Με «συμβολικά ακίνητα» ξεκίνησαν οι e-πλειστηριασμοί

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με «συμβολικά ακίνητα» ξεκίνησαν οι e-πλειστηριασμοί

Σε εταιρικά ακίνητα και εξοχικά επικεντρώνονται οι τράπεζες που ξεκίνησαν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς την Τετάρτη, με τις κατοικίες να περιορίζονται σε «συμβολικά» ακίνητα υψηλής αξίας, αλλά και εταιρικά ακίνητα, όπως θέσεις στάθμευσης.

Όπως αναφέρουν στο insider.gr πηγές του κλάδου, οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να κινηθούν με πολύ προσεκτικά βήματα, «ζυγίζοντας» τις επόμενες κινήσεις τους. Βασική τους προτεραιότητα είναι να μην «βυθίσουν» κι άλλο την αγορά ακινήτων θέτοντας χαμηλές τιμές εκκίνησης.

Σε περιπτώσεις ακινήτων υψηλής αξίας, για τα οποία δεν υπάρχουν πλειοδοτικές προσφορές, οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να τα αγοράζουν οι ίδιες με σκοπό να τα πωλήσουν σε 1-2 χρόνια, όταν οι τιμές των ακινήτων θα έχουν, λογικά, ανακάμψει. Με αυτόν τον τρόπο, θα κατορθώσουν να μειώσουν την «τρύπα» που δημιουργείται στον ισολογισμό τους από τη διαφορά ονομαστικής αξίας - πρόβλεψης έναντι των μεγάλων κόκκινων στεγαστικών.

Εν μέσω επεισοδίων οι πλειστηριασμοί στα ειρηνοδικεία

Εκτός από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, την Τετάρτη επανεκκινήθηκαν και οι φυσικοί πλειστηριασμοί. Από τους 29 που ήταν προγραμματισμένο να γίνουν εχθές, πραγματοποιήθηκαν 20 και κατακυρώθηκαν οι 10, εν μέσω σφοδρών επεισοδίων μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ΜΑΤ.

Μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω», του ΠΑΜΕ και άλλων συλλογικοτήτων επιχείρησαν να ματαιώσουν τους πλειστηριασμούς, τονίζοντας ότι στρέφονται κατά των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Τα ΜΑΤ δεν επέτρεψαν στους διαδηλωτές να προσεγγίσουν τους συμβολαιογράφους, απαντώντας με γκλοπς και χημικά.

Από τις συγκρούσεις υπήρξαν και τραυματισμοί, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του κινήματος «Δεν πληρώνω», Λεωνίδας Παπαδόπουλος, αλλά και ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής και μέλος της ΛΑΕ, Θανάσης Μπαρτζώκας.

Σύμφωνα με την Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών, στη λίστα των ακινήτων που επρόκειτο να εκπλειστηριαστούν εχθές στα ειρηνοδικεία, περιλαμβάνονται 15 πρώτες κατοικίες, οι οποίες επισπεύδονται τόσο από τράπεζες όσο και από ιδιώτες, όπως προκύπτει από έγγραφο της Πρωτοβουλίας που έχει στη διάθεσή του το insider.gr.

Σημειώνεται ότι προστασία από τους πλειστηριασμούς προβλέπεται μόνο για τις πρώτες κατοικίες των οφειλετών που έχουν ενταχθεί, ή έχουν αιτηθεί να ενταχθούν στον Νόμο Κατσέλη και η αίτησή τους εκκρεμεί. Μετά τα τελευταία γεγονότα, πάντως, αναμένεται η κυβέρνηση να ρίξει φως στο θέμα των πλειστηριασμών, και ιδίως της πρώτης κατοικίας, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο ώστε να επισπευτούν οι πλειστηριασμοί μέσα στο 2018, προκειμένου να πιάσουν οι τράπεζες τους στόχους για τα NPLs, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών.

Δύο ακόμη ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί τον Δεκέμβριο

Εκτός από τον χθεσινό πλειστηριασμό, έως το τέλος του έτους έχουν προγραμματιστεί δύο ακόμη πλειστηριασμοί, στις 6 και 12 Δεκεμβρίου, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει –προς το παρόν- 46 ακίνητα. «Οι επόμενοι πλειστηριασμοί θα δώσουν την κατεύθυνση για το πώς θα κινηθούμε από το 2018», αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

Σημειώνεται ότι οι κατοικίες δεν περιλαμβάνονται στα σχέδια των τραπεζών, οι οποίες έχουν ούτως ή άλλως συμφωνήσει άτυπα να μην βγάλουν στο «σφυρί» κατοικίες με αξία κάτω των 300.000 ευρώ. Στη λίστα περιλαμβάνονται κυρίως εμπορικά και εταιρικά ακίνητα, καθώς και κάποια άλλα ακίνητα στην επαρχία.

Μέχρι στιγμής, μόνο οι συμβολαιογράφοι Αθήνας και Πειραιά έχουν αναστείλει την αποχή τους από τους πλειστηριασμούς, ενώ αναμένονται οι κινήσεις των συμβολαιογραφικών συλλόγων στην περιφέρεια.

Ποια είναι η μεζονέτα στην Κηφισιά που έκανε «ποδαρικό»

«Σημειολογικής αξίας» ήταν η μεζονέτα 320 τ.μ στην Κηφισιά, η οποία εγκαινίασε την ηλεκτρονική πλατφόρμα και τελικώς κατοχυρώθηκε στη Eurobank που την εκπλειστηρίασε.

Όπως διευκρινίζουν στο insider.gr στελέχη της τράπεζας, η άρση της αποχής των συμβολαιογράφων το μεσημέρι της Δευτέρας δεν άφηνε περιθώριο στους πλειοδότες να καταθέσουν το 30% της τιμής εκκίνησης τουλάχιστον δύο 24ωρα πριν τη διενέργεια του πλειστηριασμού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπως προβλεπει η διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η οφειλή προέρχεται από στεγαστικό/επισκευαστικό δάνειο ύψους 1.300.000 ευρώ, το οποίο έχει τεθεί σε οριστική καθυστέρηση ήδη από το 2013. Πηγές αναφέρουν ότι η οφειλέτρια –η οποία έχει να καταβάλει δόση από το 2011- συνεχίζει να κατοικεί κανονικά στο ακίνητο, χωρίς να έχει υποστεί μέχρι στιγμής κάποια επίπτωση –για την ώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider