Στα 430 εκατ. ευρώ τα έσοδα της Πειραιώς από το Amoeba

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 430 εκατ. ευρώ τα έσοδα της Πειραιώς από το Amoeba

Στην τιμή των 430 εκατ. ευρώ πουλήθηκε στο fund Bain το «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς, το πρώτο πακέτο με εξασφαλίσεις που πωλήθηκε στην ελληνική αγορά.


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του insider.gr, η αξία των ακινήτων που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο αποτιμήθηκε στα 500 εκατ. ευρώ από τον αγοραστή, σε τρέχουσες αξίες, το οποίο σημαίνει ότι η τράπεζα πούλησε τα ακίνητα με discount 14%.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η πώληση αυτή θεωρείται «συνολικά καλή» για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ήταν η πρώτη που τόλμησε να δοκιμάσει τις «αντοχές» της αγοράς κόκκινων δανείων.

Συνολικά το χαρτοφυλάκιο πωλήθηκε στο 21,5% της ονομαστικής αξίας των απαιτήσεων που ανέρχονται σε 1,950 δισ. ευρώ, ενώ η λογιστική τους αξία αποτιμάται στα 1,450 δισ. ευρώ.

Από τις υπόλοιπες τράπεζες, η Eurobank έχει αποκαλύψει τα σχέδιά της για πώληση ενυπόθηκων δανείων, και συγκεκριμένα μικρά επιχειρηματικά, την οποία ωστόσο προγραμματίζει για το 2019. Σε αυτό το πακέτο είναι πιθανό να περιλαμβάνονται και καταναλωτικά με εξασφαλίσεις, τα λεγόμενα «home equity loans». Και η Alpha Bank σχεδιάζει την πώληση του χαρτοφυλακίου δανείων ΜμΕ με εξασφαλίσεις -με την ονομασία Jupiter- ύψους 1 δισ. ευρώτ εντός Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η τραπεζική αγορά ανέμενε με πολύ αυξημένο ενδιαφέρον την τιμή πώλησης του Amoeba, καθώς θέτει τον πήχη σε μια ιδιαίτερα σύνθετη αγορά, όπως είναι αυτή των μη εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων δανείων. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες δέχονται έντονες πιέσεις από τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ. SSM, να εντείνουν τις πωλήσεις των κόκκινων χαρτοφυλακίων τους, μαζί με τους πλειστηριασμούς και τις ρυθμίσεις.

Στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα, η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί διαμήνυσε ότι υπάρχουν funds και οι εξειδικευμένες εταιρείες οι οποίες μπορούν να διαχειρισθούν πολύ πιο αποτελεσματικά τα εν λόγω χαρτοφυλάκια, σε σύγκριση με τις τράπεζες. «Δεν είναι δουλειά των τραπεζών η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν συμφωνήσει οι τράπεζες με τον SSM σε βάθος διετίας, μέσω των πωλήσεων NPEs σε funds αναμένεται να μειωθεί ο όγκος των κόκκινων δανείων κατά 11,6 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider