Καθοριστική είναι η εβδομάδα που ξεκινάει αύριο για τη διαδικασία εκλογής του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, με το τοπίο να έχει ξεκαθαρίσει αρκετά τα τελευταία 24ωρα.
Αν και όταν ξεκίνησε η διαδικασία εκλογής του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής, το πρώτο όνομα στη λίστα της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων (Nomination Committee) της τράπεζας ήταν εκείνο του αναπληρωτή CEO της Εθνικής Παύλου Μυλωνά-, ωστόσο πλέον τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η τοποθέτηση του Νίκου Καραμούζη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, κάτι που θα κλειδώσει πιθανότατα μεθαύριο Τρίτη.
Όλα άλλαξαν όταν με παρέμβαση της ηγεσίας του ΤΧΣ, ζητήθηκε από την επιτροπή επιλογής να γνωστοποιήσει τα κριτήρια με τα οποία τρέχει τη διαδικασία. Το ΤΧΣ, το οποίο διαθέτει το 40% των μετοχών της Εθνικής, ανακοίνωσε στις 11 Ιουλίου πως αναμένει από το Nomination Committee «μια σαφή περιγραφή της διαδικασίας και των μέχρι τώρα ενεργειών της» και πως βάσει των πληροφοριών που θα εξεταστούν «ενδελεχώς», τα διοικητικά όργανα του ΤΧΣ θα συμβουλεύσουν αναλόγως τον εκπρόσωπο τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της τραπέζης, τον κ. Χριστόφορο Κουφαλιάγια, για το τι θα γίνει.
Η παρέμβαση αυτή, κατά πληροφορίες, συνέπεσε με μια εσωτερική σύγκρουση στο ΤΧΣ μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου Μάρτιν Τσούντρα και του αναπληρωτή του Ερίκ Τουρέ. Ο πρώτος έχοντας λάβει σχετικά μηνύματα από τους θεσμούς, ξεκαθάρισε ότι διαδικασία επιλογής του νέου επικεφαλής της Εθνικής δεν πρέπει να είναι εσωτερική υπόθεση της τράπεζας, αλλά μια διαδικασία την οποία θα συναποφασίσει και ο βασικός μέτοχος.
Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα ο Μάρτιν Τσούρντα βρέθηκε στις Βρυξέλλες, όπου είχε επαφές προκειμένου να ισχυροποιήσει την θέση του εντός του ΤΧΣ. Σε αυτό παραπέμπει και το γεγονός ότι συναντήθηκε και με τον Φραντσέσκο Παπαντία, τον πρόεδρο της Επιτροπής Επιλογής του ΤΧΣ – του οργάνου που ελέγχει και αξιολογεί τη Διοίκηση του ΤΧΣ-.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μηνύματα που έχουν σταλεί προς τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είναι πως δεν θα πρέπει να αμφισβητηθεί η βούληση του βασικού μετόχου, καθώς κάτι τέτοιο θα δρομολογούσε εξελίξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευρύτερες αλλαγές προσώπων.
Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο της επιχειρηματολογίας του ΤΧΣ βρίσκονται και οι ατυχείς χειρισμοί μελών της τρέχουσας διοίκησης της τράπεζας στο ζήτημα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, διαδικασία που όπως αποδείχτηκε είχε μεθοδευθεί με τέτοιο τρόπο που δεν διασφάλιζε τα συμφέροντα του πιστωτικού ιδρύματος.
Αυτό αποδεικνύεται πλήρως από το γεγονός ότι η Διοίκηση της Εθνικής δεν είχε ζητήσει από τους συμμετέχοντες στη διαδικασία να προσκομίσουν εγγυητική επιστολή, κάτι που δεν έγινε ούτε όταν οι Calamos - Exin πλειοδότησαν. Αυτή η παράλειψη, που οδήγησε στην καρατόμηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη από τη θέση του επικεφαλής της Εθνικής, «χρεώνεται» σε όλο το ΔΣ της τράπεζας, όπως και στον Παύλο Μυλωνά, που μέχρι πρόσφατα θεωρούταν το φαβορί για την θέση του CEO της Εθνικής
Αλλά και η θέση της Εθνικής Τράπεζας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι πηγή προβληματισμού για τους επόπτες και τους θεσμούς. Η Εθνική, η πρώτη τράπεζα που μηδένισε την έκθεση της στον ELA και η οποία έχει εξαιρετική ποιότητα κεφαλαίων, δεν είναι σήμερα σε θέση να παράγει ικανοποιητικά έσοδα από τόκους. Η αδυναμία της αυτή χρεώνεται στη Διοίκηση της και στο γεγονός πως δεν έχουν κινητοποιηθεί επαρκώς τα άξια στελέχη της τράπεζας.