Εφάπαξ χρεώσεις από 2 έως 3 ευρώ επιβάλλουν πλέον οι τράπεζες για τις αναλήψεις με ξένες κάρτες, «ζηλεύοντας» τις προμήθειες της αμερικανικής πολυεθνικής Euronet η οποία διατηρεί 700 μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ) στη χώρα μας.
Όπως εξηγούν στο insider.gr πηγές του κλάδου, οι τράπεζες «είδαν» σημαντικό περιθώριο κέρδους στη διακίνηση των μετρητών, μια υπηρεσία που είναι από τις πλέον δαπανηρές για τις ίδιες. Σε συνδυασμό με την εκτίναξη των τουριστικών αφίξεων σε επίπεδα άνω των 33 εκατομμυρίων φέτος, οι τραπεζίτες αποφάσισαν να προχωρήσουν στη συντεταγμένη αυτή ενέργεια προκειμένου να δημιουργήσουν μια επιπλέον πηγή εσόδων.
Ειδικότερα, η Εθνική Τράπεζα χρεώνει 2 ευρώ, η Eurobank 2,5 ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς 3 ευρώ ανά συναλλαγή με κάρτα Visa ή Mastercard. Χωρίς πρόσθετα έξοδα πραγματοποιούνται οι αναλήψεις από τα ΑΤΜ της Alpha Bank -προς το παρόν, τουλάχιστον. Τις ανωτέρω προμήθειες έχουν ενσωματώσει οι τρεις τράπεζες στους τιμοκαταλόγους τους που αναρτώνται στον ιστότοπό τους.
Το παράδειγμα της Euronet
Υπερασπιζόμενες την απόφαση αυτή, οι ίδιες πηγές παραθέτουν το παράδειγμα της Euronet, η οποία επέκτεινε με εκθετικούς ρυθμούς το δίκτυο των ΑΤΜ της, από 100 σε 700 καταστήματα μέσα σε τέσσερα χρόνια παρουσίας στη χώρα μας. «Οι τουρίστες απέδειξαν ότι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν 3 ευρώ για τις αναλήψεις τους», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Καταγγέλλουν δε ότι τα εν λόγω ΑΤΜ κλείνουν τους χειμερινούς μήνες, καθώς συνήθως λειτουργούν στον χώρο επιχειρήσεων εστίασης και άλλων τουριστικών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να μένουν διαθέσιμα μόλις 80 τον χειμώνα. Οι τράπεζες, από την άλλη, αναγκάζονται να διατηρούν ΑΤΜ και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της περιφέρειας εις βάρος της κερδοφορίας τους, όπως αναφέρουν, δεχόμενες συχνά πολιτικές πιέσεις.
«Τείχος» για τις Fintech που έρχονται στην Ελλάδα
Εκτός από τους τουρίστες, η επιβολή της προμήθεια άμεσης πρόσβασης (direct access fee) έχει και έναν δεύτερο στόχο: τις ψηφιακές τράπεζες του εξωτερικού. Αξιοποιώντας το άνοιγμα της αγοράς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με την οδηγία PSD2, έχουν «πατήσει πόδι» και τη χώρα μας απαριθμώντας πολλές δεκάδες χιλιάδες χρήστες.
«Κλειδί» για την επέκταση των Fintech σε νέες αγορές είναι η εξάλειψη της γραφειοκρατίας και η παροχή ευέλικτων υπηρεσιών, όπως το άνοιγμα λογαριασμού από το κινητό. Το αποτέλεσμα είναι δεκάδες χιλιάδες Έλληνες να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε λογαριασμούς ξένων τραπεζών –όσο επιτρέπουν τα capital controls– και να χρησιμοποιούν τις ξένες κάρτες για τις συναλλαγές τους.
Πλέον, όμως, θα τα βρουν πλέον «σκούρα» καταβάλλοντας προμήθειες έως και 15% (για την ελάχιστη ανάληψη 20 ευρώ), ενώ στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα δεν υπάρχει καμία απολύτως επιβάρυνση.