Πώς βλέπουν οι τράπεζες την εγγύηση των κόκκινων δανείων

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς βλέπουν οι τράπεζες την εγγύηση των κόκκινων δανείων

Ισχυρές επιφυλάξεις διατυπώνουν οι τράπεζες σχετικά με τη λύση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για αποσυμφόρηση των κόκκινων δανείων μέσω ενός σχήματος κρατικών εγγυήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι τραπεζίτες δεν φαίνονται πρόθυμοι να παραδώσουν τη διαχείριση του 1/4 των συνολικών κόκκινων δανείων σε έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης, γνωστό ως Asset Protection Scheme. Διατυπώνουν δε ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία στους Θεσμούς και ότι μια τέτοια συζήτηση θέτει εν αμφιβόλω το πλαίσιο εξυγίανσης που έχουν συμφωνήσει οι ελληνικές τράπεζες με τον ευρωπαίο επόπτη (SSM) και διακυβεύει την αξιοπιστία του συστήματος.

Το σκεπτικό της πρότασης την οποία κατέθεσε προ εξαμήνου Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προβλέπει την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων ύψους 15-20 δισ. ευρώ και την πώλησή τους σε ξένα funds. Η πρόταση αυτή παρακάμπτει τον σκόπελο των κρατικών ενισχύσεων που αποτελεί ανάθεμα στις Βρυξέλλες αλλά και την Φρανκφούρτη. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται η κεφαλαιακή επάρκεια των συστημικών τραπεζών αντιμετωπίζοντας έναν βασικό παράγοντα αβεβαιότητας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Παρότι όταν παρουσιάστηκε από το ΤΧΣ στις αρχές του έτους δεν βρήκε ευήκοα ώτα μεταξύ Θεσμών και τραπεζών, η συνεχιζόμενη υποτίμηση των τραπεζικών μετοχών επαναφέρει την πρόταση στο τραπέζι στο πλαίσιο της αναζήτησης μιας πιο δραστικής λύσης εκ μέρους της κυβέρνησης.

Ωστόσο, το χαμηλό ποσοστό προβλέψεων που έχουν λάβει οι τράπεζες για συγκεκριμένες κατηγορίες NPLs, σε συνδυασμό με τη διαφορά μεταξύ κρατικής εγγύησης και τιμής πώλησης η οποία θα πρέπει να διαγραφεί ως ζημιά από τις τράπεζες, προβληματίζει ιδιαίτερα τις τραπεζικές διοικήσεις.

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν, πάντως, ότι οι ευρωπαϊκές αρχές δεν είναι αρνητικές απέναντι στην πρόταση αυτή, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα αναθεωρηθεί δραστικά το θεσμικό πλαίσιο της ανάκτησης των απαιτήσεων από τις τράπεζες. Σε αυτό περιλαμβάνεται ο Νόμος Κατσέλη, καθώς και ο μηχανισμός ρευστοποίησης των απαιτήσεων μέσω των πλειστηριασμών.

«Για να πωληθούν οι τιτλοποιημένες απαιτήσεις σε ξένους επενδυτές, θα πρέπει να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και ταχεία ανάκτηση των απαιτήσεων από τις τράπεζες», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider