Σχέδιο κρατικών εγγυήσεων συζητούν τράπεζες και ΤΧΣ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σχέδιο κρατικών εγγυήσεων συζητούν τράπεζες και ΤΧΣ
Στο τραπέζι τραπεζών και Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το σχέδιο παροχής κρατικών εγγυήσεων έναντι κόκκινων δανείων, γνωστό ως Asset Protection Scheme, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Στην προσπάθειά της να διασκεδάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για το τραπεζικό σύστημα, η κυβέρνηση «έβγαλε από το συρτάρι» το σχέδιο που είχε καταθέσει λίγους μήνες νωρίτερα το ΤΧΣ, το οποίο παρουσιάζει διαφορετικά σενάρια ταχύτερης εξυγίανσης του τραπεζικού κλάδου, μεταξύ των οποίων και το Asset Protection Scheme.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΧΣ επεξεργάζεται το εν λόγω σχέδιο και συζητά με τις τραπεζικές διοικήσεις, αν και αυτό βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο. «Δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο, είναι όλα στα χαρτιά», αναφέρουν ανώτατα τραπεζικά στελέχη, διατυπώνοντας έντονες επιφυλάξεις καθώς ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί οι επιμέρους παράμετροι ώστε να κρίνουν κατά πόσο είναι μια τέτοια λύση «θα κάνει καλό ή κακό» στον κλάδο.

«Η συζήτηση για ένα τέτοιο σχήμα είναι εξαιρετικά συνθέτη και τεχνική καθώς απαιτεί την ανάπτυξη πλαισίου το οποίο θα αφορά σε αποτίμηση των δανείων, έγκριση από την DG Comp, το business plan του σχήματος, καθώς και θέματα τιτλοποιήσεων και μεταβίβασης των δανείων», αναφέρει στο insider.gr στέλεχος συστημικής τράπεζας. Σημειώνει δε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το asset class για το οποίο θα γίνει η συζήτηση, εάν δηλαδή θα πρόκειται για στεγαστικά δάνεια ή δάνεια μικρών ή μεγάλων επιχειρήσεων.

«Δεν αποτελεί άμεση λύση»

Η ανάπτυξη και έγκριση ενός τέτοιου σχεδίου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, υπό τον συντονισμό του ΤΧΣ, προϋποθέτει χρόνο και δεν φαίνεται ότι θα μπορεί να αποκαταστήσει άμεσα τα προβλήματα αξιοπιστίας που αντιμετωπίζει ο κλάδος στα μάτια των επενδυτών.

Άλλες τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για 6-7 μήνες και άλλες για 18 μήνες -όλα εξαρτώνται από το πόσο αποτελεσματικές θα αποδειχθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ τραπεζών και ΤΧΣ καθώς και εάν θα υπάρξει -και πόσο εύκολα– σύγκλιση των εμπλεκόμενων μερών ώστε να ξεπεραστούν τα επιμέρους αγκάθια του σχεδίου. «Οι τράπεζες χρειάζονται άλλου είδους ένεση αξιοπιστίας, τα σχέδια που συζητιούνται είναι χρονοβόρα και δεν έχουν συγκεκριμένο χαρακτήρα», αναφέρει σχετικά τραπεζική πηγή.

Στην DG Com η απόφαση

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν ένα τέτοιο σχέδιο -εφόσον καταρτιστεί και προκριθεί τελικώς από όλες τις πλευρές– θα λάβει το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Com). Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται η στήριξη των τραπεζών της Ευρωζώνης με κρατικές ενισχύσεις και αυτό ακριβώς είναι το σημείο που θα κρίνει την έγκριση ή απόρριψη ενός τέτοιου σχεδίου.

Το ΤΧΣ, από τη πλευρά του, υπεραμύνεται της λύσης αυτής, υποστηρίζοντας ότι εφόσον επιτρέπεται να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών -μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων– γιατί να μην επιτρέπεται η παροχή εγγυήσεων. Σημειώνεται ότι ανάλογες λύσεις έχουν υλοποιηθεί και στην Ιταλία αλλά και άλλες μεσογειακές χώρες.

Αυτό που τονίζουν, πάντως, πηγές του τραπεζικού κλάδου είναι ότι οι προτάσεις πρέπει να κατατίθενται -και ανακοινώνονται– σε συγκεκριμένο πλαίσιο και όχι να επιχειρείται η στήριξη του χρηματιστηρίου με διαρροές και προτάσεις που βρίσκονται στο συρτάρι, καθώς κάτι τέτοιο μόνο κακό μπορεί να κάνει στις τράπεζες και τους μετόχους τους.

Το σχέδιο παροχής κρατικών εγγυήσεων φέρεται να έχει τη στήριξη της Φρανκφούρτης και, σύμφωνα με πολλούς, θα δώσει την πολυπόθητη στήριξη στο τραπεζικό σύστημα που παραπαίει από την αρχή του χρόνου καταγράφοντας απώλειες άνω των 4 δισ. ευρώ σε όρους χρηματιστηριακής αξίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider