Στο στόχαστρο των δανειστών και η πρώτη κατοικία

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο στόχαστρο των δανειστών και η πρώτη κατοικία

Στην άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες να σκοντάφτει η συμφωνία της Κυβέρνησης με τους δανειστές.

Οι διαπραγματεύσεις προς το παρόν έχουν παγώσει εξαιτίας του Πάσχα των Καθολικών, ωστόσο σύμφωνα με στελέχη που βρίσκονται κοντά στους επικεφαλής των δανειστών, η «Τρόικα» πιέζει ασφυκτικά την Κυβέρνηση προκειμένου να αρθεί το μεταβατικό καθεστώς προστασίας που ισχύει για την πρώτη κατοικία, επιτρέποντας έτσι και την πώληση των δανείων αυτών. Από την πλευρά της η Κυβέρνηση προβάλλει σθεναρή αντίσταση, ωστόσο η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει σε ανάλογες περιπτώσεις ότι η συμφωνία επέρχεται μετά από εκατέρωθεν υποχωρήσεις.

Μία τέτοια εξέλιξη δεν προδικάζει την πλήρη άρση της προστασίας, οδηγεί όμως με σχετική ακρίβεια σε ένα ακόμη πιο «χαλαρό καθεστώς προστασίας» της πρώτης κατοικίας.

Στο μεταξύ οι τράπεζες φαίνεται να προσπαθούν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος στη διαχείριση των κόκκινων δανείων αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, οι οποίες όμως είναι αμφίβολο αν θα αποδώσουν σε ένα εύρος χρόνου που θα είναι αποδεκτό και από τους δανειστές.

Στο πλαίσιο αυτό σε συνεργασία με την ΚΚR και την ΕBRD (η οποία είναι και μέτοχος της τράπεζας) για την πώληση περίπου 600 εκατ. ευρώ επιχειρηματικών δανείων φαίνεται να προχωρά η Eurobank. Επίσης στην τελική ευθεία βρίσκεται και η δημιουργία κοινής εταιρείας της Alpha Bank με την ισπανική Aktua, με στόχο τη διαχείριση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων και οφειλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο μέρη έχουν ήδη έτοιμο τον σχετικό φάκελο και αναμένεται να τον καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου η νέα εταιρεία να λάβει άδεια λειτουργίας.

Οι κινήσεις αυτές στόχο έχουν αφενός να ανακτήσουν οι τράπεζες κάποια κεφάλαια από τα «δανεικά και αγύριστα», αφετέρου δε να περιορίσουν το σχηματισμό νέων επισφαλών απαιτήσεων. Ήδη για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων οι τράπεζες έχουν σχηματίσει επισφάλειες που υπερβαίνουν τα 58 δισ. ευρώ. Το συνολικό υπόλοιπο των δανείων υπολογίζεται ότι ανέρχεται σήμερα σε περίπου 220 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 85 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, περίπου το 20% των «κόκκινων» δανείων αφορά «στρατηγικούς κακοπληρωτές», δηλαδή δανειολήπτες που ενώ είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, δεν το κάνουν εκμεταλλευόμενοι την κρίση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider