Αλλαγές στις εισφορές μισθωτών, ελευθέρων επαγγελματιών, ναυτικών και αγροτών φέρνει το σχέδιο νόμου που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, εν όψει της λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης από 1/1/2017.
Συγκεκριμένα. θεσπίζεται ελάχιστο πλαφόν για τις εισφορές μισθωτών πλήρους απασχόλησης, με βάση τον κατώτατο μισθό νέου, άγαμου άνω των 25 ετών (586 ευρώ). Μεγάλοι χαμένοι της ρύθμισης αυτής είναι οι νέοι κάτω των 25 ετών που εργάζονται με πλήρη απασχόληση και λαμβάνουν μεικτό μισθό 510 ευρώ, όπως επίσης και οι μερικώς απασχολούμενοι που θα πληρώνουν με βάση έναν μισθό υψηλότερο από εκείνον που εισπράττουν.
Εξάλλου από το νέο έτος δίνεται η δυνατότητα στους ελευθεροεπαγγελματίες και αγρότες να καταβάλλουν μέρος των οφειλόμενων εισφορών τους, παράλληλα με τις τρέχουσες, ενώ επιβαρύνεται με προσαυξήσεις και τόκους το ποσό των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλεται εκπρόθεσμα (δεν έχει οριστικοποιηθεί ο χρόνος λήξης προθεσμίας πληρωμής). Αν ο ασφαλισμένος έχει καταβάλλει μεγαλύτερο ποσό από αυτό που αναλογεί στην εισφορά του, τότε αυτό συμψηφίζεται με τις εισφορές του επόμενου χρονικού διαστήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση αυτή θα αποτελέσει «οδηγό» για τον πιθανότερο τρόπο υπολογισμού και είσπραξης των εισφορών του 2017, αρχικώς με το εισόδημα του 2015 και ακολούθως συμψηφισμός με το εισόδημα του 2016.
Παράλληλα, οριστικοποιούνται οι εισφορές για τα Μέσα Ενημέρωσης μετά την κατάργηση του αγγελιόσημου, στο 6,67% για τους εργαζόμενους και σταδιακώς αυξανόμενη για τους εργοδότες από 7,5% αρχής γενομένης από Δεκέμβρη του 2016 ως και 13,33% την 1/1/2020.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με πολύ μικρό εισόδημα ή ζημιές, προβλέπεται πως αν έχουν και μισθωτή εργασία με μερική απασχόληση το ελάχιστο πλαφόν υπολογισμού των εισφορών (586 ευρώ το μήνα) απομειώνεται κατά το ύψος των αποδοχών στην μερική απασχόληση.
Όσοι έχουν καταβάλλει αυξημένες εισφορές (πάνω από τον γενικό κανόνα του 20%, π.χ.) και ταυτόχρονα έχουν εξαιρεθεί από τον μηχανισμό του 2015 αύξησης των ορίων ηλικίας - δηλαδή οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά, οι μητέρες και χήροι πατέρες ανίκανων τέκνων, οι ασφαλισμένοι σε ειδικές κατηγορίες λόγω χρόνιων ή ειδικών παθήσεων κ.α. - χάνουν την προσαύξηση της σύνταξης που προβλέπει ο νόμος Κατρύγκαλου (ετήσιος συντελεστής αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφοράς).
Για τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων θα ληφθεί υπόψη και η διάταξη για προσαύξηση της σύνταξης (ετήσιος συντελεστής αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφοράς) όσων έχουν καταβάλλει αυξημένες εισφορές (ΔΕΚΟ, Τράπεζες, μονοσυνταξιούχοι ΤΣΑΥ, ειδικός λογαριασμός ΤΣΜΕΔΕ κ.α).
Τέλος ορίζεται μεταβατική περίοδος για τις εισφορές των ναυτικών. Ο νέος τρόπος που ορίζει ο νόμος 4387 (20% επί του βασικού μισθού που δεν μπορεί να είναι κατώτερος από τον προβλεπόμενο στην τελευταία συλλογική σύμβαση) εφαρμόζεται για ναυτολόγια από 1/7/2016 και μετά.