Έρχονται περικοπές σε Eθνική Σύνταξη και επικουρικές

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται περικοπές σε Eθνική Σύνταξη και επικουρικές

Υποχώρηση σε τρία καίρια σημεία του νέου Ασφαλιστικού επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εν όψει της επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα στις 2 Απριλίου.

Στόχος είναι να καμφθούν οι αντιρρήσεις των δανειστών στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς και να κλείσει η διαπραγμάτευση το συντομότερο δυνατό, ώστε να προωθηθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή για ψήφιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας έχει αποστείλει στους Θεσμούς τις προτάσεις του με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και το ύψος διαμόρφωσης της Εθνικής Σύνταξης, προκειμένου να αποσπάσει τη συμφωνία τους με το «καλημέρα» του νέου γύρου της διαπραγμάτευσης.

Στο τραπέζι παραμένει η αύξηση των εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα ως «ισοδύναμο» για την αποφυγή μεγάλων περικοπών στις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις. Ωστόσο αν οι δανειστές δεν αποδεχτούν την πρόταση, το υπουργείο σκέπτεται να διαμορφώσει στα 1.300 ευρώ μεικτά το πλαφόν προστασίας του συνολικού εισοδήματος από συντάξεις (κύριες + επικουρικές).

Επιδίωξη της ηγεσία του υπουργείου είναι να μην συσχετιστεί το ποσό των συντάξεων με τα ποσοστά αναπλήρωσης, που διαμορφώνονται σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα, από την αρχική πρόταση. Συγκεκριμένα ο συντελεστής για τις περιπτώσεις 15αετίας διαμορφώνεται πλέον στο 0,77% (από 0,80% που ήταν), κάτι που μεταφράζεται σε 11,55% ποσοστό αναπλήρωσης. Ωστόσο οι θεσμοί απαιτούν ο συντελεστής να υποχωρήσει στα επίπεδα του 0,45%.

Για την Εθνική Σύνταξη το υπουργείο φαίνεται να υποχωρεί στο θέμα της απονομής της στην 20ετία, (έναντι της 15ετίας που είχε προτείνει αρχικά), ενώ για το ποσό υποστηρίζει πως θα πρέπει να διαμορφώνεται στα 384 ευρώ στα 20 έτη ασφάλισης και να μειώνεται κατά 2% ανά έτος. Με άλλα λόγια στην 15αετία, η εθνική σύνταξη θα παρουσιάζει μείωση 10% και θα περιορίζεται στα 345 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider