Επενδύσεις για ιαματικές πηγές στον νέο Αναπτυξιακό

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδύσεις για ιαματικές πηγές στον νέο Αναπτυξιακό

Έμφαση στον τομέα του τουρισμού αναμένεται να δώσει ο νέος αναπτυξιακός νόμος που ετοιμάζει η κυβέρνηση, καθώς κατ’ εξαίρεση του γενικότερου αποκλεισμού ενίσχυσης των καταλυμάτων, αναμένεται να προβλέπει τη δυνατότητα να ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων.

Παράλληλα θα εισάγει και μια σειρά από άλλες εξαιρέσεις ώστε να μπορούν να ενισχυθούν δραστηριότητες στις τουριστικές μονάδες υγείας.

Στα σχέδια μάλιστα του υπουργείου Οικονομίας είναι και η ενίσχυση των επενδύσεων σε εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, όπως είναι τα σχέδια αξιοποίησης ιαματικών πηγών της χώρας. Μάλιστα προς την κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Οικονομίας μετά την υποβολή σχετικών αιτημάτων έχει αναγνωρίσει 14 φυσικούς πόρους ως ιαματικούς στο πλαίσιο ανάπτυξης, αξιοποίησης και προβολής επιχειρήσεων τουρισμού.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι: Θέρμαι Σύλλα, Σουρωτή, Κρηνίδες Καβάλας, Γιάλτρα Αιδηψού, Λουτρά Κυλλήνης, Λουτρά Ν. Απολλωνίας, Φρύνη Σκουρτανιώτη, Λουτρά Ελευθερών Καβάλας, Λουτράκι Αριδαίας-Αλμωπίας, Κάνιστρο Κασσάνδρας Χαλκιδικής, Λουτρά Υπάτης, Πηγή Λέττα Βασιλάκου Αιδηψού, Πηγή Κομπογιάννη Αιδηψού και Πηγή Γ1 Νταμάρια Αιδηψού.

Στον ιατρικό τουρισμό βλέπουν μέλλον τόσο ιατρικοί πάροχοι όσο και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην χώρα καθώς εκτιμούν ότι μπορούν να διεκδικήσουν ένα μερίδιο από τα περίπου 120 δισ. ευρώ στα οποία υπολογίζεται ο παγκόσμιος τζίρος της συγκεκριμένης αγοράς που αναπτύσσεται κάθε χρόνο με διψήφια ποσοστά.

Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει από πλευράς πολιτείας τα αναμενόμενα παρά το γεγονός ότι η χώρα μας μπορεί να παρέχει στον τομέα αυτό υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Την ίδια στιγμή πάντως στη γειτονική ΠΓΔΜ το κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα με 56 ψήφους υπέρ και 20 κατά το νομοσχέδιο για τη δημιουργία «ζωνών ελεύθερης υγειονομικής περίθαλψης», όπου ξένες εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού.

Μάλιστα οι ενδιαφερόμενες εταιρείες σύμφωνα με το θα πρέπει να έχουν μεγάλη εμπειρία στο χώρο της υγείας και να πληρούν συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια.

Η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας θα παρέχει μια σειρά κινήτρων, μεταξύ των οποίων επιχορήγηση έως και 50% του συνολικού κόστους κατασκευής, απαλλαγή φόρου εισοδήματος για περίοδο 10 ετών για τους μετόχους και τους εργαζομένους, μη καταβολή φόρου προστιθέμενης αξίας και δασμών στην εισαγωγή ιατρικού εξοπλισμού, φαρμάκων, αναλώσιμων υλικών και οχημάτων που αφορούν τις μονάδες, κ.α.

Στις μονάδες υγείας θα απασχολούνται γιατροί τόσο από την ΠΓΔΜ όσο και από άλλες χώρες, ενώ το 30% τουλάχιστον του προσωπικού θα πρέπει να είναι αλλοδαποί με 5ετή προϋπηρεσία σε ιατρικά κέντρα χωρών της ΕΕ ή του ΟΟΣΑ.

Οι νοσηλευτικές μονάδες που θα εγκατασταθούν στις συγκεκριμένες ζώνες θα πρέπει να εφαρμόζουν σύγχρονες μεθόδους πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας, που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί έως τώρα στη χώρα. Σκοπός της δημιουργίας των ζωνών υγείας θα είναι η προσέλκυση ιατρικού τουρισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider