Οι εναλλακτικές επενδύσεις ανθούν τα τελευταία χρόνια καθώς πολλοί επενδυτές αναζητούν υπεραξίες σε έργα τέχνης, σε συλλεκτικά μπουκάλια κρασιού, σε πάλαια και σπάνια αυτοκίνητα, αλλά και σε συλλογές σπάνιων γραμματοσήμων.
Η συλλογή γραμματοσήμων από ευγενές χόμπι έχει μετατραπεί σε μια αγορά σοβαρών επενδύσεων στην οποία μετέχουν πάνω από 60 εκατομμύρια συλλέκτες - επενδυτές.
Δεν είναι τυχαίο πως ο δείκτης GB250, του οίκου Stanley Gibbons, η τιμή του ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές των κορυφαίων 250 γραμματοσήμων που έχουν ποτέ εκδοθεί στη Βρετανία, έχει αυξηθεί κατά 221% τα τελευταία δέκα χρόνια.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της παγκόσμιας αγοράς γραμματοσήμων είναι η αυξημένη ζήτηση με χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία να διατηρούν ισχυρή τη ζήτηση για νέες συλλογές και να διατηρούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.
Για το λόγο αυτό η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ασχολήθηκε με την αγορά γραμματοσήμων και με εγκύκλιο που ξεκαθάρισε πως το κέρδος που προκύπτει από την πώληση συλλογής γραμματοσήμων φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Η σχετική εγκύκλιο σημειώνει πως «το εισόδημα που προκύπτει από την πώληση συλλογής γραμματοσήμων αποτελεί εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα καθόσον η απόκτηση της συλλογής αυτής δεν προκύπτει από μεμονωμένη ενέργεια (π.χ. κληρονομιά) και η πώλησή της πραγματοποιείται με πολλαπλές επιμέρους (τμηματικές) πωλήσεις. Το ίδιο βέβαια ισχύει και στην περίπτωση πώλησης πολλαπλών (ξέχωρων) συλλογών του ιδίου αντικειμένου».
Έτσι, εάν τα κέρδη από την πώληση συλλογής γραμματοσήμων δεν ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 26% και εφόσον ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ με συντελεστή 33%.