Διαμεσολάβηση: Γρήγορη εναλλακτική από τις δικαστικές διαμάχες

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διαμεσολάβηση: Γρήγορη εναλλακτική από τις δικαστικές διαμάχες

Σχεδόν όλοι έχουν μια ιστορία –είτε δική τους είτε κάποιου συγγενή– για μια δικαστική περιπέτεια που κρατάει χρόνια. Και η αλήθεια είναι ότι πολλοί έχουν μετανιώσει το «θα σε δω στα δικαστήρια» καθώς οι μήνες και τα χρόνια περνάνε χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα και κάποια απόφαση, ενώ την ίδια στιγμή τα έξοδα τρέχουν. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι υπάρχει μια εναλλακτική από τις δικαστικές αίθουσες που μάλιστα έχει ισχύ ισοδύναμη με αυτή της δικαστικής απόφασης. Ο λόγος για τον θεσμό της διαμεσολάβησης που εφαρμόζεται με επιτυχία στο εξωτερικό εδώ και 35 χρόνια, ενώ από το 2010 υπάρχει και τυπικά στη χώρα μας.

Τι είναι όμως η διαμεσολάβηση; «Η διαμεσολάβηση είναι ο νέος τρόπος επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών εκτός δικαστηρίων. Είναι μία νομοθετικά κατοχυρωμένη διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, στην οποία τα μέρη της διαφοράς συμμετέχουν ενεργά, με την παρουσία και υποστήριξη των δικηγόρων τους, συζητούν, διαπραγματεύονται, εκφράζουν ελεύθερα τα συναισθήματά τους, τις απόψεις και επιθυμίες τους και βήμα - βήμα, με την βοήθεια και καθοδήγηση του διαπιστευμένου διαμεσολαβητή που έχουν επιλέξει, καταλήγουν σε λύση που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές», σημειώνει στο insider.gr η κυρία Ελισάβετ Τσέλιου, δικηγόρος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας εμπορικής και οικογενειακής διαμεσολάβησης «Διάλογος».

Σύμφωνα με την ίδια δεν υπάρχει λοιπόν νικητής και ηττημένος στην διαμεσολάβηση. «Υπάρχουν δύο ή περισσότεροι άνθρωποι που αναθέτουν την διαχείριση της σύγκρουσής τους στον διαμεσολαβητή, στο πλαίσιο ισότιμου και γόνιμου διαλόγου, που βοηθάει την διατήρηση της σχέσης τους, προσωπικής και επαγγελματικής και εξασφαλίζει την συνεργασία τους στο μέλλον».

Ποιες υποθέσεις αναλαμβάνει η διαμεσολάβηση

Οι πιο σημαντικές κατηγορίες ιδιωτικών διαφορών που μπορεί να επιλυθούν με διαμεσολάβηση είναι οι οικογενειακές διαφορές, κληρονομικές διαφορές, διαφορές μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών από κάθε είδους δάνεια, ιδιοκτητών – ενοικιαστών, συνιδιοκτητών πολυκατοικίας, εργατικές διαφορές, διαφορές από ιατρική ευθύνη και από ασφαλιστικές αποζημιώσεις, εμπορικές διαφορές και διαφορές ναυτικού δικαίου, επίλυση συγκρούσεων στον χώρο εργασίας και στο σχολικό περιβάλλον.

Μερικά παραδείγματα διαμεσολάβησης στην πράξη

Οικογενειακή διαφορά: Σύζυγοι που χωρίζουν και έχουν δύο ανήλικα παιδιά. ΄Εχουν ανάγκη να επιλύσουν τα εξής θέματα: Με ποιόν γονέα θα διαμένουν τα παιδιά. Ποιες μέρες και ποια διαστήματα θα επικοινωνούν τα παιδιά με τον γονέα που δεν διαμένει μαζί τους. Με ποιο ποσό θα συνεισφέρει καθένας από τους γονείς στην διατροφή των παιδιών τους. Πώς θα ρυθμιστεί η χρήση και ιδιοκτησία της οικογενειακής στέγης, η οποία ανήκει από κοινού και στους δύο γονείς. Πώς θα πληρώνεται η δόση του στεγαστικού δανείου της οικογενειακής στέγης από τους δύο γονείς, τη στιγμή που ο ένας από αυτούς δεν διαμένει πια στην οικογενειακή στέγη, αλλά σε νοικιασμένο σπίτι. Ποια θα είναι η τύχη της οικογενειακής επιχείρησης (ανθοπωλείου), στην οποία οι γονείς είναι συνεταίροι. Θα αποχωρήσει ο ένας από αυτούς και με ποιο αντάλλαγμα.

«Όλα αυτά τα ζητήματα που θα αποτελούσαν το αντικείμενο μεγάλου αριθμού δικών, επιλύονται με την Διαμεσολάβηση στο σύνολό τους, με συμφωνία κοινά αποδεκτή, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, το πολύ δύο - τριών εβδομάδων, με μικρό κόστος και απόλυτη εμπιστευτικότητα», αναφέρει η κυρία Τσέλιου.

Κληρονομική διαφορά μεταξύ της συζύγου και των δύο αδελφών του θανόντος, ο οποίος δεν είχε παιδιά και κληρονομείται κατά ποσοστό 50% από την σύζυγό του και 50% από τα αδέλφια του, δηλαδή ποσοστό 25% για καθέναν. Πώς θα διανεμηθούν μεταξύ τους τα αντικείμενα (ακίνητα και κινητά) της κληρονομιαίας περιουσίας, στην οποία περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, το σπίτι όπου ζούσε ο θανών με την σύζυγό του και στο οποίο σπίτι υπήρχαν κειμήλια της οικογένειας του θανόντος τα οποία έχουν ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τα αδέλφια του; Οικονομικές και συναισθηματικές ανάγκες και διεκδικήσεις που οδηγούν σε έντονες διαφωνίες και αντιθέσεις, τις οποίες διαμεσολαβητής διαχειρίζεται, βοηθώντας τις δύο πλευρές να καταλήξουν εξωδικαστικά, σε συμφωνία άμεσα εκτελεστή.

Εμπορική διαφορά μεταξύ των εταίρων μιας Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας: Ως προς την ανάγκη αύξησης του κεφαλαίου της εταιρείας και το ποσό αυτής, ως προς την αμοιβή του διαχειριστή και ως προς τις δαπάνες των εταίρων για τις μετακινήσεις τους εκτός έδρας της εταιρείας, για τις ανάγκες της δραστηριότητάς της. Αν δεν επιλυθεί σύντομα η διαφωνία των εταίρων, κινδυνεύει η ομαλή λειτουργία της εταιρείας, η σχέση της με τους πελάτες και προμηθευτές της και τα οικονομικά συμφέροντα όλων των εταίρων. Η Διαμεσολάβηση εξασφαλίζει την σύντομη επίλυση της διαφοράς σε συνθήκες απόλυτης εμπιστευτικότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider