Τον τρόπο με τον οποίο οι μηχανές θα επεξεργάζονται τα ακατέργαστα δεδομένα στην σύνταξη ενός απλού άρθρου δοκίμασε το τελευταίο διάστημα το Τσεχικό Πρακτορείο Ειδήσεων (CTK), σε μια προσπάθεια να καλύψει τις αυξημένες απαιτήσεις της εκλογικής διαδικασίας που έλαβε χώρα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη χώρα.
Στόχος της ανάπτυξης ενός τέτοιου συστήματος, σύμφωνα με την ειδησεογραφικό πρακτορείο ήταν να περιορίσει τα ανθρώπινα λάθη αλλά και να διευκολύνει τους δημοσιογράφους να δουλέψουν σε μια περίοδο που ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος, όπως κατά την διάρκεια των εκλογών.
Σύμφωνα με τους αρμόδιους το σύστημα δεν ήταν πολύπλοκο. Όταν η Τσεχική Στατιστική Υπηρεσία δημοσίευε τα αποτελέσματα των εκλογών το ρομποτικό σύστημα τα έκανε κείμενο με βάση ένα προσδιορισμένο πρότυπο και το έστελνε στη συντακτική ομάδα απλά για διόρθωση και upload.
«Σχεδόν τα μισά από τα κείμενα με τα αποτελέσματα των εκλογών που δημοσιεύτηκαν προετοιμάστηκαν ρομποτικά, μεταξύ αυτών οι εκτιμήσεις των exit polls για το εκλογικό αποτέλεσμα, τα αποτελέσματα που δημοσίευε η αρμόδια αρχή κατά την διάρκεια της καταμέτρησης καθώς και το τελικό αποτέλεσμα μετά και την καταμέτρηση του 100% των ψήφων».
«Ο αριθμός των αυτοματοποιημένων κειμένων που κατέληξαν στα χέρια των συστακτών για τελική επεξεργασία, διόρθωση και δημοσίευση ξεπέρασε τα 200 και χάρη στο πρόγραμμα το έκτακτο προσωπικό που προσέλαβε ο οργανισμός για τις εκλογές ήταν πολύ λιγότερο», αναφέρει στο insider.gr η Julia Hersckova, αρθρογράφος σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές εφημερίδες της χώρας, Economiza.
Σύμφωνα με την Milena Schmidová, εκπρόσωπο του πρακτορείου CTK, η «προετοιμασία για την ανάπτυξη της εν λόγω αυτοματοποιημένης διαδικασίας διήρκεσε περίπου δύο μήνες και οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν με τα δεδομένα από την προηγούμενη εκλογική διαδικασία».
«Το ČTK εδώ και πολύ καιρό έχει αυτοματοποιήσει τέτοιου είδους δραστηριότητες για εξοικονόμηση κόστους: εδώ και χρόνια δημοσιεύουμε αυτόματα τα δελτία έκτακτων συμβάντων, γραφικές απεικονίσεις, καιρικές προβλέψεις και άλλα. Τώρα περάσαμε και στα αυτοματοποιημένα εκλογικά αποτελέσματα για να κάνουμε ακόμα πιο γρήγορη την διαδικασία ενημέρωσης» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος της CTK Jiří Majstr. «Η κύρια συμβολή του συστήματος στις εκλογικές ειδήσεις ήταν η επιτάχυνση της διαδικασίας, η αποφυγή ανθρώπινων λαθών αλλά και η διευκόλυνση των δημοσιογράφων, αφού απαλλάχθηκαν από την σύνταξη απλών κειμένων κι επικεντρώθηκαν περισσότερο στην αρθρογραφία και στο ρεπορτάζ για άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές των εκλογών» συμπλήρωσε η επικεφαλής της CTK, Radka Matesová Markova.
Μετά την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας, πολλοί συνομολογούν ότι τέτοιου είδους αυτοματοποιημένα συστήματα με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν αν αντικαταστήσουν την ανθρώπινη εργασία πολύ σύντομα.
Η τεχνητή νοημοσύνη άλλωστε ήδη προωθείται σε διάφορους κλάδους όπως στην προληπτική ιατρική, στον χρηματοπιστωτικό τομέα ώστε το σύστημα να εντοπίζει αυτόματα αν ο πελάτης δικαιούται δάνειο ή όχι, κι αλλού.
Φυσικά δεν πρόκειται για μια πρωτοπορεία των Τσέχων, αρκετοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί του εξωτερικού, όπως Reuters, New York Times, Associated Press, Los Angeles Times, έχουν δοκιμάσει την αυτοποιημένη συγγραφή άρθρων, χωρίς ωστόσο να την έχουν ολοκληρωτικά ενσωματώσει στα υπολογιστικά τους συστήματα. Μέχρι στιγμής τέτοιου είδους ρομποτικά συστήματα περιορίζονται στην συγγραφή απλών κειμένων όπως οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών, πρόβλεψη καιρού ή και αθλητικές προβλέψεις.
Η ανάπτυξη ωστόσο της τεχνητής νοημοσύνης σε αυτόν τον τομέα αναμένεται ραγδαία και πολλοί εκφράζουν φόβους για χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης μετά και το σκάνδαλο της Facebook και Cambridge Analytica.