Επ. Ανταγωνισμού: «Ντεμπούτο» για τη Μαίρη Σαρπ – Τι θα εξετάσει η πρώτη ολομέλεια του 2024

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επ. Ανταγωνισμού: «Ντεμπούτο» για τη Μαίρη Σαρπ – Τι θα εξετάσει η πρώτη ολομέλεια του 2024
Συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη για πρώτη φορά η ολομέλεια της αρχής υπό την προεδρία της Μαίρης Σαρπ. Θα διερευνηθεί πιθανή παρεμπόδιση έρευνας από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. Ποιες αγορές θα εξεταστούν

Μια ημέρα με ιδιαίτερη συμβολική, αλλά και πρακτική σημασία, είναι η σημερινή για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς για τις 10:00 έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας για το 2024.

Αυτή ωστόσο θα είναι και η πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας της ανεξάρτητης αρχής υπό τη νέα πρόεδρο Μαίρη Σαρπ που ανέλαβε καθήκοντα επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού μετά τη λήξη της θητείας του Ιωάννη Λιανού στις αρχές Ιανουαρίου.

Για πιθανή παρεμπόδιση έρευνας από τον ΣΕΒΤ η πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας

Το θέμα της συνεδρίασης της ολομέλειας αφορά στη διερεύνηση πιθανής παρεμπόδισης – δυσχέρανσης έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού κατά τη διεξαγωγή επιτόπιου ελέγχου στις αγορές προμήθειας, εμπορίας και λιανικής πώλησης δημητριακών, γάλακτος, καφέ, μαρμελάδων, ροφημάτων και τυριών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν. 3959/2011, όπως ισχύει.

Η ολομέλεια θα συνεδριάσει για να εξεταστεί η έκθεση της εισηγήτριας Χ. Βλάχου, «η οποία αφορά, κατ’ άρθρο 39 παρ. 5 του Ν. 3959/2011, τις ενέργειες της ένωσης επιχειρήσεων με την επωνυμία Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), κατά τη διεξαγωγή αιφνιδιαστικού επιτόπιου ελέγχου στις εγκαταστάσεις της, ο οποίος διατάχθηκε στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού στις αγορές προμήθειας, εμπορίας και λιανικής πώλησης δημητριακών, γάλακτος, καφέ, μαρμελάδων, ροφημάτων και τυριών, αναφορικά με τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στο πλαίσιο οριζόντιας σύμπραξης ή/και κάθετων συμπράξεων.

«Η έκθεση της εισηγήτριας δεν αφορά στη διερεύνηση τυχόν παράβασης των διατάξεων των άρθρων 1 και 2 του Ν. 3959/2011 ή/και των άρθρων 101 και 102 της ΣΛΕΕ, αλλά μόνο σε ενδεχόμενη παραβίαση της διάταξης του άρθρου 39 παρ. 5 του Ν. 3959/2011 περί δυσχέρανσης – παρεμπόδισης της έρευνας με βάση τα περιστατικά που έλαβαν χώρα κατά τη διενέργεια του επιτόπιου ελέγχου στην ως άνω ένωση επιχειρήσεων», τονίζεται χαρακτηριστικά, ενώ υπενθυμίζεται ότι η έκθεση της εισηγήτριας δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκόμενων μερών.

Η πρώτη… έφοδος του 2024 - Στο στόχαστρο η ύπαρξη καρτέλ στις σχολικές εκδρομές

Κι αν σήμερα λαμβάνει χώρα η πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας για τη νέα χρονιά, χθες πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες... έφοδοι υπό τη νέα πρόεδρο, Μαίρη Σαρπ.

Όπως ανακοινώθηκε, η Επιτροπή Ανταγωνισμού πραγματοποίησε αιφνιδιαστικούς ελέγχους στην αγορά των εκπαιδευτικών σχολικών εκδρομών.

Πρόκειται για επιτόπιους ελέγχους στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας για πιθανή οριζόντια σύμπραξη στην αγορά οργάνωσης εκπαιδευτικών εκδρομών, δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων κατά παράβαση των άρθρων 1 ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ. Η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων γίνεται σε επιχειρήσεις από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στις ερευνώμενες αγορές και δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Όπως υπενθυμίζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού «τα άρθρα 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ απαγορεύουν συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων (συμφωνίες, αποφάσεις ενώσεων ή εναρμονισμένες πρακτικές) που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού».

«Η διαπίστωση συμμετοχής επιχείρησης σε συμφωνίες καρτελικής φύσεως, δηλαδή σε μυστικές συμφωνίες μεταξύ ανταγωνιστών, οι οποίες έχουν ως αντικείμενο τον καθορισμό τιμών ή ποσοτήτων, κατανομή πελατών ή μεριδίων αγοράς, ή βάσει των οποίων λαμβάνει χώρα νόθευση διαγωνισμών, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε ποινικές κυρώσεις των υπεύθυνων φυσικών προσώπων και σε αποκλεισμό των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων από δημόσιους διαγωνισμούς και συμβάσεις παραχωρήσεων για τρία έτη από την έκδοση της απόφασης», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η ανεξάρτητη αρχή.

Εποχή Σαρπ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η νέα εποχή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε επισήμως στις 7 Δεκεμβρίου 2023, όταν η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έκανε αποδεκτή την πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, η Μαίρη Σαρπ να αναλάβει πρόεδρος της αρχής.

Η Αϊρίν (Ειρήνη)-Έβελυν-Μικέλα-Μαίρη Σαρπ γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1954. Είναι απόφοιτος του Γυμνασίου Θηλέων Καλαμάτας (1972) και πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών (1977). Διορίστηκε κατόπιν διαγωνισμού στο ΣτΕ, ως εισηγήτρια το 1980. Προήχθη σε πάρεδρο (1985), σε σύμβουλο (1997), σε αντιπρόεδρο (2011) και σε πρόεδρο (2020). Ως αντιπρόεδρος προήδρευσε στο Β’ και στο Δ’ Τμήμα του Δικαστηρίου. Υπήρξε μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Ακόμη, επί σειρά ετών έχει προεδρεύσει στο Μισθοδικείο και έχει εκδώσει μεγάλο αριθμό αποφάσεων, με τις οποίες δόθηκαν αναδρομικά διαφορές αποδοχών, δικαστών, κλπ. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας, κατά το δικαστικό έτος 1995-1996, παρακολούθησε μαθήματα σε θέματα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, στο Πανεπιστήμιο Paris II.

Πρόστιμα άνω των 32 εκατ. «έδειξαν» τα πεπραγμένα του 2022

Στο μεταξύ, το 2022 επιβλήθηκαν περισσότερα από 32 εκατ. ευρώ πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σχετικά με την εφαρμογή του δικαίου ανταγωνισμού καθώς, υπό το πρίσμα της ενεργειακής κρίσης της εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και των αυξήσεων των τιμών στα είδη διατροφής, προέβη σε σειρά αιφνίδιων επιτόπιων ελέγχων και εντάθηκαν οι δράσεις της, για τυχόν αντι- ανταγωνιστικές πρακτικές από την πλευρά των επιχειρήσεων σε διάφορους τομείς της οικονομίας, διατηρώντας περίπου το ίδιο επίπεδο σε αριθμό επιτόπιων ελέγχων με το 2021. Επιπλέον, εκδόθηκαν περισσότερες αποφάσεις, κατά ποσοστό 75% σε σχέση με το 2019, ενώ τα τελευταία έτη χρησιμοποιείται όλη η εργαλειοθήκη της για να ελέγχονται και να ολοκληρώνονται ταχύτερα οι υποθέσεις.

Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση πεπραγμένων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το 2022 που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Σε ό,τι αφορά τις αυτεπάγγελτες έρευνες το 2021 εκκινήθηκαν 27, ενώ κατά το 2022 εκκινήθηκαν 30, κυρίως σε τομείς ιδιαίτερης σημασίας για τους καταναλωτές, όπως η ενέργεια, τα τρόφιμα, τα καταναλωτικά προϊόντα, ο τραπεζικός τομέας.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται, σύμφωνα με τις στατιστικές διεθνούς δικηγορικής εταιρείας, η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν η πιο δραστήρια σε ελέγχους στην αγορά στην Ευρώπη την περίοδο 2018-2023 (με σημαντική αύξηση των ελέγχων από τα τέλη του 2019), ενώ το 2023 η Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν πρώτη σε αριθμό ελέγχων επιχειρήσεων στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκίνησε η «διπλή» δημόσια προσφορά του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» – Πώς θα τρέξει η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα

Prodea: «Διπλό χτύπημα» σε τουρισμό και… νέο μέτοχο

Ρεύμα: Έρχονται νέα μπλε τιμολόγια - Προϊόντα σταθερής χρέωσης για λιγότερο από 12μηνο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider