Τι γίνεται με την πληρωμή των οικολογικών σχημάτων και των συνδεδεμένων ενισχύσεων;

Ιωάννης Περουλάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι γίνεται με την πληρωμή των οικολογικών σχημάτων και των συνδεδεμένων ενισχύσεων;
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι πληρωμές των οικολογικών σχημάτων για το έτος 2023 αναμένεται να πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2024, ίσως και πρώτους μήνες του καλοκαιριού. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε διάφορους παράγοντες και δημιουργεί προβλήματα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι πληρωμές των οικολογικών σχημάτων για το έτος 2023 αναμένεται να πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2024, ίσως και πρώτους μήνες του καλοκαιριού. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η αύξηση του κόστους εφαρμογής των οικολογικών σχημάτων, η ανάγκη για περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή τους και να σκεφτεί κανείς πως σε λίγους μήνες θα πρέπει να ανοίξει και η διαδικασία των δηλώσεων ΟΣΔΕ για το έτος 2024.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ανακοινώσει πως θα ανοίξει εκ νέου το ΟΣΔΕ 2023 για διορθώσεις – συμπληρώσεις των οικολογικών σχημάτων που αφορούν το εν λόγω έτος.

Το συνολικό ποσό για τα οικολογικά σχήματα στην Ελλάδα για το έτος 2023 ανέρχεται σε 425 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 235 εκατ. ευρώ αφορούν τη βιολογική γεωργία - κτηνοτροφία, αφού η ΕΕ έχει αποφασίσει να στηρίξει όσο γίνεται περισσότερο τη βιολογική καλλιέργεια αυξάνοντας τα ποσοστά αυτής σταδιακά και γενικότερα η νέα ΚΑΠ δίνει προτεραιότητες στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ενίσχυση της βιώσιμης γεωργίας πανευρωπαϊκά. Κάτι τέτοιο φυσικά αυξάνει το κόστος παραγωγής ενώ ταυτόχρονα μειώνει την παραγωγική ικανότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (ίσως είναι και ένας από του λόγους που η «γεωργική» Ευρώπη είναι στα… «κάγκελα»).

Η καθυστέρηση στην πληρωμή των οικολογικών σχημάτων έχει προκαλέσει ανησυχία σχετικά με το αν θα καταβληθεί το συνολικό ποσό. Ωστόσο, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δεσμευτεί ότι θα καταβάλει το σύνολο των ενισχύσεων το συντομότερο δυνατό.

Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των οικολογικών σχημάτων δημιουργούν τα εξής προβλήματα:

  • Αναστέλλουν την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων για το έτος 2023 αλλά και για το έτος 2024, καθώς οι γεωργοί δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα το ύψος της ενίσχυσης που θα λάβουν.
  • Επιβαρύνουν οικονομικά τους γεωργούς, οι οποίοι αναγκάζονται να περιμένουν για να λάβουν τα χρήματα που τους αναλογούν και σε πολλές περιπτώσεις το ποσό αυτών είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη συνέχιση λειτουργίας της γεωργικής εκμετάλλευσης.
  • Δημιουργούν αίσθημα αβεβαιότητας και ανησυχίας στον αγροτικό κόσμο, ο οποίος φοβάται ότι η νέα ΚΑΠ δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Όσον αφορά τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, η πληρωμή τους αναμένεται να πραγματοποιηθεί κανονικά, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Οι πρώτες πληρωμές θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2024 και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Είμαστε σε μια περίοδο που ο αγροτικός κόσμος χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε ενημέρωση...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικολογικά Σχήματα: Προτίμηση στα βιολογικά δείχνουν τα στοιχεία – Απαιτείται έλεγχος

gazzetta
gazzetta reader insider insider