Σημαντικές αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση και τον ευρύτερο τρόπο λειτουργίας των εταιρειών του Δημοσίου που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Υπερταμείου ετοιμάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Βασικός άξονας το να δοθεί η δυνατότητα στις εν λόγω εταιρείες να προσελκύουν στελέχη από την αγορά προσφέροντας ανταγωνιστικούς με τον ιδιωτικό τομέα μισθούς και μπόνους, καθώς στόχος είναι να επαναληφθεί πολλές φορές το παράδειγμα της ΔΕΗ.
Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τις άμεσες θυγατρικές και τις εταιρείες στις οποίες έχει συμμετοχές το Υπερταμείο και συγκεκριμένα για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), τη ΓΑΙΑΟΣΕ, τη ΔΕΘ – Helexpo, τη Διώρυγα Κορίνθου, τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) και τις θυγατρικές του (ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ), τις Ελληνικές Αλυκές, τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) και Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ).
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας θα περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις για το Υπερταμείο και τις θυγατρικές του συμπεριλαμβανομένης και της ίδρυσης του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου (sovereign wealth fund) που πρόκειται να δημιουργηθεί μέσα στο β’ εξάμηνο του 2024.
Το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα δημιουργηθεί από κεφάλαια που θα εισφέρει το ελληνικό Δημόσιο τα οποία θα ισούνται με το μισό της αξίας των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ που με απόφαση του ΣτΕ έφυγαν από πέρσι από την «ομπρέλα» του Υπερταμείου και επέστρεψαν στον άμεσο έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή την περίοδο βρίσκεται στο τελικό στάδιο η αποτίμηση των δύο εταιρειών από τη Nomura.
Όπως έχει γράψει το insider.gr, αυτή την περίοδο τρέχει ο διαγωνισμός από το Υπερταμείο για την πρόσληψη συμβούλου που θα αναλάβει την προετοιμασία και την πρώτη φάση λειτουργίας του επενδυτικού Ταμείου, συμπεριλαμβανομένης της μορφής που αυτό θα έχει αλλά και της στελέχωσής του.
Το νομοσχέδιο θα ρυθμίζει και άλλα θέμα όπως η μετεξέλιξη του ΤΑΙΠΕΔ που εκτός από τις αποκρατικοποιήσεις έχει αναλάβει και τη μονάδα ωρίμανσης έργων (PPF), αλλά και του ΤΧΣ ενόψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος αποκρατικοποίησης των τραπεζών.
Δύο ακόμη νομοσχέδια
Στα σκαριά βρίσκονται δύο ακόμη νομοσχέδια, τα οποία όμως όπως φαίνεται θα πάνε για μετά το καλοκαίρι. Το πρώτο έχει να κάνει με την επιπλέον κινητροδότηση των συγχωνεύσεων και εξαγορών, καθώς ο νόμος που πέρασε το 2022 για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς δεν φάνηκε αρκετός για να πυροδοτήσει ένα ικανοποιητικό κύμα επιχειρηματικών και επαγγελματικών ενώσεων.
Σχετική αναφορά έκανε κατά το συνέδριο του ΠΣΕ την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης. «Κάποιοι μου επιτίθενται επειδή επιμένω σε αυτό, με νομοσχέδιο που θα εισάγει φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα. Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε καμία επιχείρηση, είμαστε μια ελεύθερη οικονομία. Εκείνο που επισημαίνω είναι ότι έχουμε διπλάσιο αριθμό μικρών επιχειρήσεων σε σχέση με την ΕΕ και αυτό δεν είναι καλό ούτε για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ούτε για τις ίδιες τις μικρές επιχειρήσεις», ανέφερε.
Ο υπουργός προανήγγειλε ένα ακόμη νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά με ρυθμίσεις που όπως είπε θα θωρακίσουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα καταστήσουν πιο ελκυστικό το Χρηματιστήριο, ενισχύοντας τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να εξασφαλίζουν χρηματοδότηση εκτός του τραπεζικού συστήματος.