Θα μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια τον Ιούνιο; 12 μέλη του ΔΣ «άνοιξαν τα χαρτιά τους»

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θα μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια τον Ιούνιο; 12 μέλη του ΔΣ «άνοιξαν τα χαρτιά τους»
Κριστίν Λαγκάρντ, Βιλερουά ντε Γκαλό, Χοακίμ Νάγκελ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, Μάριο Σεντένο, Γκαμπριέλ Μαχλούφ, Πιερ Βουνς, Μπόρις Βούτσιτς, Γκεντιμίνας Σίμκους, Έντουαρντ Σκικλούνα, Μάρτινς Κάζακς και Όλι Ρεν «μίλησαν».

Πλήθος οικονομολόγων και υπευθύνων χάραξης νομισματικής πολιτικής συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα για τις εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου — συμπεριλαμβανομένων πολλών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων, ειδικά στο μέτωπο των επιτοκίων.

Μάλιστα, 12 μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ αποκάλυψαν τις προθέσεις τους σχετικά με τις προοπτικές των επιτοκίων και τις πληθωριστικές πιέσεις, αφού οι αυξήσεις των τιμών στην ευρωζώνη υποχώρησαν στο 2,4% τον Μάρτιο. Η ΕΚΤ επέλεξε να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα τον Απρίλιο στο 5ο διαδοχικό pause, με την επόμενη συνεδρίασή της για την νομισματική της πολιτική να λαμβάνει χώρα στις 6 Ιουνίου.

Υπό αυτό το πρίσμα, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε ένα ήπιο μήνυμα που συμβαδίζει τις δηλώσεις της στην πρόσφατη Συνέντευξη Τύπου: οι αγορές θα πρέπει να περιμένουν σύντομα μια μείωση των επιτοκίων, αποκλείοντας μεγάλες εκπλήξεις. «Απλώς πρέπει να οικοδομήσουμε λίγο περισσότερη εμπιστοσύνη στην αποπληθωριστική διαδικασία, αλλά αν κινηθεί σύμφωνα με τις προσβλέψεις μας, εάν δεν έχουμε μεγάλο σοκ στην ανάπτυξη, οδεύουμε προς μια στιγμή που πρέπει να χαλαρώσουμε τον περιοριστικό χαρακτήρα της νομισματικής μας πολιτική», επεσήμανε η «Σιδηρά Κυρία» της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον Βιλερουά ντε Γκαλό, η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώσει τον Ιούνιο, ώστε τα υψηλά επιτόκια να μην προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην οικονομία της ευρωζώνης, η οποία πέρυσι απέφυγε παραλίγο την ύφεση, αλλά έπεσε σε στασιμότητα. Αποκλείοντας μια μεγάλη έκπληξη πριν από το επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο στις αρχές Ιουνίου, υπογράμμισε πως «πρέπει να μειώσουμε τα επιτόκια γιατί τώρα είμαστε αρκετά σίγουροι για την αποπληθωριστική πορεία στη ζώνη του ευρώ». «Ο πρώτος κίνδυνος είναι να δράσουμε πολύ νωρίς και να αφήσουμε τον πληθωρισμό να ανέβει ξανά, αλλά ο δεύτερος κίνδυνος θα ήταν να καθυστερήσουμε και να πληρώσουμε πολύ υψηλό κόστος όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση» εξήγησε.

Από την πλευρά του, ο Χοακίμ Νάγκελ, επισημαίνει πως μια περικοπή επιτοκίων τον Ιούνιο «κερδίζει έδαφος», αλλά υπάρχουν επιφυλάξεις, συμπεριλαμβανομένου ενός ράλι τιμών στο πετρέλαιο. «Ο δομικός πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός, οι τιμές στις υπηρεσίες είναι αυξημένες. Για τη συνάντηση του Ιουνίου θα λάβουμε τα στοιχεία και θα εκδώσουμε τις νέες προβλέψεις μας. Εάν υπάρχει επιβεβαίωση ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί πραγματικά και πετύχουμε τον στόχο μας για 2% το 2025, όπως είπα, η πιθανότητα για μείωση των επιτοκίων από τον Ιούνιο είναι παρούσα», διευκρίνισε.

Ένα από τα «γεράκια» του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν ανέδειξε τις γεωπολιτικές εντάσεις ως τη μεγαλύτερη απειλή για τη μείωση των επιτοκίων φέτος. «Έχουμε δει τι συνέβη στη Μέση Ανατολή… Μπορεί να έχουμε διαφορετικές τιμές στο πετρέλαιο και αυτό φυσικά μπορεί να απαιτήσει να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας», σημείωσε.

Για τον Μάριο Σεντένο, ένα από τα «περιστέρια» της ΕΚΤ, είναι «η ώρα να αλλάξει αυτός ο κύκλος της νομισματικής πολιτικής» δεδομένης της πρόσφατης επιβράδυνσης του πληθωρισμού. «Είμαι σίγουρος ότι θα δώσουμε μια απάντηση που θα είναι ρεαλιστική με την ανάκαμψη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ που έχουμε στις προβλέψεις μας», υποστήριξε, συμπληρώνοντας ότι οι προβλέψεις της αγοράς για ψαλίδισμα του κόστους δανεισμού τον Ιούνιο είναι «έγκυρες και ακριβείς».

Με τη σειρά του, ο Γκαμπριέλ Μαχλούφ διευκρίνισε ότι το πιο πρόσφατο σύνολο δεδομένων άλλαξαν την άποψή του για τα επιτόκια. Πριν από τα Χριστούγεννα δεν ήταν καν έτοιμος να αποκλείσει περαιτέρω αυξήσεις. Η ΕΚΤ προχώρησε σε ένα σερί 10 διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, όταν ανέβασε το βασικό της επιτόκιο στο ρεκόρ του 4%. «Νομίζω ότι τώρα τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δει αρκετά δεδομένα για να πούμε ότι φτάσαμε στην κορύφωση του τρέχοντος κύκλου αυξήσεων και στην τελευταία μας συνάντηση, από τη δική μου οπτική γωνία, έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι μπορούμε να αρχίσουμε να λάβουμε βήματα για την συστολή της νομισματικής πολιτικής μας», ανέφερε.

«Θα χρειαστούμε πραγματικά άσχημα νέα για να μην κάνουμε περικοπή τον Ιούνιο», ξεκαθάρισε ο Πιερ Βουνς, επισημαίνοντας ως «καμπανάκι» μια εκτίναξη των τιμών του «μαύρου χρυσού», ενώ ζήτησε προσοχή σχετικά με τα στοιχεία που αφορούν τους μισθούς και τον ρυθμό ενίσχυση των πιέσεων στον κλάδο των υπηρεσιών. Σχετικά με μια πιθανή περαιτέρω περικοπή τον Ιούλιο, κάλεσε σε επαγρύπνηση και προσοχή, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης.

Κατά τον Μπόρις Βούτσιτς, η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη από την Fed και δεν πρέπει να επηρεάζεται από τα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ, όπου ο «κολλώδης» και επίμονος πληθωρισμός προβληματίζει τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, απομακρύνοντας από τα επενδυτικά ραντάρ τις ελπίδες για μειώσεις επιτοκίων σύντομα. «Θα ασκήσουμε την πολιτική μας ανεξάρτητα από τη Fed. Θα εξετάσουμε το σύνολο των δεδομένων μας. Υπάρχουν προφανείς αποκλίσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης από την αρχή της αναζωπύρωσης της πληθωριστικής λαίλαπας, όχι μόνο τώρα. Έτσι, ό,τι και να επιλέξει η Fed, δεν θα καθορίσει τη δική μας επιλογή» ισχυρίστηκε.

Και ο Γκεντιμίνας Σίμκους εστίασε στις διαφορές μεταξύ του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με τον πρώτο να καθοδηγείται από τη δημοσιονομική πολιτική μαζί με τα εμπορεύματα και τον δεύτερο να επικεντρώνεται στην ενέργεια και τα τρόφιμα. «Δεν ακολουθούμε τη Fed» δήλωσε, παρά τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις ενός ισχυρότερου δολαρίου για το ευρώ και όχι μόνο, λόγω των higher for longer ύψος των επιτοκίων στις ΗΠΑ, υπολογίζοντας σε περίπου 3 μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2024.

Ο Έντουαρντ Σκικλούνα διαβεβαίωσε ότι το υπόβαθρο μιας «πολύ αδύναμης οικονομίας και μιας πολύ αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης τα τελευταία έξι τρίμηνα» στη ζώνη του ευρώ ήταν το κλειδί για τις αποφάσεις σχετικά με τα επιτόκια, κάνοντας λόγο για μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των κρατών - μελών: Από την ανθεκτικότητα των χωρών στον νότο στις υπηρεσίες και της αδυναμίας στον Βορρά κυρίως στην κατασκευαστική δραστηριότητα. «Τα πάντα δείχνουν προς... μείωση του πληθωρισμού παντού, συμπεριλαμβανομένων των μισθών, των τροφίμων, της ενέργειας και ούτω καθεξής», διευκρίνισε, δείχνοντας προς μια μείωση τον Ιούνιο.

Σίγουρος πως τα χειρότερα είναι «πίσω» για την ΕΚΤ, εμφανίστηκε ο Μάρτινς Κάζακς από την άποψη του πληθωρισμού, μη φοβούμενος πιθανούς κινδύνους, αν και ξεκαθάρισε πως δεν είναι εγγυημένη μια μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, αλλά η «πιθανότητα είναι αρκετά υψηλή». Τέλος, ο Όλι Ρεν θεωρεί δόκιμο να μειωθούν τα επιτόκια τον Ιούνιο, εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να παραμένει σύμφωνα με τις προβλέψεις. Επισήμανε τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή ως πιθανό κίνδυνο. «Μέχρι στιγμής η κλιμάκωση έχει αποφευχθεί και έχουμε δει ότι η αντίδραση της αγοράς στα γεγονότα ήταν μάλλον μέτρια... αλλά εξακολουθεί να υπάρχει κάποιος κίνδυνος κλιμάκωσης», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μέση Ανατολή: Τα σενάρια της επόμενης ημέρας - Ο μακροχρόνιος, «σκιώδης» πόλεμος Ισραήλ και Ιράν

S&P Global: Yποβαθμίζει το αξιόχρεο του Ισραήλ επικαλούμενος «αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους»

Lamda – Ελληνικό: Η ισχυρή ζήτηση φέρνει νέες πωλήσεις οικοπέδων/ακινήτων και αύξηση τιμών

gazzetta
gazzetta reader insider insider