Ξεκινά σήμερα το «Καλάθι του Πάσχα» - Οι προσδοκίες της αγοράς

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινά σήμερα το «Καλάθι του Πάσχα» - Οι προσδοκίες της αγοράς
«Ζεσταίνεται» η αγορά ενόψει Πάσχα. Από τη Δευτέρα «τρέχει» το καλάθι του νονού, ξεκινά σήμερα και το καλάθι του Πάσχα. Ποια προϊόντα περιλαμβάνουν. Πότε ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων. 

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για το Πάσχα, με την αγορά να «ζεσταίνεται» για να υποδεχθεί τους καταναλωτές και τα ελληνικά νοικοκυριά να έχουν ξεκινήσει δειλά δειλά τους σχεδιασμούς τους για το πασχαλινό τραπέζι. Καθώς το πέπλο της ακρίβειας εξακολουθεί να πλανάται πάνω από την ελληνική οικονομία, οι καταναλωτές παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί για τις τιμές που θα κυριαρχήσουν στην αγορά, σχεδιάζοντας με μεγάλη σύνεση τις επικείμενες αγορές τους.

«Αγωνιζόμαστε, με αυστηρούς ελέγχους στην αγορά και σε συνεννόηση πάντα με όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, να μπορούμε να προσφέρουμε στους καταναλωτές προϊόντα τα οποία θα είναι σε τιμές αντίστοιχες ή και χαμηλότερες με τις περσινές», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, όπου βρέθηκε τη Δευτέρα.

«Υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα και πλήρης επάρκεια. Οι επιχειρήσεις κάνουν μεγάλη προετοιμασία ώστε το Πάσχα να υπάρχουν προϊόντα προσιτά και σε όλα τα επίπεδα τιμών, συγκριτικά και με πέρυσι αλλά και με τα ευρωπαϊκά επίπεδα», ανέφερε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), Απόστολος Αποστολάκος.

Ξεκινά σήμερα το «Καλάθι του Πάσχα»

Στο μεταξύ, πρεμιέρα κάνει σήμερα 24 Απριλίου στα σούπερ μάρκετ το «καλάθι του Πάσχα», με στόχο τη μέγιστη δυνατή συγκράτηση των ανατιμήσεων στα βασικά είδη διατροφής που χρειάζεται κάθε νοικοκυριό για να στρώσει το παραδοσιακό εορταστικό τραπέζι.

Το «καλάθι του Πάσχα» τίθεται σε ισχύ για δεύτερη διαδοχική χρονιά και θα διαρκέσει έως και τις 4 Μαΐου 2024. Το πασχαλινό καλάθι αποτελεί προσωρινή επέκταση της πρωτοβουλίας «καλάθι του νοικοκυριού» που βρίσκεται σε ισχύ από τον Νοέμβριο του 2022 και σε αυτό θα προστεθούν, όπως και πέρυσι, προϊόντα που παραδοσιακά συνδέονται με το Πάσχα των Ελλήνων, όπως αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και σοκολατένια αυγά.

Όπως εκτίμησε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, οι τιμές στα αμνοερίφια θα είναι ίδιες ή χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι, εκτιμώντας όπως θα διαμορφωθούν κάτω από 10 ευρώ το κιλό. «Φέτος οι τιμές των αμνοεριφίων θα είναι κατά τι καλύτερες σε σχέση με πέρυσι», ανέφερε και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος. Σημείωσε, επίσης, ότι μεσοσταθμικά το πασχαλινό τραπέζι αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Ταυτόχρονα από την Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας ο κ. Σκρέκας διαπίστωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι «σταδιακά οι τιμές των οπωροκηπευτικών προϊόντων έχουν αρχίσει να αποκλιμακώνονται». Βεβαίως, η προσπάθεια συνεχίζεται, σημείωσε.

Από τη Δευτέρα σε ισχύ το «καλάθι των νονών»

Στο μεταξύ, από τη Δευτέρα 22 Απριλίου τέθηκε σε ισχύ και το «καλάθι των νονών», το οποίο επίσης θα διαρκέσει έως και τις 4 Μαΐου 2024.

Στο εν λόγω καλάθι εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δημιουργήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά, κατά τα πρότυπα του «καλαθιού του Αη-Βασίλη», με στόχο τη μέγιστη δυνατή συγκράτηση των ανατιμήσεων σε παιχνίδια και λαμπάδες.

Ειδικότερα, στο «καλάθι των νονών» εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

  • Πασχαλινές λαμπάδες - παιχνίδια
  • Επιτραπέζια / Παζλ
  • Παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης)
  • Βρεφικά παιχνίδια
  • Φιγούρες δράσης
  • Παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια)
  • Οχήματα - Τηλεκατευθυνόμενα
  • Ηλεκτρονικά παιχνίδια
  • Αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα)
  • Λούτρινα
  • Μουσικά παιχνίδια
  • Σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα (προαιρετικά).

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν οι επιχειρήσεις παιχνιδιών με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω του 1 εκατ. ευρώ αλλά και εθελοντικά όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν και εμφανίζουν μικρότερο κύκλο εργασιών

Όπως προκύπτει από την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-katanalotis (e-Καταναλωτής | Παρατηρητήριο Αγοράς) του υπουργείου Ανάπτυξης, μέχρι στιγμής η συμμετοχή των επιχειρήσεων στο «καλάθι των νονών» είναι σημαντική. Ως τώρα, συμμετέχουν 20 αλυσίδες και συγκεκριμένα οι μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς παιχνιδιού (Jumbo, Μουστάκας) και των ηλεκτρονικών ειδών (Public, Πλαίσιο), καθώς και μικρότερες αλυσίδες καταστημάτων παιχνιδιών. Πέρυσι, η εν λόγω πρωτοβουλία υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή περισσότερων από 30 αλυσίδων και καταστημάτων παιχνιδιών.

Το πασχαλινό ωράριο

Ενόψει του Πάσχα και καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τη Μεγάλη Εβδομάδα, ανοιχτά θα είναι την ερχόμενη Κυριακή 28 Απριλίου τα εμπορικά καταστήματα, στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου.

Όπως ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πώλησης Ελλάδος, το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων των επιχειρήσεων –μελών του για την περίοδο των εορτών του Πάσχα 2024 σε όλη την επικράτεια, θα έχει ως εξής:

Κυριακή 28/04/2024 11:00-20:00

Μ. Δευτέρα 29/04/2024 έως και Μ. Πέμπτη 02/05/2024 9:00 – 21:00

Μ. Παρασκευή 03/05/2024 13:00 – 21:00

Μ. Σάββατο 04/05/2024 9:00 – 21:00

Τη Δευτέρα 06/05/2024 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Την Τρίτη 07/05/2024 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά λόγω της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider