Ανάπτυξη 0,4% σε ετήσια βάση στην Ευρωζώνη το α' τρίμηνο του 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανάπτυξη 0,4% σε ετήσια βάση στην Ευρωζώνη το α' τρίμηνο του 2024
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ στην ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά +0,1% και στην ΕΕ κατά 0,2%. 

Ανάπτυξη 0,4% σε ετήσια βάση πέτυχε η Ευρωζώνη το α' τρίμηνο του 2024, αφότου απέφυγε «παρά τρίχα» την τεχνική ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ σε ανοδική τροχιά κινήθηκε και η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το ίδιο διάστημα (+0,5). Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ στην ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά +0,1% και στην ΕΕ κατά 0,2%.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με μια προκαταρκτική έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας. Υπενθυμίζεται πως το τέταρτο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά 0,1% στην ευρωζώνη και παρέμεινε σταθερό στην ΕΕ.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2024, η Ιρλανδία (+1,1%) κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Ουγγαρία (+0,8%). Η Σουηδία (-0,1%) ήταν το μόνο κράτος μέλος που κατέγραψε ύφεση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν θετικοί για εννέα χώρες και αρνητικοί για τέσσερις.

Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν προς το παρόν διαθέσιμα στοιχεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οριακή μείωση 0,1% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Μάρτιο

ΟΔΔΗΧ: Με επιτόκιο 3,67% η δημοπρασία τρίμηνων εντόκων - Συνολικές προσφορές 1 δισ. ευρώ

Volkswagen: «Βουτιά» 20% για τα λειτουργικά κέρδη στο α' τρίμηνο - Στα 4,6 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider