Πάσχα στο χωριό με τέλη κυκλοφορίας με το μήνα - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάσχα στο χωριό με τέλη κυκλοφορίας με το μήνα - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών 
Τα βήματα στην πλατφόρμα myCar για την άρση της ακινησίας των οχημάτων. Τι ισχύει για συνιδιοκτήτες οχημάτων και κληρονόμους. 

Τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν για έναν ολόκληρο μήνα και συγκεκριμένα για τον Μάιο θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι που θέλουν να ταξιδέψουν τις ημέρες του Πάσχα με το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα τους που έχουν θέσει σε ακινησία. Εάν μάλιστα, ψηφίζουν στον τόπο καταγωγής τους που είναι αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους και θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου τότε θα πρέπει να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας για 2 μήνες, για τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Η ΑΑΔΕ άνοιξε τη πλατφόρμα myCAR για την ψηφιακή άρση ακινησίας των οχημάτων και την πληρωμή τελών κυκλοφορίας με το μήνα. Στην ψηφιακή πύλη myAADE > Εφαρμογές > Φορολογικές Υπηρεσίες > Οχήματα > myCAR οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταβάλουν τη μηνιαία αναλογία (1/12) των ετησίων τελών κυκλοφορίας, για όσους μήνες επιλέξουν να θέσουν το όχημά τους σε κυκλοφορία. Με την πληρωμή παύει η ακινησία του οχήματος.

Ελάχιστο διάστημα άρσης ακινησίας λογίζεται ολόκληρος ο μήνας. Επομένως, ακόμη και στις περιπτώσεις που η άρση αφορά διάστημα μικρότερο του μηνός, καταβάλλεται ποσό ίσο με το 1/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κυβικών το οποίο επιβαρύνεται κανονικά με ετήσια τέλη 690 ευρώ, εάν θελήσει να κυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του τις ημέρες του Πάσχα, θα πληρώσει τέλη κυκλοφορίας 57,50 ευρώ που αναλογούν για ένα μήνα, τον Μάιο.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί τα τέλη, το όχημα πρέπει να τεθεί ξανά σε ακινησία. Σε αντίθετη περίπτωση, προβλέπεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, μειωμένο κατά το διπλάσιο των αναλογικών τελών που έχουν ήδη καταβληθεί.

1. Τι πρέπει να κάνω για άρση της ψηφιακής ακινησίας;

Εισέρχεστε στην πλατφόρμα myCar και επιλέγετε το όχημα που βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία. Για την άρση αυτής απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, η ασφαλιστική κάλυψη της κυκλοφορίας του οχήματος κατά την ημερομηνία και η υποβολή του αιτήματος .Οι ανωτέρω προϋποθέσεις ελέγχονται από το σύστημα κατά τη διαδικασία υποβολής του αιτήματος και εφόσον έχουν υλοποιηθεί μπορείτε να υποβάλετε το αίτημά σας με το πάτημα του κουμπιού «Υποβολή αιτήματος» που βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης.

Η πληρωμή ετήσιων τελών κυκλοφορίας απαιτείται για:

- τη μεταβίβαση του οχήματος

- την εξαγωγή του από την Ελλάδα, καθώς και για την επαναταξινόμηση του οχήματος στην Ελλάδα.

2. Πώς θα γίνει η ψηφιακή ακινησία για ορισμένους μήνες εντός του έτους;

Στην πλατφόρμα myCar επιλέγετε πληρωμή μηνιαίων τελών κυκλοφορίας, ανάλογα με τους μήνες που επιθυμείτε να θέσετε το όχημά σας σε κίνηση, ψηφιακά.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

- Το δικαίωμα προσωρινής άρσης ακινησίας με πληρωμή αναλογικών τελών κυκλοφορίας (ψηφιακής ή εκούσιας στη Δ.Ο.Υ.) χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους. Εάν επιθυμείτε να κινήσετε το όχημα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το ήδη επιλεγμένο, εφόσον έχετε ήδη υποβάλλει την αίτηση άρσης ακινησίας, θα πρέπει να καταβάλετε το υπολειπόμενο ποσό των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

- Όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας το όχημα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία και συγκεκριμένα την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα ή την πρώτη εργάσιμη του επόμενου μήνα, εφόσον η τελευταία μέρα είναι αργία.

3. Εάν πληρώσω αναλογικά τέλη κυκλοφορίας για δύο μήνες στις 25/6/2024, για ποιους μήνες μπορεί να τεθεί το όχημά μου σε κίνηση;

Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα θέλετε, για να κάνετε άρση ακινησίας. Περαιτέρω επισημαίνεται ότι τμήμα μηνός (ακόμα και μία μέρα) λογίζεται ως ολόκληρος μήνας. Δηλαδή, αν θέσετε το όχημά σας σε κίνηση στις 25/6/2024, έχετε δικαίωμα να το κυκλοφορήσετε το υπόλοιπο του Ιουνίου και ολόκληρο τον Ιούλιο. Εννοείται ότι δεν μπορεί να τεθεί όχημα σε κίνηση την 1/12/2024 για δύο μήνες, αφού υπολείπεται ένας και μόνο μήνας μέχρι το τέλος του έτους.

Κληρονόμοι

4. Σε περίπτωση που ιδιοκτήτης αποβιώσει και έχει θέσει το όχημα σε ψηφιακή ακινησία, οι κληρονόμοι μπορούν να κάνουν την άρση της ψηφιακής ακινησίας;

Όχι , οι κληρονόμοι θα πρέπει να απευθυνθούν στη Δ.Ο.Υ. του θανόντος.

Συνιδιοκτήτες

5. Είμαι συνιδιοκτήτης οχήματος. Μπορώ να το θέσω σε ψηφιακή ακινησία ή να κάνω άρση της ψηφιακής ακινησίας χωρίς να ενημερωθούν οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες;

Όχι. Θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες είτε πρόκειται να τεθεί το όχημα σε ψηφιακή ακινησία είτε πρόκειται να γίνει άρση αυτής. Οι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.

6. Έχω καταθέσει τις πινακίδες του οχήματος μου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Μπορώ να κάνω ψηφιακή άρση της ακινησίας;

Όχι, θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. σας προκειμένου να υποβάλετε το σχετικό αίτημα άρσης και να παραλάβετε τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος σας. Ψηφιακή άρση της ακινησίας γίνεται μόνο όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Χωρίς φόρο ή με επιστροφή φόρου 8 στις 10 φορολογικές δηλώσεις - Τι δείχνει η ακτινογραφία των πρώτων εκκαθαριστικών 

Πράσινα τιμολόγια: Μειωμένες οι χρεώσεις Μαΐου – Στα 10,656 λεπτά ανά kWh η ΔΕΗ

gazzetta
gazzetta reader insider insider