Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει άμεσα τις πράσινες επενδύσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει άμεσα τις πράσινες επενδύσεις
Σε μια τέτοια περίπτωση, θα είχαμε τον κίνδυνο να αυξήσουμε τον πληθωρισμό και το κόστος χρηματοδότησης, αναφέρει ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει περιορισμένες δυνατότητες σε ό,τι μπορεί να κάνει για να βοηθήσει με την πράσινη μετάβαση, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, απωθώντας τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη παρέμβαση των νομισματικών αρχών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας ανέφερε στο τηλεοπτικό κανάλι Public Senat, ότι οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση θα μπορούσε ακόμη και να εμποδίσει την απομάκρυνση από την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

«Εάν η ΕΚΤ χρηματοδοτούσε άμεσα τις πράσινες επενδύσεις, θα είχαμε τον κίνδυνο να αυξήσουμε τον πληθωρισμό και το κόστος χρηματοδότησης, επομένως πιθανότατα θα κάναμε την κλιματική μετάβαση ακόμη πιο περίπλοκη», δήλωσε ο Βιλερουά ντε Γκαλό.

Τα σχόλια του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη έρχονται την ώρα που οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης ασκούν πίεση στην ΕΚΤ να κάνει περισσότερα για το κλίμα, ενόψει των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο πληθωρισμός δεν θα πρέπει πλέον να είναι ο μόνος στόχος της ΕΚΤ και ζήτησε να ανοίξει μια συζήτηση για το πώς θα ενσωματωθούν οι στόχοι ανάπτυξης και απαλλαγής από τις εκπομπές ρύπων άνθρακα στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

Νωρίτερα τον περασμένο μήνα, το κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν, το οποίο προηγείται στις γαλλικές δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές, δήλωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να επαναλάβει την ποσοτική χαλάρωση για να χρηματοδοτήσει την κλιματική μετάβαση.

Ο Βιλερουά ντε Γκαλό τόνισε ότι η ΕΚΤ κάνει ήδη περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη κεντρική τράπεζα όσον αφορά τον τύπο των ομολόγων που αγοράζει, τους τίτλους που δέχεται ως εγγύηση και την επίβλεψή της για τους κλιματικούς κινδύνους στις εμπορικές τράπεζες.

«Η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει τα πάντα, αλλά εγγυώμαι ότι θα κάνει τα μέγιστα για να συνοδεύσει τη μετάβαση», πρόσθεσε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Το «κύμα» στις μεταβιβάσεις «φουσκώνει» τα φορο-έσοδα - Πάνω από 210 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία

Ρεύμα: Ρεκόρ συμμετοχής των ΑΠΕ το 1ο τρίμηνο - «Βουτιά» των εισαγωγών

Σε ποιες χώρες σερβίρουν τα περισσότερα... έντομα – Η συμβολή τους στην επισιτιστική ασφάλεια και η απειλή της κλιματικής κρίσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider