Πρακτικά ΕΚΤ: Από τον Απρίλιο υπέρ της μείωσης επιτοκίων κάποια μέλη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρακτικά ΕΚΤ: Από τον Απρίλιο υπέρ της μείωσης επιτοκίων κάποια μέλη
Ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχαν εκφραστεί υπέρ της μείωσης των επιτοκίων ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση του Απριλίου, όπως φαίνεται από τα πρακτικά της 10ης - 11ης Απριλίου.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχαν εκφραστεί υπέρ της μείωσης των επιτοκίων ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση του Απριλίου, όπως φαίνεται από τα πρακτικά της 10ης - 11ης Απριλίου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, παρ' όλο που η «συντριπτική πλειοψηφία» υποστήριξε τη διατήρηση του επιτοκίου καταθέσεων στο 4%, άλλοι κατέδειξαν ότι η νομισματική πολιτική μπορεί να έχει αυστηροποιηθεί τους τελευταίους επτά μήνες, καθώς η επιβράδυνση του πληθωρισμού πυροδότησε αύξηση στα πραγματικά επιτόκια.

«Μεταξύ κάποιων μελών κυριάρχησε η αισιοδοξία ότι τα υπάρχοντα στοιχεία επαρκούν για τη μείωση των επιτοκίων από την τρέχουσα συνεδρίαση», σημειώνεται στα πρακτικά της ΕΚΤ που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής διαφωνούν για το πόσο γρήγορα θα προβούν σε περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού μετά την προγραμματισμένη αρχική μείωση του Ιουνίου.

Τα «γεράκια» συνιστούν προσοχή στις επόμενες κινήσεις, καθώς η αύξηση των μισθών και οι ασταθείς τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα αύξηση τιμών. Άλλοι υποστηρίζουν ότι πληθωρισμός πλησιάζει αρκετά κοντά στο 2% για να επιτρέψει τρεις μειώσεις το 2024. Οι επενδυτές τείνουν περισσότερο προς την τελευταία άποψη, προβλέποντας τρεις μειώσεις της τάξεως των 0,25 μονάδων έκαστη έως τον Δεκέμβριο.

Από τα πρακτικά της συνεδρίασης προέκυψαν και άλλες βασικές παρατηρήσεις:

Για τα επιτόκια

- «Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών συμφώνησε με την πρόταση του Philip Lane, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, να διατηρηθούν τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ στα σημερινά τους επίπεδα».

- «Τα μέλη υπογράμμισαν τη σημασία της αναμονής έως τον Ιούνιο για περαιτέρω στοιχεία που επιβεβαιώνουν ή υποδεικνύουν αλλαγές στο outlook. Τόνισαν επίσης την ανάγκη της συνεκτίμησης τυχόν υφιστάμενων ή νέων κινδύνων που θα προκύψουν μέχρι τον Ιούνιο, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων για τον πληθωρισμό που ενδέχεται να δημιουργηθούν από μία πιθανή κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων».

Σχετικά με τον πληθωρισμό και τους μισθούς

- Ο πληθωρισμός αναμενόταν να παραμείνει κοντά στα τρέχοντα επίπεδα βραχυπρόθεσμα προτού αποκλιμακωθεί περαιτέρω αργότερα, που σημαίνει ότι όποια «αναποδιά» στον πληθωρισμό συνέβη είχε ήδη προβλεφθεί και η επιστροφή στο στόχο παραμένει εφικτή έως τα μέσα του 2025.

- Σε γενικό πλαίσιο πάντως, τα μέλη συμφώνησαν ότι είχε σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος όσον αφορά τον υποκείμενο πληθωρισμό.

Για την οικονομία

- Τα μέλη εκτίμησαν ότι οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη παραμένουν αρκετά χαμηλοί. Η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη εάν οι επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής αποδειχθούν ισχυρότερες από το αναμενόμενο. Μία ασθενέστερη παγκόσμια οικονομία σε συνδυασμό με επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου θα επιβάρυνε επίσης και το ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας και η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αποτελούν γεωπολιτικούς κινδύνους με μεγάλη επιρροή στο εμπόριο. Από την άλλη, η ανάπτυξη θα επιταχυνόταν εάν ο πληθωρισμός αποκλιμακωνόταν ταχύτερα από το αναμενόμενο και παράλληλα τα μεγαλύτερα εισοδήματα αύξαναν τις δαπάνες των νοικοκυριών ή εάν η παγκόσμια οικονομία σημείωνε πρωτοφανείς ρυθμούς ανάπτυξης.

Για το ευρώ

- Η υποτίμηση της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο που σημειώθηκε μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, επισήμανε την ανάγκη στενής παρακολούθησης της επίδρασης της συναλλαγματικής ισοτιμίας στον πληθωρισμό της ζώνης του ενιαίου νομίσματος.

- Οι επιπτώσεις από τις επιδράσεις στη συναλλαγματικές ισορροπίες πιθανόν να επιβραδύνουν την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Προβλέψεις

- Τα μέλη συμφώνησαν ευρέως ότι τα τελευταία δεδομένα, δικαιώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης και πληθωρισμού, όπως διαμορφώθηκαν στις προβλέψεις του Μαρτίου 2024. Διαφαίνεται έτσι, ότι έχει αποκατασταθεί η ικανότητα πρόβλεψης των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βγήκε από την ύφεση η Βρετανία - Άνοδος ΑΕΠ 0,6% το 1ο τρίμηνο

Ισπανικές τράπεζες: Ισχυρός «πονοκέφαλος» για τον Σάντσεθ η επιθετική προσφορά της BBVA για τη Sabadell εν όψει εκλογών στην Καταλονία

UBS: Βλέπει πλέον Ιούνιο την πρώτη μείωση επιτοκίων της BoE αντί για Αύγουστο

gazzetta
gazzetta reader insider insider