Ποσά που αθροίζουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ δεν έχουν επιστραφεί ακόμη στους προμηθευτές ρεύματος, για τις πρόσθετες επιδοτήσεις που παρασχέθηκαν σε 1,25 εκατ. μικρές – μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχές έως 35 kVA (και τα αρτοποιία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής) καθώς και αγρότες, κατά την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2022 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2023.
Υπενθυμίζεται πως σε πρώτη φάση οι ενισχύσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού των δικαιούχων καλύφθηκαν με ίδια κεφάλαια των παρόχων ρεύματος. Το συνολικό ποσό που δέσμευσαν οι εταιρείες ανήλθε σε 800 εκατ. ευρώ, από το οποίο ένα πολύ μεγάλο μέρος έχει πλέον επιστραφεί σε αυτές από την πολιτεία. Ωστόσο, ακόμη υπάρχουν εκκρεμότητες οι οποίες δεν έχουν διευθετηθεί, με συνέπεια οι προμηθευτές να έχουν λαμβάνειν ακόμη αρκετά εκατομμύρια.
Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του κλάδου, η οικονομική αυτή «τρύπα» στερεί από τις επιχειρήσεις σημαντική ρευστότητα, χωρίς μάλιστα να είναι η μόνη – για παράδειγμα, από τον Απρίλιο του 2022, οι προμηθευτές ουσιαστικά επιδοτούν σημαντικό μέρος και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), καθώς τους επιστρέφεται μόνο ένα μέρος από τα ποσά που δαπανούν. Επομένως, αυξάνονται τα κεφάλαια κίνησης που χρειάζεται να διαθέτουν, σε μία συγκυρία μάλιστα που το χρήμα κάθε άλλο παρά φθηνό είναι.
Δίμηνο «κενό»
Όσον αφορά τις επιστροφές για τις εξτρά επιδοτήσεις, μία βασική εκκρεμότητα είναι πως το χρονικό διάστημα για το οποίο έχει δρομολογηθεί η αποζημίωση των προμηθευτών εκτείνεται από τις αρχές του 2022 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2023. Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα περιλαμβανόταν στην Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία εκδόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή των ποσών.
Ωστόσο, οι εξτρά επιδοτήσεις συνεχίστηκαν και το τελευταίο δίμηνο του προηγούμενου έτους -δηλαδή τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο- χωρίς αυτή η περίοδος να περιλαμβάνεται στην ΚΥΑ. Επομένως, έως αυτή τη στιγμή, οι εταιρείες δεν μπορούν να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται.
Την ίδια στιγμή, προβλήματα έχουν ανακύψει και από το γεγονός ότι οι εταιρείες παρείχαν τις επιδοτήσεις από τον Φεβρουάριο του 2022, χωρίς να υπάρχει ένας σαφής και αναλυτικός «οδηγός» από το ΥΠΕΝ για την εφαρμογή του μέτρου – όπως θα συνέβαινε αν υπάρχει από τότε η σχετική ΚΥΑ. Το μόνο που λάμβαναν οι προμηθευτές ήταν μία επιστολή σε μηνιαία βάση από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου απλώς αναγραφόταν το εκάστοτε ύψος της πρόσθετης ενίσχυσης για τις ΜμΕ και τους αγρότες.
Νέα τροποποιητική ΚΥΑ
Ως συνέπεια, καθώς κάθε μία εταιρεία παρείχε τις πρόσθετες ενισχύσεις στις επιχειρήσεις – πελάτες της όπως εκείνη ερμήνευε την εφαρμογή του μέτρου, πλέον για μία σημαντική μερίδα δικαιούχων έχουν προκύψει ερωτηματικά ως προς τα ποσά που θα έπρεπε να έχουν λάβει. Ερωτηματικά που, αν δεν λυθούν, οι προμηθευτές δεν μπορούν για τους συγκεκριμένους πελάτες να λάβουν τα κεφάλαια που έχουν δαπανήσει.
Μία τέτοια διευκρίνιση αφορά, για παράδειγμα, το ύψος του ανώτατου ορίου πρόσθετης επιδότησης στο οποίο εμπίπτουν οι επιχειρήσεις με μη πρωτογενή αγροτική παραγωγή. Επίσης, ασαφές παραμένει το τοπίο για τις εξτρά ενισχύσεις που έχουν λάβει οι ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και γενικά οι αγρότες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε τροποποιητική ΚΥΑ, πιθανότατα εντός του Ιουνίου, στην οποία κατ΄ αρχάς θα επεκτείνεται το επίμαχο χρονικό διάστημα, ώστε να «ξεκλειδώσουν» οι επιστροφές και για το τελευταίο δίμηνο του 2023. Επίσης, μέσω της ίδιας τροποποιητικής, θα παρέχονται διευκρινίσεις για μία σειρά δικαιούχων, για να μπορέσουν να λάβουν οι εταιρείες τα ανάλογα ποσά.