Απαισιόδοξοι για το μέλλον, δυσαρεστημένοι από την πολιτική και ψυχολογικά πιεσμένοι εμφανίζονται οι νέοι στην Γερμανία, σύμφωνα με σχετική έρευνα. Η γενικότερη απογοήτευση τους στρέφει μάλιστα προς την ακροδεξιά.
Στην έρευνα «Youth in Germany» (Νεολαία στην Γερμανία), η οποία διεξάγεται από το 2020 και ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε άτομα από 15 έως 29 ετών από τον Ζίμον Σνέτσερ, ειδικό σε θέματα νεολαίας, το 51% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι υποφέρει από «πολύ στρες», το 36% από εξάντληση και το 17% από αδυναμία. Το 11% ανέφερε ότι υποβάλλεται σε κάποιου είδους θεραπεία για ψυχική διαταραχή.
«Η μελέτη μας τεκμηριώνει μια βαθιά ριζωμένη ψυχική ανασφάλεια με απώλεια εμπιστοσύνης σε ό,τι αφορά την ικανότητα να επηρεάζει κανείς τις προσωπικές και κοινωνικές συνθήκες της ζωής του», αναφέρει ο κ. Σνέτσερ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και τονίζει ότι η προοπτική για μια καλή ζωή φαίνεται να περιορίζεται.
«Το μεγάλο ερώτημα για όλους τους κοινωνικούς φορείς είναι το πώς θα εμπνεύσουν τους νέους να αποκτήσουν ένα θετικό όραμα και να εμπλακούν σε διαδικασίες που μπορούν να φέρουν αλλαγές», προσθέτει ο ερευνητής. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ανήσυχοι για την κλιματική αλλαγή και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι γίνονται πολύ λίγα για την προστασία του περιβάλλοντος στην Γερμανία.
Οι κύριες ανησυχίες των νέων αφορούν τον πληθωρισμό (65%), το κόστος στέγασης (54%), τον διχασμό της κοινωνίας (48%) και την αύξηση των προσφυγικών ροών (41%) και φαίνεται να τους οδηγούν προς τον λαϊκισμό και την ακροδεξιά. «Μπορούμε να μιλήσουμε για σαφή στροφή των νέων προς τα δεξιά.
Ενώ μειώνεται η δημοτικότητα των κυβερνητικών κομμάτων, η AfD παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής», σχολιάζει ο συγγραφέας της έρευνας και εκπαιδευτικός ερευνητής Κλάους Χούρελμαν από το Πανεπιστήμιο Hertie του Βερολίνου. Η Εναλλακτική για την Γερμανία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορυφή της προτίμησης των ατόμων κάτω των 30 ετών, με 22%. Ενδεικτικά, στην έρευνα του 2022 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 9%. Το 20% (+4) θα επέλεγε κόμμα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), το 12% (-2) το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το 18% (-9) τους Πράσινους και το 8% (-11) τους Φιλελεύθερους (FDP). Ένας στους τέσσερις δηλώνει αναποφάσιστος.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ