BACKSTORY

Τόπο στα νιάτα - Γκάζι στους πλειστηριασμούς – Ποιος θα κάτσει στο «τιμόνι» του ΟΣΕ;

02-05-2024 | 07:05
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενισχύει το οπλοστάσιο η Alpha - Γκάζι στους πλειστηριασμούς – Ποιος θα κάτσει στο «τιμόνι» του ΟΣΕ;

Ενισχύει το οπλοστάσιο του wealth management η Alpha Bank

Η Alpha Bank εργάζεται συστηματικά τον τελευταίο καιρό για να προετοιμαστεί για το νέο περιβάλλον μείωσης των επιτοκίων, ρίχνοντας, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερο βάρος στον τομέα του wealth management. Στο πλαίσιο αυτό και αξιοποιώντας την ηγετική της θέση στο private banking στην Ελλάδα, προχώρα σε κινήσεις που την κάνουν να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό, όπως είναι η νέα συνεργασία της με την Partners Group.

Η συνεργασία αυτή παρέχει σε πελάτες του Private Banking της Alpha Bank τη δυνατότητα τοποθέτησης στις ιδιωτικές αγορές (private markets) και στις ιδιωτικές επενδύσεις που πραγματοποιεί η Partners Group. Αποτελώντας την πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, η Alpha Bank ενισχύει το «οπλοστάσιο» προϊόντων της και εντάσσεται στο επίλεκτο δίκτυο συνεργατών διανομής που διατηρεί η Partners Group σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τόπο στα νιάτα

Mετά από πολλά χρόνια ευδόκιμης υπηρεσίας και κριτικών ο κ. Γιώργος Πάσχας ο επόπτης της Τράπεζας της Ελλάδος φαίνεται να κάνει τόπο στους νεότερους μιας και η ανάγκη εκσυγχρονισμού όλων των τραπεζικών μηχανισμών αποτελεί πια γεγονός.

Άλλες οι ανάγκες άλλοι οι σχεδιασμοί. Η εποπτεία όπως έχει καταγράψει με έμφαση τόσο η ECB όσο και ο SSM δεν αποτελεί καθόλου στατική υπόθεση και σε κάθε περίπτωση οι ανάγκες μεγαλώνουν και πληθαίνουν ενώ έχουμε πια άλλες τράπεζες από εκείνες που είχαμε στο παρελθόν. Ο Γιώργος Πάσχας συμμετείχε και στο ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ως εκπρόσωπος της ΤτΕ η θέση χηρεύει και πρέπει εντός τριών να γίνει η αντικατάστασή του.

Εθνική: Σε αναμονή του επόπτη για το μέρισμα

Τα αποτελέσματα της Εθνικής μετά την Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψαν και αυτά με την σειρά τους την υπεροχή στα κέρδη. Άλλωστε η Εθνική είναι η τράπεζα που διαθέτει έναν από τους αρτιότερους ισολογισμούς εξ ου και έλαβε την επενδυτική βαθμίδα πριν από τις υπόλοιπες τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση για το μέρισμα η διοίκηση παρέμεινε πολύ πολύ σφιχτή αναμένοντας τον επόπτη με ότι και εάν αυτό σημαίνει. Επίσης και εδώ βλέπουμε προβλέψεις για τα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και την έκφραση της ισχυρής πεποίθησης πως τα δάνεια αυτά θα αποπληρωθούν ή μέσα από τα καλύμματά τους ή μέσα από τις εγγυήσεις του Δημοσίου.

Η άποψη του SSM

Να πούμε ασφαλώς πως ο SSM επί του θέματος δεν είναι το ίδιο χαλαρός μιας και πιστεύει πως οι φάκελοι είναι πλημμελείς και αυτό κάνει τη δικαστική διεκδίκηση από όλες τις τράπεζες δύσκολη.

Γκάζι στους πλειστηριασμούς

Απ' ότι καταλαβαίνω πάντως οι τράπεζες γκαζώνουν σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς και θα είναι πολλά τα ακίνητα που θα επιχειρηθεί να βγουν μέσα στο τρέχον έτος.

Δεν ξέρω κατά πόσον αυτό θα έχει κάποια επίπτωση στην αγορά ακινήτων

Οι ευχές και ο … Γιάννος

Κλείνουμε για σήμερα με την ευχή η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει γαλήνη σε όλους μας και ειδικά στον CEO του Χρηματιστηρίου που περιμένει την «Ανάσταση» με την έγκριση του Κανονισμού και δεν την βλέπει. Προφανώς δεν του περνά από το μυαλό ότι με τους συμβούλους που έχει μάλλον η υπόθεση πηγαίνει για σταύρωση. Γιατί καλές οι ιδέες αλλά από αυτά που ο ίδιος λέει λείπει το νομικό έρεισμα. Κοινώς δεν είναι συν τω νόμω.

Διαγωνισμός για νέους επικεφαλής σε Σιδηρόδρομο και Μετρό

Τους νέους επικεφαλής σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ αλλά και τον νέο Πρόεδρο της Ελληνικό Μετρό φαίνεται ότι αναζητούν, και επισήμως, στην κυβέρνηση. Χτες, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δημοσιοποίησε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή συνολικά επτά οργάνων διοίκησης σε 4 φορείς του, εκ των οποίων, οι 5 αφορούν στους παραπάνω που αναφέραμε. Ειδικότερα, και ενόψει θεωρητικά του νέου φορέα των ελληνικών σιδηροδρόμων υπό τον ΟΣΕ, πρόκειται για τις θέσεις Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνοντος Συμβούλου στον ΟΣΕ, τις αντίστοιχες θέσεις στην ΕΡΓΟΣΕ και τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. στην Ελληνικό Μετρό. Όποιος θέλει, χρονιάρες μέρες, μπορεί να δει τα κριτήρια και τα πτυχία που χρειάζονται, τα κωλύματα και τα bonus. Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων και δικαιολογητικών συμμετοχής αρχίζει στις 10.05.2024 και λήγει στις 22.05.2024.

Περιφερειακό… «πράσινο φως» για το IRC των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Hard Rock στο Ελληνικό

Συνεδρίαση προς ημερών το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και η «πλούσια» ατζέντα του έβγαλε και εγκρίσεις για σημαντικές υποδομές και επενδύσεις. Για παράδειγμα, για να μη σας κουράζουμε με ολόκληρη τη λίστα, το συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά, μεταξύ άλλων, επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο «Κτιριακό συγκρότημα τουρισμού – αναψυχής “INTEGRATED RESORT COMPLEX ELLINIKOU” στη Ζώνη Εκμετάλλευσης Α-A1.2 του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά». Για να μη σας κουράζουμε, πρόκειται για τη mega επένδυση 1,5 δις ευρώ των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Hard Rock σχετικά με το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με Καζίνο στο Ελληνικό. Το οποίο πήρε και το «πράσινο φως» της Περιφέρειας Αττικής.

Έγκριση για το νέο κτήριο ΔΕΗ

Ε, μια και πιάσαμε τις θετικές γνωμοδοτήσεις, ας σας πούμε και για μία ακόμα. Το ίδιο περιφερειακό συμβούλιο έδωσε το δικό του «ΟΚ» επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του νέου Συγκροτήματος Κτιρίων Διοίκησης και Κεντρικών Υπηρεσιών της ΔΕΗ Α.Ε., που θυμάστε είχε αποκαλύψει το insider.gr προ διμήνου (Πώς θα είναι το νέο «στρατηγείο» της ΔΕΗ στη Λ. Μεσογείων ύψους 110 εκατ. ευρώ).

«Λευκός καπνός» (;) για την αποτίμηση του Πόρτο Καρράς

Καλώς την και ας άργησε. Χτες, η Τεχνική Ολυμπιακή, που εσχάτως το έχει «ρίξει» στη ναυτιλία, τα «κόκκινα» δάνεια και το real estate, ενημέρωσε ότι σε συνέχεια καμιάς… 20αριάς ανακοινώσεων που προηγήθηκαν, ο τρίτος ανεξάρτητος σύμβουλος KPMG Advisors Single Member S.A. κατέθεσε στην εταιρεία το από 30.04.2024 πόρισμά του ( final completion statement) για την αποτίμηση του Πόρτο Καρράς. Με βάση αυτό, από το συνολικό τίμημα των 168,885 εκατ. ευρώ θα πρέπει να εκπέσουν 65,005 εκατ. για χρηματοοικονομικές και λοιπές υποχρεώσεις. Έτσι το τελικό τίμημα της πώλησης ανέρχεται σε σχεδόν 103,88 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη εξετάζει το πόρισμα του ανεξάρτητου σύμβουλου και θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό για κάθε εξέλιξη επί του θέματος. Να δούμε όμως αν βγήκε «λευκός καπνός» ή υπάρχουν αντιρρήσεις για το τίμημα.

Τα έργα της Δομικής Κρήτης

Περίπου στα 58 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ανεκτέλεστο συμβάσεων του ομίλου Δομική Κρήτης. Πώς προκύπτει αυτό; Το ανεκτέλεστο τμήμα των κατασκευαστικών συμβάσεων του ομίλου έφτανε στα 37,36 εκατ.ευρώ στο τέλος του 2023, ωστόσο, στη συνέχεια αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος και σε διαγωνισμό για ανάληψη έργου συνολικού ποσού 20,264 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το έργο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΚΕΛΕΦΙΝΑΣ Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. κατά 75% και από εθνικούς πόρους κατά 25%. Η Δομική Κρήτης εκτελεί δύο μικρά οδικά έργα στην Πελοπόννησο, διεκδίκησε μέσω κοινοπραξίας τον οδικό άξονα Λαμία-Καρπενήσι για το τμήμα Μακρακώμη-Τυμφρηστός, ενώ, φέρεται να κοιτάζει και προς τα έργα αποκατάστασης της Θεσσαλίας. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι απέκτησε άνω του 29% εταιρεία συμφερόντων του Δημήτρη Κούτρα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:32

Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες και επιστροφή της αφρικανικής σκόνης

07:30

Πύργος Πειραιά (Dimand): «Ρίχνει άγκυρα» το mega Zara, «φουλάρισε» το ακίνητο – Ποια είναι η retail επένδυση

07:25

Οκτώ πράγματα που πρέπει να πάψουν να κάνουν οι τουρίστες στην Αθήνα

07:20

Όλοι κερδισμένοι το βράδυ της 9ης Ιουνίου - Κυριάκος και Κασσελάκης ανάβουν κεριά και προσεύχονται να ξεχαστούν τα ομόφυλα

07:19

Ράφα: 13 υπουργοί Εξωτερικών καλούν το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση

07:13

Ερντογάν: Παραχωρεί αμνηστία σε καταδικασθέντες πρωταίτιους του πραξικοπήματος του 1997

07:10

Τι έδειξαν οι τράπεζες – Οι ΗΠΑ καθορίζουν την ατζέντα – Πώς προχωρά το project στη Βάρκιζα

23:50

Ανδρουλάκης: Η κοροϊδία και η αλαζονεία θα αποδοκιμαστούν στις ευρωεκλογές - Καλώ εκ νέου τον πρωθυπουργό σε debate

23:45

Γεραπετρίτης για Βόρεια Μακεδονία: Παραχωρήσεις στα θεμελιώδη δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές

23:30

Στο ΣτΕ προσέφυγαν εκ νέου οι Φυσικοθεραπευτές για το clawback

23:26

Σε Ημαθία και Πέλλα την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης

23:19

Wall Street: Άγγιξε για λίγο τις 40.000 μονάδες ο Dow

23:00

Αξιωματούχος ΝΑΤΟ: Οι Ρώσοι δεν έχουν τις αναγκαίες δυνάμεις για να προωθηθούν στο Χάρκοβο

22:47

ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζει απερίφραστα την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον αρχηγό του VMRO

22:27

Πετρέλαιο: Η υποχώρηση αποθεμάτων και πληθωρισμού ΗΠΑ έφερε άνοδο στις τιμές

22:18

Ισραήλ: Aκυρώνει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Τουρκία - Επιβάλει δασμούς 100% στις εισαγωγές

22:04

Ματαρέλα: Στη Γάζα χρειάζεται άμεση κατάπαυση του πυρός

21:49

Ισπανία: Δεν έδωσε άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ

21:33

Κασσελάκης: Στείλτε μήνυμα στην κυβέρνηση - Στις 9 Ιουνίου η Ελλάδα θα μείνει έκθαμβη

21:21

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει χριστιανόμετρο και ο πατριωτισμός φαίνεται στην πράξη και όχι στα λόγια

21:15

Σλοβακία: Ένας «οργισμένος ποιητής» ο δράστης της επίθεσης εναντίον του Φίτσο

21:09

Βιλερουά: Σημαντική η πιθανότητα μείωσης επιτοκίων από την συνεδρίαση του Ιουνίου

20:57

Δημοσκόπηση Alco: Υπερδιπλάσια η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ - Τρίτο το ΠΑΣΟΚ

20:45

Γαλλία: Ραγδαία αύξηση το 2023 στις αξιόποινες πράξεις κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

20:33

ΝΑΤΟ: Οι αποστολές για αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 20% το 2024

20:21

Δημοσκόπηση Marc: Στο 30,7% η ΝΔ και στο 13% ο ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι αρχηγοί

20:14

Ρωσία: Η Μόσχα απελαύνει τον Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο σε μια κίνηση αντιποίνων

20:11

Trastor: Από 17/5 η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών από την ΑΜΚ

19:58

Λετονία: Δύο συλλήψεις υπόπτων για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

19:51

Θεοχάρης: Τροπολογία που θα ορίζει τα επιτόκια για τη ρύθμιση χρεών των φορολογουμένων