Ρον Γουέιν: Ο πιο άτυχος άνθρωπος στον κόσμο - Το λάθος με την Apple

Αν δεν πουλούσε τόσο φθηνά το μερίδιό του τότε, θα ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη σήμερα!
Ρον Γουέιν: Ο πιο άτυχος άνθρωπος στον κόσμο - Το λάθος με την Apple

Η Apple είναι μια από τις πιο σημαντικές εταιρείες στον κόσμο, μέλος των Magnificent Seven και στο κλαμπ των κολοσσών με χρηματιστηριακή αξία άνω των 3 τρισ. δολαρίων. Και αν κάποιος έχει μερίδιο έστω και 1% σήμερα, κατέχει περίπου 25 δισ. δολάρια. Ωστόσο, ο Ρον Γουέιν, που ήταν ένας από τους τρεις ιδρυτές της το 1976, μαζί με τον Στήβεν Βόζνιακ και τον Στιβ Τζομπς αποχώρησε από την τεχνολογικό γίγαντα μόλις 12 ημέρες μετά το λανσάρισμά του!

Εικόνα

Ο 42χρονος τότε επενδυτής σχεδίασε το πρώτο λογότυπο της Apple και εάν είχε διατηρήσει το μερίδιο του 10% που κατείχε πριν από σχεδόν μισό αιώνα, θα ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Όπως έχει αποκαλύψει σε συνεντεύξεις του όλα αυτά τα χρόνια, είχε τους λόγους του να φύγει, αλλά έχασε επίσης μια τεράστια περιουσία. Παρά το γεγονός ότι συνέταξε τα χαρτιά για την εταιρεία και παρήγαγε το αρχικό logo, ο Γουέιν ανησυχούσε για τυχόν χρέη που θα δημιουργούσε η εταιρεία και ένιωθε ότι αν τα πράγματα πήγαιναν στραβά, ήταν πολύ «γέρος» για να ξεκινήσει από την αρχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχεται η Barbiecue: Έτοιμη η ροζ μαγιονέζα της «Μπάρμπι» από την Heinz

Σύμφωνα με τον τρίτο συνιδρυτή, ο ρόλος του ήταν εκείνος του «ενήλικα μέσα στο δωμάτιο», αφού την εποχή εκείνη ο Τζομπς ήταν μόλις 21 ετών, ο Βόζνιακ μόλις 26, αλλά εκείνος είχε κλείσει τα 40, με αποτέλεσμα οι δύο συνέταιροί του να τον θεωρούν πιο «ισορροπημένο και λογικό». Σήμερα, έχει πάρει σύνταξη και ζει σε τροχόσπιτο στη Νεβάδα, όπου πουλά γραμματόσημα, σπάνια νομίσματα και διάφορα αναμνηστικά της σύντομης εποχής του στην Apple.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Βoeing 727 της Ολυμπιακής που μετέφερε τη σορό του Ωνάση, έγινε... σπίτι!

«Υπήρχαν πολλοί λόγοι για τους οποίους απομακρύνθηκα 12 ημέρες αργότερα», είχε δηλώσει στο NextShark το 2013, αναλογιζόμενος την απόφασή του να εγκαταλείψει την Apple. Μια από τις αιτίες ήταν μια «αγνή και προληπτική επιχειρηματική απόφαση» που βασίστηκε στην προηγούμενη εμπειρία του να ιδρύσει μια εταιρεία για κουλοχέρηδες. «Τότε έμαθα ότι ήμουν πολύ καλύτερος μηχανικός από ό,τι επιχειρηματίας», ισχυρίστηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Gentlemen κατακτούν το Netflix και τον κόσμο της μόδας

Όταν ο Τζομπς και ο Βόζνιακ δεν είχαν πολλά να χάσουν σε περίπτωση αποτυχίας, ο Γουέιν είχε ένα σπίτι και άλλα περιουσιακά στοιχεία και ανησυχούσε ότι εάν κάτι στράβωνε στην πορεία, το οικονομικό βάρος της καταστροφής θα έπεφτε πάνω του, μη όντας ικανός να γυρίσει νέα σελίδα στη ζωή του. Όταν έκλεισαν συμφωνία με μια εταιρεία που ονομαζόταν The Byte Shop για να τις πουλήσουν υπολογιστές, ο Γουέιν τρόμαξε καθώς η Byte Shop είχε τη φήμη του κακοπληρωτή στην αγορά.

Εικόνα

Έβγαλε το όνομά του από το συμβόλαιο και πούλησε το μερίδιό του για μόλις 800 δολάρια. Αν είχε τις μετοχές σήμερα, θα ήταν ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. «Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πόσο μεγάλη θα γινόταν η Apple», επανέλαβε, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι δεν μετάνιωσε για την απόφαση. «Αν είχα μείνει στην Apple, πιθανότατα θα είχα καταλήξει ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στο νεκροταφείο», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ