Στα 640,3 δισ. το παγκόσμιο κόστος διαχείρισης στερεών αποβλήτων μέχρι το 2050 – Αλλαγή μοντέλου ζητούν οι φορείς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 640,3 δισ. το παγκόσμιο κόστος διαχείρισης στερεών αποβλήτων μέχρι το 2050 – Αλλαγή μοντέλου ζητούν οι φορείς
Οι προοπτικές για το 2024 δείχνουν ότι εάν δεν υπάρξει αλλαγή στα σημερινά πρότυπα, η συνολική παραγωγή αστικών στερεών αποβλήτων παγκοσμίως προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 80%.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η σημασία της σωστής διαχείρισης στερεών αποβλήτων έχει αυξηθεί σημαντικά. Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το Global Waste Management Outlook 2024, που δημοσιεύθηκαν από κοινού από το UNEP και το ISWA, αποκαλύπτουν την μικρή πρόοδο που έχει συντελεστεί στην διαχείριση αποβλήτων την τελευταία δεκαετία, κάτι που έχει ωθήσει τους παγκόσμιους οργανισμούς να ζητούν επείγουσα δράση για να αντιστραφεί η επικρατούσα τάση του γραμμικού συστήματος διαχείρισης.

Οι προοπτικές για το 2024 δείχνουν ότι εάν δεν υπάρξει αλλαγή στα σημερινά πρότυπα, η συνολική παραγωγή αστικών στερεών αποβλήτων παγκοσμίως προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 80% μεταξύ 2020 και 2050, από 2,12 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως σε 3,78 δισεκατομμύρια τόνους . Δεδομένου ότι το υψηλότερο εισόδημα θα επηρεάσει σημαντικά τη μελλοντική παραγωγή αποβλήτων, προκαλώντας την ανάγκη για συγκεκριμένη δράση για την αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από την παραγωγή αποβλήτων.

Από πλευράς διαχείρισης, η έκθεση GWMO 2024 δείχνει ότι το μέσο ποσοστό ανακύκλωσης αστικών στερεών απορριμμάτων παγκοσμίως το 2020 ήταν μόνο 19%. Ένα άλλο 13% αποτεφρώθηκε και το 30% στάλθηκε σε χώρους υγειονομικής ταφής. Το υπόλοιπο 38% των συνολικών παραγόμενων αποβλήτων είχε ακατάλληλη διάθεση και είτε στάλθηκε σε ανοιχτούς χωματερές είτε κάηκε σε ανοιχτούς χώρους.

Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί επιστήμονες. Μέσα στις επόμενες δεκαετίες, εάν διατηρηθεί το τρέχον μοντέλο, η ποσότητα των απορριμμάτων που καταλήγουν σε μη ελεγχόμενους προορισμούς θα διπλασιαστεί. Αυτό θα είχε σημαντικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η ζήτηση για επαρκή υποδομή είναι πιο έντονη.

Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα από το GWMO 2024 και συγκρίνοντάς τα με την πρώτη έκδοση του Global Waste Management Outlook που κυκλοφόρησε το 2015, προκύπτει ότι η διαχείριση αποβλήτων δεν έχει προχωρήσει αποτελεσματικά την τελευταία δεκαετία.

Σε αυτό το πλαίσιο, μια παγκόσμια επανατοποθέτηση του τομέα των απορριμμάτων καθίσταται επιτακτική, μεταβαίνοντας από έναν τομέα end-of-pipe για υλικά χωρίς αξία, που συνήθως αποκαλούνται «σκουπίδια», στην εστίαση στην επανένταξη των απορριπτόμενων αντικειμένων, υλικών και ουσιών.

Σύμφωνα με την έκθεση, αυτή η αλλαγή οπτικής από «απόβλητα ως σκουπίδια» σε «απόβλητα ως πόροι», θα προσφέρει στην κοινωνία νέες πρώτες ύλες και ενέργεια για την αντικατάσταση παρθένων ή εναλλακτικών ορυκτών και είναι ο μόνος βιώσιμος δρόμος για να αντιστραφεί η τρέχουσα τάση, μετασχηματίζοντας την διαχείριση αποβλήτων σε ένα μοντέλο που προσφέρει θετικά αποτελέσματα για το κοινωνικό σύνολο.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι το παγκόσμιο άμεσο κόστος διαχείρισης απορριμμάτων το 2020 έφτασε τα 252,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Εάν συνυπολογιστούν εξωτερικές επιδράσεις – κρυφό κόστος ρύπανσης, επιπτώσεις στην υγεία και κλιματική αλλαγή – το συνολικό ετήσιο κόστος αυξάνεται σε 361 δισεκατομμύρια δολάρια, με το κόστος των εξωτερικών παραγόντων να ισούται σχεδόν με το άμεσο κόστος. Χωρίς αλλαγή του μοντέλου business as usual, το παγκόσμιο ετήσιο κόστος σχεδόν θα διπλασιαστεί έως το 2050, φτάνοντας τα 640,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι η διατήρηση του status quo στη διαχείριση των απορριμμάτων δεν αποτελεί πλέον επιλογή. Τα αριθμητικά στοιχεία δείχνουν ότι η προσέγγιση του business as usual δεν λειτούργησε και δεν θα λειτουργήσει. Επομένως, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια αλλαγή παραδείγματος και μια στραμμένη προς το μέλλον προσέγγιση. Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση σημειώνει ότι είναι ζωτικής σημασίας η αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από την παραγωγή αποβλήτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα απόβλητα μας κατακλύζουν ενώ η ανακύκλωση μένει πίσω - Δισεκατομμύρια τα κέρδη από τη σωστή διαχείριση

Η ανακύκλωση δεν... προλαβαίνει τα ηλεκτρονικά απόβλητα - Τι κάνει η ΕΕ

Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός για τα απόβλητα συσκευασίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider