«Για πρώτη φορά φέτος, ουσιαστικά δίνουμε τη δυνατότητα μιας επιπλέον δόσης, να επεκταθεί δηλαδή το δοσολόγιο κατά μία επιπλέον, (σ.σ. από 10 δόσεις στις 11). Η πρώτη δόση μπορεί να πληρωθεί 30 Απριλίου. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν περί τα μέσα Απριλίου, ίσως και το πρώτο δεκαήμερο» προανήγγειλε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.
Η ΑΑΔΕ τρέχει αυτό το διάστημα τις εκκαθαρίσεις προκειμένου να αναρτηθούν όσο γίνεται γρηγορότερα τα εκκαθαριστικά, σημείωσε ενώ ως προς το ύψος του καταβαλλόμενου φόρου δεν αλλάζει κάτι, με μία μόνο εξαίρεση. «Αν τα ακίνητά μας έχουν ασφαλιστεί κατά το προηγούμενο έτος από φυσικές καταστροφές, σεισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά, τότε επωφελούνται περαιτέρω έκπτωσης 10%. Θυμίζω ότι ο ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά για όλους μας έχει μειωθεί ήδη κατά 35%. Επομένως, για τα ακίνητα εκείνα που είναι ασφαλισμένα κατά το προηγούμενο έτος, σωρευτικά, για τους τρεις λόγους που ανέφερα, θα έχουν ένα επιπλέον όφελος έκπτωσης 10%» προσέθεσε.
Όσοι θέλουν να επωφεληθούν της έκπτωσης 10% την επόμενη χρονιά, για τον ΕΝΦΙΑ που θα αφορά το 2024 και δεν έχουν ασφαλίσει το ακίνητό τους συνολικά και για τις τρεις αιτίες, μπορούν να κάνουν ένα συμπληρωματικό ασφαλιστήριο φέτος.
Όσο αφορά στις φορολογικές δηλώσεις, ο κ. Τσάπαλος τόνισε πως είναι πολύ σημαντική η αλλαγή που αφορά τους πάνω από ένα εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους με μία μοναδική πηγή εισοδήματος.
«Για πρώτη φορά φέτος πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι και μισθωτοί που έχουν μία μοναδική πηγή εισοδήματος, δηλαδή ο συνταξιούχος μόνο τη σύνταξή του, ο μισθωτός μόνο τον μισθό του θα δουν προσυμπληρωμένες τις φορολογικές δηλώσεις και ουσιαστικά θα μπορούν απλά με το πάτημα ενός κουμπιού μέσα από το taxis να υποβάλουν τη δήλωση και να αποδεχθούν το αποτέλεσμα του προσυμπληρωμένου ελέγχου. Δεν χρειάζεται δηλαδή να πάει σε έναν λογιστή, για παράδειγμα, να κάνει μόνος του τη διαδικασία ο πολίτης. Τα στοιχεία θα είναι ήδη αναρτημένα, χρειάζεται έναν έλεγχο από τον ίδιο και μια υποβολή για να προχωρήσει» εξήγησε. Θα υπάρξει δυνατότητα τροποποίησης ή και πρόσθεσης επιπλέον στοιχείων, διευκρίνισε ενώ στόχος είναι μεσοπρόθεσμα στα επόμενα χρόνια, ξεκινώντας από φέτος, αλλά από το 2025 και μετά θα ενταθεί η προσπάθεια, όλες οι φορολογικές δηλώσεις να είναι προσυμπληρωμένες και ουσιαστικά ο πολίτης ή η επιχείρηση να κάνει κάποιες μόνο μικρές τροποποιήσεις ή προσθήκες.
- Δείτε ακόμη: Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε δηλώσεις και ελέγχους – Αντίστροφη μέτρηση για τα όρια της Golden Visa
Επιπλέον, έρχεται σε ψήφιση στη Βουλή τον ερχόμενο μήνα, το νομοσχέδιο που ουσιαστικά μεταφέρει όλες τις διαδικασίες και υπηρεσίες της εφορίας σε ηλεκτρονική μορφή. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι μέχρι το καλοκαίρι ουσιαστικά να εφαρμόζεται. «Είναι κάτι το οποίο το θέλουν και οι ίδιοι οι πολίτες αυτό και οι επιχειρήσεις. Θέλουν δηλαδή να έχουν μια όσο πιο γίνεται ψηφιοποιημένη επικοινωνία με τις εφορίες και είναι κάτι το οποίο περιλαμβάνεται και στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ένα νομοσχέδιο το οποίο φέρνουμε τις επόμενες ημέρες και πρόκειται ακριβώς να περιγράψει αυτό. Οποιαδήποτε επικοινωνία μεταξύ πολίτη, επιχείρησης και εφορίας να γίνεται με ψηφιακό τρόπο. Θα γίνεται μέσω του taxis όπου υπάρχει δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων. Αυτό θα είναι το βασικό αποδεικτικό στοιχείο τόσο για την εφορία προκειμένου να αποδεικνύει ότι όντως ενημέρωσε τον πολίτη, όσο και για τον πολίτη, ο οποίος θα επικαλείται την επικοινωνία που έχει με την ΑΑΔΕ ή την μη επικοινωνία που έχει με την ΑΑΔΕ, προκειμένου να βασίζει τα επιχειρήματά του» ανέφερε σχετικά ο κ. Τσάπαλος.
Σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Τσάπαλος ανέφερε ότι ο προσδιορισμός του βρίσκεται στο στάδιο της τελικής διεργασίας προκειμένου η αρμόδια υπουργός Εργασίας να εισηγηθεί το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού στο υπουργικό συμβούλιο στις 27 Μαρτίου.
«Είναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία γενικώς, η οποία ακολουθείται κάθε χρόνο. Είναι η τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού από την παρούσα κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και η διαδικασία είναι η εξής. Θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει υπ’ όψιν τόσο τα αιτήματα, τα επιχειρήματα και τις ανάγκες των μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, αλλά να ακούσει και τα αντίστοιχα αιτήματα και ανάγκες και αντοχές και των εργοδοτών, των επιχειρηματιών. (…) Σίγουρα ο νέος κατώτατος θα είναι πάνω από 800 ευρώ. Αυτό είναι το σίγουρο. Τώρα το αν θα είναι 20, 25, 30 ευρώ παραπάνω, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να ανακοινωθεί αυτές τις μέρες, θα είναι αποτέλεσμα των διεργασιών. Όλα είναι ανοικτά φυσικά, αλλά ξαναλέω ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη τα δύο που περιγράψαμε» ανέφερε.