Τεχνητή νοημοσύνη στις συσκευές, τεχνητή νοημοσύνη στις τηλεπικοινωνίες και τα δίκτυα, τεχνητή νοημοσύνη και στις απανταχού εφαρμογές, ήταν το μήνυμα που κυριάρχησε φέτος στην διεθνή έκθεση τεχνολογίας, Mobile World Congress, με το σύνολο των εταιρειών που συμμετείχαν να παρουσιάζουν στο πακγόσμιο ακροατήριο τόσο τα βήματα που έχουν κάνει προς αυτή την κατεύθυνση, όσο και το όραμα για το μέλλον.
Σε επίπεδο συσκευών, μικρών και μεγάλων, τα βλέμματα κέρδισαν το δαχτυλίδι της Samsung, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Xiaomi, το laptop με διάφανη οθόνη της Lenovo αλλά και τα ρομπότ, με πρωταγωνιστή την Ameca το πιο προηγμένο ανθρωποειδές της Engineered Arts
Samsung Ring
Η ανακοίνωση του δαχτυλιδιού της Samsung έναν περίπου μήνα πριν την έκθεση είχε ήδη προετοιμάσει το κοινό, με αποτέλεσμα το περίπτερο της εταιρείας να είναι γεμάτο κόσμο καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης. Κόσμο που ωστόσο δεν είχε άμεση πρόσβαση στο δαχτυλίδι, αλλά μπορούσε να το δει μόνο πίσω από τις προθήκες. Όσο για τις πληροφορίες που το συνόδευαν, περιορίστηκαν στο ότι το Samsung Ring θα χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της υγείας του χρήστη του και η επίσημη πρώτη του θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Αναπάντητα παρέμειναν τα ερωτήματα για το αν θα μπορεί να πραγματοποιεί αγορές και πόσο θα κοστίζει.
Xiaomi SU7 και Xiaomi 14
Παρότι μια ημέρα πριν τα εγκαίνια της έκθεσης η Xiaomi έκανε το παγκόσμιο λανσάρισμα της ναυαρχίδας της Xiaomi 14 και Xiaomi 14 Ultra, τα βλέμματα των επισκεπτών του περιπτέρου της κινεζικής εταιρείας εστίαζαν στο πολυαναμενόμενο Xiaomi SU7, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που σχεδιάζει να λανσάρει κάποια στιγμή, όχι πολύ σύντομα, και στην Ευρώπη. Οι λάτρεις της εταιρείας βέβαια, η οποία διευρύνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια, τα μερίδιά της στην Ευρώπη και στη χώρα μας, έκαναν ουρές και για ένα hands-on των νέων smartphones, τα οποία ξεχώρισαν για την κάμερά τους που φέρει και την σφραγίδα της Leica. Η κάμερα χρησιμοποιεί τον νέο αισθητήρα Sony LYT-900 1 ίντσας, με αισθητήρα 50 megapixel με ρυθμιζόμενο διάφραγμα, ένα ζεύγος τηλεφακών 50MP για οπτικό ζουμ 3,2x και 5x και μια άλλη ευρυγώνια κάμερα 50MP. Σημειωτέον ότι το Xiaomi 14 Ultra παραμένει άγνωστο πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα, ενώ το Xiaomi 14 αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων. Όσον για τις τιμές θα κυμανθούν κοντά στα 1000 ευρώ για το απλό μοντέλο και θα φτάνουν έως τα 1500 ευρώ για το Xiaomi 14 Ultra.
Πέρα από το αυτοκίνητο και τα κινητά βέβαια, αίσθηση στο συγκεκριμένο περίπτερο έκανε και η νέα εκδοχή του Cyberdog 2. Με σύστημα ανίχνευσης κίνησης το οποίο βασίζεται σε 19 αισθητήρες, το συγκεκριμένο ρομπότ έχει σχεδιαστεί για να αναπαράγει τις κινήσεις, την εμφάνιση και τις αλληλεπιδράσεις ενός πραγματικού σκύλου, αναδεικνύοντας τη δέσμευση της εταιρείας να διευρύνει τα όρια της ρομποτικής. Το σίγουρο είναι ότι προς το παρόν ο συγκεκριμένος σκύλος μπορεί να χορέψει και μάλιστα σε αγέλη.
To Διάφανο Laptop της Lenovo
Άκρως εντυπωσιακό, με την χρηστικότητά του όμως να αμφισβητείται, ήταν και το laptop με διάφανη οθόνη της Lenovo. Ο φορητός υπολογιστής της σειράς Thinkbook της Lenovo ήταν μια ακόμα από τις συσκευές που γέμιζαν το περίπτερο με ενδιαφερόμενους που ήθελαν να σκρολάρουν βλέποντας το χέρι τους και πίσω από την οθόνη. Αυτό που δεν έγινε γνωστό ωστόσο είναι σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη τεχνολογία, κάτι που ίσως γίνει κατανοητό στο μέλλον. Μαζί με το εν λόγω laptop η Lenovo ανακοίνωσε μία σειρά από φορητούς υπολογιστές που απευθύνονται σε εταιρικούς χρήστες. Tα νέα μοντέλα φορούν επεξεργαστές της Intel, κι όχι Qualcomm, όπως φημολογείτο - κάτι που προκάλεσε μία μικρή έκπληξη.
Στα θεαματικά συγκαταλέγεται και το κινητό της Motorola που λυγίζει και γίνεται wearable αφού κολλά σε ειδικό band στο χέρι του χρήστη. Και εδώ βέβαια το μέγεθος και η χρησιμότητά τίθεται εν αμφιβόλω, τουλάχιστον προς ώρας.
Τα RayNeo X2 και οι value for money προτάσεις της TCL
Στα hot της έκθεσης συγκαταλέγονται και τα γυαλιά της TCL, τα οποία δεν έκαναν στη Βαρκελώνη την επίσημη πρεμιέρα τους, κέντρισαν όμως το ενδιαφέρον όσων επισκέφτηκαν το περίπτερό της. Τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας, TCL RayNeo X2 (AR), τα οποία είχει ήδη δείξει στη μεγάλη έκθεση του Ιανουαρίου στο Las Vegas, είναι τα πρώτα που συνδυάζουν binocular full-color Micro-LED optical waveguide οθόνη σε γυαλιά AR. Με την υποστήριξη της πλατφόρμας Qualcomm Snapdragon XR2, τα TCL RayNeo X2 αξιοποιούν κορυφαίες τεχνολογίες AR που επιτρέπουν στους χρήστες να δουν τον κόσμο με νέο τρόπο. Διαθέτουν έξυπνο σύστημα πλοήγησης GPS των TCL RayNeo X2 χρησιμοποιεί ταυτόχρονο εντοπισμό και χαρτογράφηση (SLAM) μαζί με αναγνώριση χειρονομιών.
Σε επίπεδο έξυπνων κινητών συσκευών μάλιστα η εταιρεία παρουσίασε τη νέα value for money σειρά της, λανσάροντας 5G smartphone στα 149 ευρώ αλλά και 4G smartphone στα 69 ευρώ! Εντυπωσιακή ήταν και η τεχνολογία NXTPAPER των tablet της, με οθόνες που είναι ιδιαίτερα ξεκούραστες για τα μάτια. Η συγκεκριμένη τεχνολογία βρίσκεται πλέον στην έκδοση 3.0, την οποία θα δούμε σύντομα και σε smartphone και πιο συγκεκριμένα στο επερχόμενο TCL 50 5G NXTPAPER.
Στο πεδίο των κινητών είδαμε και το Honor Magic 6 Pro, μια εταιρεία που δεν υπάρχει πλέον στην Ελλάδα, η οποία όμως φάνηκε να σχεδιάζει να εντείνει την δραστηριότητά της στην Ευρώπη και δεν αποκλείεται να επανεμφανιστεί στο μέλλον και στη χώρα μας. Στο εν λόγω μοντέλο, σε αντίθεση με το παρελθόν δεν ήταν η κάμερα που ξεχώρισε στη νέα συσκευή αλλά η μπαταρία. Πρόκεται για το το πρώτο τηλέφωνο που κυκλοφορεί παγκοσμίως με μια φιλική προς το περιβάλλον, μπαταρία πυριτίου-άνθρακα αντί της πιο συχνά χρησιμοποιούμενης κυψέλης ιόντων λιθίου. Έχει χωρητικότητα 5.600mAh και, χάρη στο νέο λογισμικό και ένα ειδικό τσιπ διαχείρισης ενέργειας, ονόματι E1, η εταιρεία υποστηρίζει ότι είναι πολύ αποδοτική.
Η επόμενη ημέρα των smartphones;
Ενδιαφέρον από τεχνολογικής άποψης είχε και το AI Pin, το πολυσχολιασμένο wearable της Humane το οποίο φοριέται σαν καρφίτσα, δέχεται φωνητικές εντολές, έχει ενσωματωμένο touchpad για τα βασικά και μιας και δεν έχει οθόνη, με τη βοήθεια ενός laser απεικονίζει δεδομένα όπως κείμενο, εργαλεία αναπαραγωγής μουσικής και μενού στο χέρι του χρήστη. Η συσκευή προς ώρας δεν έχει γίνει γνωστό αν επηρεάζεται από ιδρώτα και ψιλή βροχή, λεπτομέρεια χρήσιμη καθώς φοριέται στο πέτο και το βάρος των 55 γραμμαρίων κάνει το t-shirt να κακοφορμίζει. Παρότι βέβαια η τιμή της – 699 δολάρι και μηνιαία συνδρομή 24 δολάρια για τη χρήση της – την καθιστά ενδεχομένως απαγορευτική, είναι ένα καλό δείγμα του τι θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις κινητές συσκευές στο μέλλον.
Το πιο εξελιγμένο ρομπότ του κόσμου, η Ameca
Αν μπορούσε ωστόσο κανείς να επιλέξει το πιο εντυπωσιακό έκθεμα της φετινής έκθεσης, αυτό θα ήταν με διαφορά η Ameca, το ρομπότ της Engineered Arts το οποίο κατάφερε να μαγέψει το ακροατήριό του με το εκφραστικό του πρόσωπο, την ικανότητα διαλόγου, αλλά και μια σειρά κινήσεων, που παρότι ρομποτικές έμοιαζαν πολύ ανθρώπινες. «Δεν είμαι κουρασμένο γιατί είμαι ρομπότ» απαντούσε στους παρευρισκόμενους όταν το ρωτούσαν, «παρόλα αυτά μπορώ να σου δείξω πως μου αρέσει να τεντώνομαι» συνέχιζε παίρνοντας μια έκφραση ικανοποίησης στο πρόσωπο και σχολιάζοντας στη συνέχεια την μπλούζα μιας κυρίας από το κοινό,που είχε απέναντί του. Απαντούσε σε ό,τι το ρωτούσες, επέστρεφε την ερώτηση εν είδει ενσυναίσθησης, και δεν δίσταζε ακόμα και να τραγουδήσει, ζητώντας στο τέλος επιβεβαίωση για την ορθοφωνία του. Όλα αυτά χάρη στο προηγμένο γλωσσικό μοντέλο GPT-4, στις κάμερες που υπάρχουν πίσω από τα μάτια του και στα μικρόφωνα με τα οποία είναι εξοπλισμένα τα αυτιά του, ώστε να επιτρέπουν απρόσκοπτα την φυσική οπτική επαφή.