Κατάργηση τελών σε σταθερή, κινητή και συνδρομητική τηλεόραση ζητούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατάργηση τελών σε σταθερή, κινητή και συνδρομητική τηλεόραση ζητούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι
Ποια τέλη ζητούν να καταργηθούν Cosmote, Nova, Vodafone ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός- Τι αναφέρουν σε επιστολή τους προς τα συναρμόδια υπουργεία.

Νέα δεδομένα στη συζήτηση για τις τιμές στις τηλεπικοινωνίες φέρνουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι με την ΕΕΚΤ να αποστέλλει επιστολή στα συναρμόδια υπουργεία ζητώντας τον εξορθολογισμό της έμμεσης φορολογίας αλλά και την κατάργηση συγκεκριμένων τελών. Ο χρονισμός δε της επιστολής παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς γίνεται μια εβδομάδα μετά την κατάθεση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Πολιτισμού στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής - το οποίο προβλέπει το 50% του τέλους της συνδρομητικής τηλεόρασης να δίνεται για την χρηματοδότηση του ΕΚΟΜΕ - αλλά και εν μέσω κυβερνητικής πίεσης για να προχωρήσουν ταχύτατα οι επενδύσεις στα δίκτυα.

Συγκεκριμένα, η Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) στην οποία συμμετέχουν οι τρεις μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, Cosmote, Nova, Vodafone έστειλαν επιστολή τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό αρμόδιο για τη φορολογική πολιτική, Χάρη Θεοχάρη με κοινοποίηση στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, στην οποία ζητούν την κατάργηση του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης αλλά και εκείνων που αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες συνδέσεων και προγραμμάτων στην σταθερή και στην κινητή τηλεφωνία.

Με τον τρόπο αυτό, όπως επισημαίνουν στην επιστολή, θα επέλθει ο εξορθολογισμός της έμμεσης φορολογίας ο οποίος κρίνεται απαραίτητος για να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και να μειωθεί το κόστος που εντέλει πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόταση που διατυπώνεται στην επιστολή οι πάροχοι ζητούν την κατάργηση του τέλους (10%) στις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης, του τέλους (5%) συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας για συνδέσεις από 100Mbps και άνω, καθώς και του τέλους (10%) κινητής τηλεφωνίας για συνδρομητές σε προγράμματα με απεριόριστες παροχές (unlimited που περιλαμβάνουν και δεδομένα).

Παράλληλα επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες επιβάλλεται ειδικός φόρος στις επικοινωνίες, «με αποτέλεσμα τη μερική ακύρωση των θετικών επιδράσεων από τις μέχρι σήμερα κυβερνητικές πρωτοβουλίες για ενίσχυση της διείσδυσης ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων (για παράδειγμα Gigabit voucher, smart readiness κα) καθώς και τις ενέργειες των εταιρειών του κλάδου για μείωση των τιμών των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών συνολικά».

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι αν ληφθεί υπόψη και ο ΦΠΑ, η συνολική έμμεση φορολογία σε όλες τις άνω υπηρεσίες ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 30%, ποσοστά που συναντάμε «μόνο σε προϊόντα όπως τα καύσιμα ή ο καπνός και τα ποτά, η χρήση των οποίων έχει επιβλαβείς συνέπειες στην υγεία και το περιβάλλον». Όσο για το τέλος κινητής τηλεφωνίας επισημαίνεται ότι χρονολογείται από το 1998 και είχε επιβληθεί με τη δικαιολογία ότι το κινητό τηλέφωνο ήταν «είδος πολυτελείας». Κάτι που προφανώς έχει αλλάξει πλέον.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην επιστολή, τα συνολικά έσοδα του δημοσίου από τις υπηρεσίες για τις οποίες προτείνεται η κατάργηση του ειδικού τέλους ανέρχονται σε 87 εκατ. ευρώ, και σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2024 κάνει λόγο για συνολικά έσοδα 244 εκατ. ευρώ από τα τέλη στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Το αίτημα των παρόχων για κατάργηση των τελών δεν είναι νέο. Ωστόσο αυτή τη φορά, δεδομένης και της εν εξελίξει συζήτησης για τις επιδόσεις της Ελλάδας στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων, η τηλεπικοινωνιακή αγορά διαφοροποιεί τα αιτήματά της, ζητώντας την κατάργηση όχι όλων των τελών αλλά μόνο εκείνων που αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες συνδέσεων και προγραμμάτων, ικανών να κλείσουν το χάσμα που παρατηρείται με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μοναδική εξαίρεση στην εν λόγω διαφοροποίηση αποτελεί το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης, το οποίοι αποτελεί τα τελευταία χρόνια πάγιο αίτημα των παρόχων, καθώς όπως υποστηρίζουν ο συγκεκριμένος φόρος δημιουργεί θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Όπως εξηγούν οι πάροχοι οι διεθνείς συνδρομητικές υπηρεσίες δεν χρειάζεται να επιβάλλουν το συγκεκριμένο τέλος στους εγχώριους συνδρομητές τους, γεγονός που τις καθιστά πιο ανταγωνιστικές από άποψη τιμολογιακής πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, όπως έχουν επισημάνει στελέχη των εταιρειών, αν δεν υπάρξουν εξελίξεις θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας των εταιρειών τους εκτός Ελλάδας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Paramount+: «Πρεμιέρα» στην Ελλάδα αποκλειστικά μέσω της Cosmote TV 

Σταθόπουλος (BC Partners): Είμαστε σε διαδικασία αποεπένδυσης από τη Nova - Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από CVC

Στο διεθνές FTTH Conference στο Βερολίνο ο Διευθυντής Δικτύου Vodafone Ελλάδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider