TUI: Συνεχίζει να ποντάρει στην Ελλάδα και βλέπει αύξηση 10% για το 2024

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
TUI: Συνεχίζει να ποντάρει στην Ελλάδα και βλέπει αύξηση 10% για το 2024
Η αύξηση της ζήτησης το πρώτο τρίμηνο, οι προβλέψεις για φέτος και η πρωτοβουλία «Τhe Rhodes Co-Lab Sustainable Destination» που φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Ρόδο σε παγκόσμιο πρότυπο βιωσιμότητας.

Στο ελληνικό τουριστικό προϊόν συνεχίζει να ποντάρει η TUI αναμένοντας υψηλές επιδόσεις για φέτος και ενισχύοντας το αποτύπωμά της στη χώρα μας για την συνέχεια. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, σχεδιάζει να συμβάλλει ενεργά στον βιώσιμο προσανατολισμό του κλάδου σε συνεργασία με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσω της πρωτοβουλίας «Τhe Rhodes Co-Lab Sustainable Destination» που φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Ρόδο σε παγκόσμιο πρότυπο βιωσιμότητας, με την αρωγή τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα.

Αυξημένη κατά 30% η ζήτηση για Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι ένας προορισμός που επιβεβαίωσε την δυναμική του ήδη από την περίοδο της πανδημίας καθώς ήταν η μόνη μαζί με τα Κανάρια νησιά που ανέκαμψαν ταχύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη» ανέφερε ο Sebastian Ebel, διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού της TUI στο περιθώριο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση της εν λόγω πρωτοβουλίας. Η εν λόγω δυναμική μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο αναμένεται να συνεχιστεί και την τρέχουσα χρονιά, αφού ήδη η ζήτηση κινείται σε υψηλότερα επίπεδα με το πρώτο τρίμηνο του 2024 να παρατηρείται αυξημένη κατά 30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Για το σύνολο του έτους ο ίδιος εκτίμησε ότι η TUI θα μεταφέρει στη χώρα μας 10% περισσότερους επισκέπτες σε σχέση με πέρυσι.

Η ανοδική αυτή πορεία έρχεται μάλιστα τη στιγμή που άλλοι προορισμοί όπως η Τουρκία, η Κύπρος και η Αίγυπτος δείχνουν αποδυναμωμένοι, αν και σύμφωνα με τον κ. Ebel δεν είναι άμεσα ανταγωνιστικοί με την χώρα μας, χάρη στα ποιοτικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια αναβαθμίζοντας το τουριστικό της προϊόν.

Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Ebel χαρακτήρισε τη στιγμή κομβική για την διασφάλιση των καλών επιδόσεων οτυ κλάδου. «Η χώρα έχει αλλάξει προς το καλύτερο» ανέφερε, πλέον όμως θα πρέπει να εστιάσει σε μια ολιστική προσέγγιση του τουρισμού ώστε να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που μπορεί να προκαλεί και να ενισχύεται το βιώσιμο πρόσημο του, κάτι που λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν και οι σημερινοί ταξιδιώτες. «Αυτή την ολιστική προσέγγιση προσφέρει και η πρωτοβουλία "The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination", στόχος της οποίας είναι να βρει την χρυσή τομή μεταξύ τουριστικής ανάπτυξης και τοπικής κοινωνίας».

Η πρωτοβουλία «The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination»

Το «The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination» είναι μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τον Όμιλο TUI το ίδρυμα TUI Care Foundation σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου τους εταίρους και την τοπική κοινωνία, η οποία επιδιώκει να συνδημιουργήσει λύσεις από κοινού με στόχο να μετασχηματίσουν τη Ρόδο στον 1º ολιστικά Βιώσιμο Τουριστικό Προορισμό παγκοσμίως.

«Πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση, για ένα σχέδιο που δείχνει ωριμότητα και σοβαρότητα και καταδικάζει μια περίοδο που έλεγε κανείς ότι είμαστε παρατηρητές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφεριάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο εστιάζει όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στην οικονομία και στον άνθρωπο.

Όπως αναφέρθηκε το πρόγραμμα τρέχει ήδη εδώ και ένα χρόνο κι έχει πενταετή διάρκεια. Είναι δε ολιστικό γιατί πλαισιώνεται τόσο από το δημόσιο, όσο κι από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ συμμετέχουν ενεργά σε αυτό πάνω από 100 φορείς.

«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια μετάβασης των ελληνικών τουριστικών προορισμών προς την βιωσιμότητα και την αειφορία» ανέφερε από πλευράς της η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη τονίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή που βρίσκεται σε εξέλιξη, κάνει πιο επιτακτικό το αίτημα για «πράσινες» πρακτικές κατά τη σύνθεση των τουριστικών προϊόντων και εμπειριών, ενώ παράλληλα συνιστά και μία θεμελιώδη μετατόπιση στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών που αναπτύσσουν μία διαρκώς εντεινόμενη ευαισθητοποίηση για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ταξιδιωτικών τους επιλογών.

Σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού το Co Lab θα συνθέσει ένα τουριστικό προϊόν που θα αναπτύσσεται με γνώμονα το μέτρο και την ισορροπία και βεβαίως τον σεβασμό στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, γι' αυτό και αποτελεί μια ιδιαιτέρως σημαντική δράση που θα θέσει τις βάσεις για τον σχεδιασμό, την εφαρμογή πολιτικών και την μέτρηση αποτελεσμάτων, σε όλα τα στάδια μετασχηματισμού της τουριστικής προσφοράς της Ρόδου.

Τόνισε δε, ότι η εφαρμογή του στρατηγικού αυτού σχεδίου μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη της φυσιογνωμίας και ταυτότητας του νησιού, αναδεικνύοντάς το σε παγκόσμιο πρότυπο βιώσιμου προορισμού, στόχος που μπορεί να επιφέρει πολλαπλά οφέλη για τον προορισμό, την κοινότητα, την τοπική οικονομία καθώς και τους επισκέπτες.

Έρχεται το Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών

Αρωγός στην πρωτοβουλία αυτή θα είναι μεταξύ άλλων και το Ταμείο Απανθρακοποίησης το οποίο σχεδιάζεται από το 2022 και πλέον φαίνεται να μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης.

«Έχουμε μπροστά μας μια επελαύνουσα κλιματική κρίση που είναι βέβαιο ότι θα πλήξει το σύνολο των τουριστικών προορισμών και ειδικά αυτών της ανατολικής Ελλάδας. Οι προορισμοί είναι δέσμιοι στην κλιματική κρίση και είναι βέβαιο ότι στο μέλλον θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με τον νερό, με τα δάση και τα οικοσυστήματα ανέφερε χαρακτηριστικά.«Στο πλαίσιο ενός μεγάλου ταμείου που αφορά στην απανθρακοποίηση των νησιών θα αναζητήσουμε έργα για εξοικονόμηση και συλλογή νερού και θα αφιερώσουμε ειδικούς πόρους μετά από διαπραγμάτευση με την ΕΕ».

Στα σκαριά ενεργειακή αναβάθμιση της Ρόδου

Πέρα από αυτό, ειδικά για το νησί της Ρόδου δρομολογούνται και πολλαπλές δράσεις για την αλλαγή της ενεργειακής του ταυτότητας, στις οποίες αναφέρθηκε εκτενώς η υφυπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου κατά την συμμετοχή της στο σχετικό πάνελ.

Ειδικά για την ενεργειακή αναβάθμιση, η κα Σδούκου ανακοίνωσε τρία σημαντικά έργα που όταν ολοκληρωθούν θα έχουν ορατό αποτύπωμα για το περιβάλλον, το κλίμα, αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού:

Την ενεργειακή διασύνδεση της Ρόδου (και μαζί της Κώ και της Καρπάθου) με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω ενός σύνθετου τεχνικού έργου που αναμένεται να μπει σε φάση κατασκευής εντός του 2025 και με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028. Είναι ένα έργο προυπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ για το οποίο έχουν ήδη δεσμευτεί 500 εκατ. από το Ταμείο Απανθρακοποίησης.

Την κατασκευή, ενός υβριδικό συστήματος ΑΠΕ με αποθήκευση, ισχύος τουλάχιστον 50 MW που θα ανεβάσει τη μερίδιο των ΑΠΕ στο νησί σε τουλάχιστον 40% καθώς και ένα πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών με μπαταρία στα ξενοδοχεία, όπου η ενέργεια αντί να εισέρχεται στο ήδη κορεσμένο σύστημα, θα αυτοκαταναλώνεται την στιγμή που παράγεται.

Πανευρωπαϊκή διάσκεψη τουριστικών φορέων τη Ρόδο

Μιλώντας στην εκδήλωση ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Hotrec σημείωσε ότι τα προβλήματα που απασχολούν εμάς απασχολούν και τους Ευρωπαίους, όσον αφορά τη βιωσιμότητα απλώς όλοι έχουν διαφορετική αφετηρία. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βασιλικός αποκάλυψε ότι θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, στη Ρόδο για πρώτη φορά μια πανευρωπαϊκή συνάντηση όλων των φορέων που συνδέονται με τον τουρισμό με στόχο την έκδοση μια δήλωσης υπέρ του περιβάλλοντος και των μέτρων για μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Δεν μπορεί να λείψει κανείς από αυτή την προσπάθεια. Πρέπει να κοιτάμε την επόμενη γενιά στα μάτια, είπε ο κ. Βασιλικός. Τέλος ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και κάτοικος της Ρόδου κ. Γιάννης Χατζής σημείωσε ότι οι ξενοδόχοι είναι πρωτοπόροι σε αυτή την προσπάθεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κερδίζει πόντους ο τουρισμός πολυτελείας στην Ελλάδα

Κοινή δήλωση Μητσοτάκη - Τριντό: Ο τουρισμός βασικός μοχλός ανάπτυξης για Ελλάδα και Καναδά

Επιδείνωση στο εμπορικό έλλειμμα τον Ιανουάριο - Σώζουν την παρτίδα ο τουρισμός και έκτακτα έσοδα από το Ευρωσύστημα

gazzetta
gazzetta reader insider insider