Διατεθειμένη να προχωρήσει σε γενναίο κούρεμα στα κόκκινα στεγαστικά δάνεια των συνεργάσιμων δανειοληπτών εμφανίζεται η Εθνική Τράπεζα, όπως αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Παύλος Μυλωνάς.
Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, η βελτίωση της εικόνας των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι κομβικό κομμάτι του σχεδίου μετασχηματισμού της τράπεζας και για το σκοπό αυτό η Εθνική είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε γενναίες ρυθμίσεις για τους συνεργάσιμους δανειολήπτες.
Μεσοσταθμικά, και ανάλογα με το προφίλ και τις πραγματικές δυνατότητες του εκάστοτε «κόκκινου» δανειολήπτη το κούρεμα θα μπορεί να φτάσει ακόμη και το 35%, γεγονός που θα μεταφράζεται σε σημαντική ελάφρυνση. Μάλιστα, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα της ρύθμισης να είναι δελεαστικό, το συνολικό –νέο- υπόλοιπο του δανείου θα πρέπει να είναι χαμηλότερο από την τρέχουσα εμπορική αξία του εκάστοτε ακινήτου.
Όπως ανέφεραν στο insider.gr τραπεζικά στελέχη, η κίνηση αυτή της Εθνικής αναμένεται να ασκήσει αντίστοιχη πίεση και στις υπόλοιπες τράπεζες προκειμένου και αυτές να κουρέψουν αντίστοιχα τα στεγαστικά δάνεια, αλλάζοντας συνολικά τα δεδομένα στην αγορά.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η Εθνική Τράπεζα έχει περί τα 200.000 κόκκινα στεγαστικά δάνεια, ένα σημαντικό ποσοστό από τα οποία θα μπορούσε να τύχει ευνοϊκής ρύθμισης.
Εντούτοις, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Μυλωνάς, η τράπεζα θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή απέναντι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και σε εκείνους που κρύβουν την πραγματική τους περιουσία, προκειμένου να πετύχουν καλύτερη ρύθμιση.
Το προϊόν “freeze and settle”
Αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια αυτή θα είναι το προϊόν “freeze and settle”, το οποίο λάνσαρε η Εθνιλή Τράπεζα πριν από δύο χρόνια, το οποίο ήδη έχει τύχει θετικής ανταπόκρισης από τους δανειολήπτες και το οποίο θα αναβαθμιστεί προς όφελος των πελατών της τράπεζας.
Και αυτό γιατί στη νέα του μορφή το προϊόν θα προβλέπει ταυτόχρονα και μείωση της δόσης –μαζί με το κούρεμα- ώστε ο πελάτης που θα κάνει τη ρύθμιση να δει από την πρώτη μέρα και μείωση στα χρήματα που πρέπει να καταβάλει στην τράπεζα.
Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Μυλωνάς, πλέον πολύς κόσμος ενδιαφέρεται σήμερα να δει τη δόση του να μειώνεται και η νέα φιλοσοφία του προϊόντος κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.
«Προτιμάμε να κουρέψουμε παρά να πουλήσουμε»
Η κίνηση αυτή της τράπεζας εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική, σύμφωνα με την οποία είναι καλύτερο να ρυθμίσει η ίδια τα δάνεια με κάποιο κούρεμα παρά να τα πουλήσει μαζικά στα funds. «Αν μπορούμε να έχουμε την ίδια απόδοση με τα funds, είναι καλύτερο να κρατήσουμε τα δάνεια» τόνισε ο κ. Μυλωνάς, προσθέτοντας ότι «είναι καλύτερο να κάνουμε εμείς τη ρύθμιση.
Έδωσε μάλιστα το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου τα στεγαστικά δάνεια που πουλήθηκαν σε funds στη συνέχεια αγοράστηκαν ξανά από τις τράπεζες, και μάλιστα σε υψηλότερες τιμές. Έτσι, όπως ανέφερε ο κ. Μυλωνάς, «ακόμη και αν τα καταφέρουμε λίγο χειρότερα από τις τράπεζες, μας συμφέρει να τα κρατήσουμε».