Τράπεζες: Ανοίγει το κεφάλαιο για τις επόμενες κινήσεις του ΤΧΣ στην Εθνική και στην Attica Bank

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Ανοίγει το κεφάλαιο για τις επόμενες κινήσεις του ΤΧΣ στην Εθνική και στην Attica Bank
Μετά το placement του περασμένου Νοεμβρίου για τη διάθεση του 22% από το συνολικό ποσοστό 40,39% του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, εκπνέει σήμερα η εξάμηνη προθεσμία μέσα στην οποία το Ταμείο δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε νέα συναλλαγή στην ΕΤΕ. Εντός της εβδομάδας το rating της DBRS για τις τιτλοποιήσεις NPLs των Attica Bank – Παγκρήτιας. Δρομολογούνται οι διαπραγματεύσεις των μετόχων για την ΑΜΚ.  

Η δεύτερη φάση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα και η έναρξη απομείωσης του ποσοστού του Ταμείου την Αttica Bank, μπαίνουν από σήμερα σε τροχιά εξελίξεων.

Μετά το επιτυχημένο placement του περασμένου Νοεμβρίου για τη διάθεση του 22% από το συνολικό ποσοστό 40,39% του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, εκπνέει σήμερα η εξάμηνη προθεσμία μέσα στην οποία το ΤΧΣ δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε άλλη συναλλαγή αποεπένδυσης από την Εθνική. Επομένως, η κλεψύδρα γυρίζει επισήμως ανάποδα για να ληφθούν οι αποφάσεις για τη διάθεση του υπόλοιπου 18,39%. Αποφάσεις δεν αναμένονται μέχρι τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Μετά, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και οι αγορές θα κρίνουν το χρονοδιάγραμμα και το ύψος του νέου placement, το οποίο μπορεί να μην είναι για το σύνολο του ποσοστού του ΤΧΣ, αλλά για 10%, με το υπόλοιπο 8,39% της ΕΤΕ να παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο.

Αν και το χρηματιστηριακό κλίμα στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές θα καθορίσουν το timing της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, πρέπει να συνυπολογιστεί ότι αυτό θα τηρήσει χρονικές αποστάσεις ασφαλείας από τις αμερικανικές εκλογές στις αρχές Νοεμβρίου. Δεδομένου ότι από μέσα Νοεμβρίου και μετά οι συναλλαγές παγώνουν καθώς οι επενδυτές μπαίνουν σε mood διακοπών Χριστουγέννων, ό,τι πρόκειται να γίνει στην Εθνική Τράπεζα αναμένεται στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, και δη προς τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του τριήμερου book building του περασμένου Νοεμβρίου για τη διάθεση του 22% της Εθνικής Τράπεζας, υποβλήθηκαν προφορές 8,1 δισ. ευρώ, για αξία μετοχών προς διάθεση 1 δισ. ευρώ, ενώ η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε σε 5,30 ευρώ/μετοχή. Πρόκειται για υπερκάλυψη που δεν είχε προηγούμενο πανευρωπαϊκά, πετυχαίνοντας discount της τάξεως του 2,5%. Από τις συνολικά 201.237.334 μετοχές της Εθνικής που διάθεσε το ΤΧΣ (ποσοστό 22%), σε διεθνείς επενδυτές κατανεμήθηκε το 80%, δηλ. 160.989.867 μετοχές και το 20% (40.247.467 μετοχές) στην εγχώρια αγορά. Από αυτές 24.148.480 μετοχές (60% των μετοχών που διατέθηκαν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά) κατανεμήθηκαν σε ιδιώτες επενδυτές, και το υπόλοιπο 40% (16.098.987 μετοχές) σε ειδικούς επενδυτές. Η τιμή διάθεσης στην οποία είχε κλείσει το placement ήταν τα 5,30 ευρώ, ενώ πλέον η τιμή της μετοχής κινείται στα 8,50 ευρώ, διαμορφώνοντας την αποτίμηση του εναπομείναντος ποσοστού του ΤΧΣ σε 1,5 δις. ευρώ.

Οι εξελίξεις θα τρέξουν γρήγορα στην περίπτωση της Attica Bank όπου το ΤΧΣ ελέγχει ποσοστό 72,5%. Εντός της εβδομάδας, πιθανότατα και σήμερα, αναμένεται το rating της DBRS για τα χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων που θα κατευθύνει η Attica Bank στον «Ηρακλή ΙΙΙ», όπως επίσης και η Παγκρήτια Τράπεζα, καθώς οι δύο τράπεζες οδεύουν σε συγχώνευση και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ενιαίου σχήματος. Το πόρισμα της DBRS που αναμενόταν αρχικά μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα διαμορφώσει το ύψος της νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που προγραμματίζεται για τις αρχές φθινοπώρου. Αναλόγως της βούλησης για full cleanup του ενιαίου σχήματος, το οποίο βαρύνεται σήμερα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τάξεως των 3 δισ. ευρώ, τα νέα κεφάλαια που θα απαιτηθούν ίσως και να ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ και να κινηθούν στο εύρος των 600 – 700 εκατ. ευρώ.

Το πόρισμα της DBRS για το ύψος της νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα εκκινήσει επισήμως τον διάλογο μεταξύ του ΤΧΣ που ελέγχει σήμερα το 72,5% της Attica Bank και της Thrivest. Ήδη η Διοίκηση του ΤΧΣ φέρεται να έχει απευθυνθεί στις διοικήσεις του e- ΕΦΚΑ και του ΤΜΕΔΕ, διερευνώντας τις προθέσεις τους να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ.

Σημειώνεται ότι η Thrivest Holding των επιχειρηματιών Δ. Μπάκου, Ι. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου ελέγχει ποσοστό 4,4% στην Attica Bank, αλλά και 44% στην Παγκρήτια, η οποία με τη σειρά της κατέχει 5% στην Attica. Λοιποί μέτοχοι στην Attica Bank είναι ο e-ΕΦΚΑ με ποσοστό 7,6%, το ΤΜΕΔΕ με 4%, η Παγκρήτια Τράπεζα, ενώ μέτοχοι με ποσοστό κάτω του 5% ελέγχουν το 6,5% της Attica Bank. Σημειώνεται ότι η Παγκρήτια έχει 56% των μετοχών της σε ευρεία διασπορά, με μετόχους τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αλλά και βαριά επιχειρηματικά ονόματα όπως ο Γιώργος Μουνδρέας, ο Ευτύχης Βασιλάκης, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και τα αδέλφια του, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αλλά και η οικογένεια Λεμπιδάκη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η χρησιμότητα του buyback – Ο Τειρεσίας και το ESG – Μεγάλες στιγμές με τις αποδοχές στις εισηγμένες

Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης επαγγελματικών οχημάτων και κοντέινερ αποκτά η ΑΑΔΕ

Εφορία: Συναγερμός για τους «ξεχασιάρηδες» οφειλέτες - Έρχεται τον Ιούνιο το σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider