Ο απεσταλμένος του Πεκίνου για το ουκρανικό είχε συζητήσεις στη Μέση Ανατολή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο απεσταλμένος του Πεκίνου για το ουκρανικό είχε συζητήσεις στη Μέση Ανατολή
Ο απεσταλμένος της Κίνας για το ουκρανικό είχε συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία στη διάρκεια περιοδείας στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε σήμερα το Πεκίνο που επιδιώκει θέση μεσολαβητή στη σύγκρουση.

Ο απεσταλμένος της Κίνας για το ουκρανικό είχε συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία στη διάρκεια περιοδείας στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε σήμερα το Πεκίνο που επιδιώκει θέση μεσολαβητή στη σύγκρουση.

Η Κίνα, που λέει πως είναι ουδέτερη στην ουκρανική σύγκρουση, δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον έχει πει πως η Μόσχα θα δυσκολευόταν χωρίς την υποστήριξη του Πεκίνου.

Στη διάρκεια της περιοδείας του από τις 3 έως τις 9 Μαΐου, ο απεσταλμένος Λι Χούι συνάντησε διπλωμάτες στην Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κάλεσε όλες τις πλευρές να «δημιουργήσουν τους όρους για επανάληψη του απευθείας διαλόγου», αναφέρει το Πεκίνο σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα φέτος, ο Κινέζος απεσταλμένος επισκέφθηκε τη Ρωσία, την Ουκρανία και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο των κινεζικών προσπαθειών για μεσολάβηση στη σύγκρουση.

«Η Κίνα είχε ανταλλαγή απόψεων εις βάθος με όλες τις πλευρές σχετικά με την ουκρανική κρίση, και κάθε μία συμφωνεί» με «τις προτάσεις της Κίνας που καλούν σε κατευνασμό της κατάστασης», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το θέμα της τελευταίας περιοδείας.

Ο Λι κάλεσε επίσης σε μεγαλύτερη συνεργασία και διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια για τη διατήρηση «της ασφάλειας κρίσιμων υποδομών», όπως οι αγωγοί και ενεργειακές εγκαταστάσεις, καθώς και για τη σταθερότητα των διαύλων εφοδιασμού, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πριν και μετά το ταξίδι, ο Λι είχε επίσης συζητήσεις σε σχέση με το ουκρανικό με αξιωματούχους άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Ινδονησία, το Καζακστάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Όλες οι πλευρές συμφώνησαν να διατηρηθεί η επικοινωνία και ο συντονισμός, χαιρετίζοντας την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας σχετικά με τις προσπάθειες που αποσκοπούν στον κατευνασμό της κατάστασης», σύμφωνα με το κείμενο.

Η Κίνα και η Ρωσία ενίσχυσαν τα τελευταία χρόνια την οικονομική συνεργασία και τις διπλωματικές επαφές. Εξάλλου, η στρατηγική σύμπραξή τους επιβεβαιώθηκε από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ζελένσκι: Η Ουκρανία ήταν έτοιμη για τη ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο

Ρωσία: Στις φλόγες διυλιστήριο στην Καλούγκα μετά από επίθεση ουκρανικού drone

gazzetta
gazzetta reader insider insider