INSIDE OUT

Η διπλωματία της βαριοπούλας και η διπλωματία του Κυριάκου - Γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν μουσουλμανική μειονότητα στο ψηφοδέλτιο;

Μαρία Νταλιάνη
10-05-2024 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η διπλωματία της βαριοπούλας και η διπλωματία του Κυριάκου - Γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν μουσουλμανική μειονότητα στο ψηφοδέλτιο;

Στάση στην Χίο για τον Πρωθυπουργό, πριν το αλβανικό vertigo με Έντι Ράμα στην Αθήνα την Κυριακή 12 Μαΐου, και την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν την Δευτέρα 13. Υπάρχει κάτι που συνδέει αυτά τα δύο γεγονότα; Πολλοί είδαν μια σύμπτωση στην κίνηση του Αλβανού ηγέτη να μιλήσει σε ομοεθνείς του στην Αθήνα την Κυριακή, μια μέρα πριν την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν. Η Αθήνα το έμαθε στο παραπέντε, μόλις προχθές την Τρίτη όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ η εξήγηση από αλβανικής πλευράς (στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για εκλογές που θα γίνουν το 2025), δεν φάνηκε να πείθει.

Timing

Αντιθέτως, η υποψία για προκλητική συγκέντρωση αλβανικής καταγωγής, και Αλβανών πολιτών που ζουν στην Ελλάδα, με σκοπό την επίδειξη δύναμης ανήμερα της σύλληψης του υποψήφιου ευρωβουλευτή με τη ΝΔ Φρέντυ Μπελέρη, πλανιέται βαριά πάνω από την Αθήνα. Το ΥΠΕΞ και το Μαξίμου δείχνουν ψυχραιμία. Όπως εξήγησε ο Γ. Γεραπετρίτης, «η Ελλάδα είναι μία χώρα με βαθιά εδραιωμένη τη δημοκρατική συνείδηση, τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ουδέποτε θα μπορούσε να θέσει εμπόδιο στο να έρθει οποιοσδήποτε ξένος ηγέτης για να απευθυνθεί στη δική του διασπορά, τους δικούς τους συμπατριώτες. Άρα, ουδέποτε θα θέταμε εμείς τέτοιο ζήτημα». Και χαρακτήρισε άκαιρη την επίσκεψη.

Cool

Η ψύχραιμη αντίδραση της Αθήνας δεν έγινε ορατή μόνο μόνο για την πρόκληση Ράμα, αλλά και για την πρόκληση Ερντογάν να μετατραπεί σε τζαμί η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη.

Μια κουβέντα για την σπουδαιότητα της Μονής της Χώρας είπε, μάλιστα, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Μονή Δαφνίου, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και θεωρείται το σπουδαιότερο μνημείο της μέσης βυζαντινής περιόδου στην Αττική. Όπως είπε, παρόμοια ψηφιδωτά υπάρχουν μόνο σε τρία μνημεία και στην Μονή της Χώρας.

Από κοντά

Την σφοδρή αντίδραση της Ελλάδας στην μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, επέλεξε να εκφράσει ο ίδιος ο Κυριάκος στο τετ α τετ με τον Ερντογάν την Δευτέρα. Το είπε και στην πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στο Πρώτο Θέμα (Σρόιτερ). Είναι αυτές οι αντιδράσεις του Έλληνα πρωθυπουργού που κάνουν τον Άλαστερ Κάμπελ, πρώην στενό συνεργάτη του Τόνι Μπλερ, να κάνει έκκληση στους συνεργάτες του νυν Βρετανού ΠΘ, Ρίσι Σούνακ: «Σας παρακαλώ, ομάδα του Σούνακ, για το συμφέρον της πολιτικής και της δημοκρατίας… βάλτε τον να ακούσει και να μάθει».

Διπλωματία

Ο Κάμπελ θυμίζει ότι ο κ. Σούνακ ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, επειδή μια μέρα πριν μίλησε στο BBC για την ανάγκη επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Μιλάμε για διπλωματία με βαριοπούλα!» σημειώνει χαρακτηριστικά, πριν τα χώσει κι άλλο στους ηγέτες των Τόρις.

«Εκείνη την εποχή έγινε σαφές ότι όπως ο Μπόρις Τζόνσον και η Λιζ Τρας είχαν ελαττώματα που τους καθιστούσαν ακατάλληλους για πρωθυπουργούς, έτσι και ο Σούνακ… οξύθυμος, πολύ ευέξαπτος όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλει, ανίκανος να καταλάβει γιατί οι άνθρωποι δεν τον βλέπουν όπως βλέπει τον εαυτό του. Κανένα από αυτά δεν είναι καλό προσόν για έναν ηγέτη».

Μειονότητα

Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν πουλάνε, ούτε είναι εύκολα στον χειρισμό τους. Επίσης, ενδιαφέρουν ελάχιστους. Πέρα από τα μεγάλα στέκομαι στην λεπτομέρεια που ανέδειξε στην συνέντευξή του ο Κυριάκος σχετικά με την μουσουλμανική μειονότητα. Ασκώντας κριτική στην τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, ο Κυριάκος θύμισε ότι η ΝΔ έχει όχι έναν (Μπελέρη) αλλά δύο εκπροσώπους της (Πύρρο Δήμα) στο ευρωψηφοδέλτιο.

Η καρφάρα όμως ήρθε αμέσως μετά.

«Όπως να πω και κάτι ακόμα: έχουμε και εκπρόσωπο της μουσουλμανικής μειονότητας στα ψηφοδέλτιά μας. Πρόσεξα με ενδιαφέρον ότι τα δύο άλλα κόμματα, αν δεν κάνω λάθος, τα δύο άλλα μεγάλα κόμματα επέλεξαν να μην κάνουν αυτή την επιλογή. Και το λέω αυτό διότι υπάρχει κόμμα το οποίο κατεβαίνει στις ευρωεκλογές στη Θράκη με αμιγώς «τουρκογενή» χαρακτηριστικά».

Ο υπαινιγμός είναι βαρύς και ίσως πέρασε στο ντούκου μεταξύ αρνιού και άπιστου Θωμά. Η έλλειψη εκπροσώπου της μειονότητας στα δύο μεγάλα κόμμα Αριστεράς και Κεντροαριστεράς ίσως στείλει κόσμο στο μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ (DEB) το οποίο κατεβάζει ευρωψηφοδέλτιο. Ενώ στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ είναι η γιατρός από την Ροδόπη

με καταγωγή από την Ξάνθη, απόφοιτος ελληνικού πανεπιστημίου, η κ. Νουρτζάν Σουλόγλου. Εκτός από τη ΝΔ εκπρόσωπο της μειονότητας έχουν η Νέα Αριστερά και το Μερα25. Μάλιστα, όπως μου μετέφερε γυπαετός της περιοχής, υπέρ του μειονοτικού κόμματος κινείται ο εκλεγμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Ροδόπης Οζγκιούρ, καθώς εμφανίζεται σε εκδηλώσεις.

Φρέσκα κουλούρια

Το οποίο Μέρα25 btw κατιτίς τσιμπάει τελευταία, ενώ ο Βαρουφάκης δεν φαίνεται να κάνει και τίποτα τρομερό, πέρα από την κόντρα του με την Γερμανική κυβέρνηση που του απαγόρευσε την είσοδο. Αυτή που πέφτει είναι η Νέα Αριστερά (καλά πληροφορημένα περιστέρια του κέντρου την βρίσκουν γύρω στο 1,8%), ενώ σε ποιοτικές της δίνουν το χαρακτηριστικό «κουρασμένη».

Η Ζωή βράχος στο 5% φαίνεται πως θα στείλει τον Μπάμπη Στόκα των Πυξ Λαξ στις Βρυξέλλες, το ΚΚΕ γύρω στο 8%, Λοβέρδος στο 1,5%, Λατινοπούλου γύρω στο 2%, ενώ Νίκη και λοιπά χαμηλά. Στην κορυφή ΝΔ γύρω στο 31% με δυνατότητες συσπείρωσης, ο Κασσελάκης στο 17%, ενώ το Πασοκ σε ελαφρά κάθοδο (12%) έχει μόλις 0,5% διαφορά από Βελόπουλο που όμως ανέκοψε τον ρυθμό ανόδου.

Αυτά από μυστικές δημοσκοπήσεις.

Σας φιλώ ακόμα χριστιανικά

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:32

Ελλάκτωρ: Aγορά 11.110 μετοχών της Reds

18:25

Deloitte: Το κόστος διαβίωσης, η βασική ανησυχία για Gen Ζ και των millennials και στην Ελλάδα

18:24

ΑΔΜΗΕ: Αλλαγή σύνθεσης ΔΣ - Συγκρότηση σε σώμα της Επιτροπής Ελέγχου

18:19

Τροποποιητική συμφωνία BriQ - Intercontinental International - Ajolico Trading Limited

18:14

CPI: Απεβίωσε ο Αναστάσιος Πικούνης, ένας εκ των κύριων μετόχων

18:10

Το ΣτΕ αναστέλλει τη λειτουργία του για ένα μήνα λόγω επισκευών στο Αρσάκειο Μέγαρο

18:02

Ιράν: Οι ένοπλες δυνάμεις ξεκινούν έρευνα για τα αίτια της συντριβής του προεδρικού ελικοπτέρου

18:01

Π. Πετρόπουλος: Αύξηση 29,1% στις πωλήσεις το α’ τρίμηνο

17:57

3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Καθοδήγησης για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων

17:48

ΔΕΗ: Στα 459 εκατ. τα επαναλαμβανόμενα EBITDA το α’ τρίμηνο

17:46

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για αντιμετώπιση της ακριβείας και προστασία του καταναλωτή

17:40

Deutsche Bank: Αναβάθμισε στις 5.500 μονάδες τον στόχο για τον S&P 500

17:38

Αυγενάκης: Τεράστιος ο ρόλος της μέλισσας στην ισορροπία των οικοσυστημάτων

17:24

Η Χαμάς ζητά ακύρωση του αιτήματος για ένταλμα σύλληψης του Γιαχία Σινουάρ

17:22

Βγήκαν ξανά μπροστά οι τράπεζες - Υπέρβαση των 1.500 μονάδων στο ΧΑ

17:13

ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ: Η μονότονη επανάληψη περί «εισαγόμενης ακρίβειας» δεν πείθει ούτε τους ψηφοφόρους της

17:08

Ολυμπιακή Ζυθοποιία: ESG απολογισμός για το 2023

17:03

Προς νέα ρεκόρ με τεχνολογική ώθηση η Wall Street

17:02

Ιράν: Η κηδεία του προέδρου Ραΐσί θα ξεκινήσει αύριο Τρίτη από την Ταμπρίζ

17:02

Revolut: Πλουτίζει τους υπαλλήλους της με μετοχές 500 εκατ. δολαρίων

16:55

Γεραπετρίτης: Η σχέση Ελλάδας - Αιγύπτου είναι στρατηγική και δεν πρόκειται να ετεροκαθοριστεί

16:45

Στρατηγική συνεργασία της SKY express με τις British Airways και Etihad Airways

16:27

ΕΣΠΑ: Tα SOS του προγράμματος «Ερευνώ – Καινοτομώ» των 300 εκατ. ευρώ – Οι προθεσμίες και τα κριτήρια αξιολόγησης

16:21

Αεροπορικά δυστυχήματα που στοίχισαν τη ζωή σε ηγέτες

16:17

Apple: Μεγάλες εκπτώσεις στα iPhone στην Κίνα για να αντιμετωπίσει την Huawei

16:15

Μιχαηλίδου: Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

16:12

H ασφάλεια αυτοκινήτου δεν είναι μόνο καλύψεις και προγράμματα: Είναι κυρίως ανθρώπινη επαφή

16:08

Επικοινωνία Πούτιν με προσωρινό πρόεδρο Ιράν: Αμοιβαία πρόθεση να ενισχυθεί η ρωσοϊρανική επικοινωνία

15:53

Alpha Bank: Πώς συνδέεται η παραγωγικότητα με την τεχνολογία - Πίσω η Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ

15:52

Grivalia Hospitality: Στις 15 Ιουνίου ανοίγει τις πύλες του το «91 Athens Riviera»