Τα πιο ακριβά κέρματα των 2 ευρώ κοστίζουν μια περιουσία: Μήπως έχετε κάποιο από αυτά;

Μπορεί ένα απλό κέρμα των 2 ευρώ να πουληθεί ακόμη και 5.000 ευρώ; Κι όμως σε κάποιες περιπτώσεις, ναι!
Τα πιο ακριβά κέρματα των 2 ευρώ κοστίζουν μια περιουσία: Μήπως έχετε κάποιο από αυτά;

Ίσως είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η αξία ορισμένων κερμάτων των 2 ευρώ μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 5.000 ευρώ. Όμως, είναι αλήθεια. Παρόλο που το νόμισμα αυτό κυκλοφόρησε πριν από σχεδόν 20 χρόνια, ορισμένα παραδείγματα έχουν ήδη εκτοξεύσει την αξία τους στα ύψη. Αυτό βέβαια θέτει το ερώτημα: γιατί η τιμή σε ορισμένα κέρματα ευρώ ανεβαίνει τόσο πολύ;

Διαβάστε ακόμη: Στο επίκεντρο του διεθνούς «τζετ σετ» η Ελλάδα - Χορός... εκατομμυρίων για luxury ακίνητα

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι πίσω από την τιμή των πιο ακριβών κερμάτων των 2 ευρώ. Ας ρίξουμε μια ματιά στα πέντε ακριβότερα από αυτά.

#5 - 75η επέτειος του Βατικανού

Εικόνα

Οι συλλέκτες νομισμάτων από όλο τον κόσμο εκτιμούν ιδιαίτερα τα κέρματα των 2 ευρώ του Βατικανού για αρκετούς λόγους. Επιλέγουν αυτά τα κέρματα για τη σπανιότητα και τη θρησκευτικότητά τους. Σε ορισμένα κέρματα απεικονίζεται ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ του Βατικανού, ο οποίος είναι μια από τις πιο διάσημες μορφές στην ιστορία του Χριστιανισμού. Τα κέρματα αυτά είναι αρκετά δημοφιλή στην αγορά των ΗΠΑ.

Η εμπρόσθια όψη του συγκεκριμένου νομίσματος απεικονίζει την Βασιλική του Αγίου Πέτρου, η οποία περιβάλλεται από το περίγραμμα του Βατικανού.Στην αριστερή πλευρά της σύνθεσης αναγράφεται η επιγραφή "75 ANNO DELLO SATO" (λατ. 75 χρόνια για τη χώρα) που υπογραμμίζει την ίδρυση του κράτους 1929-2004.

Αξία νομίσματος: 155 ευρώ

#4 - Επέτειος γάμου του Πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό και της Πριγκίπισσας Σαρλίν

Εικόνα

Παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις μικρότερες χώρες της Ευρώπης, τα νομίσματα του Μονακό είναι μεταξύ των πιο πολύτιμων για τους συλλέκτες. Αυτά τα κέρματα των 2 ευρώ σηματοδοτούν τη 10η επέτειο γάμου του πρίγκιπα του Μονακό Αλβέρτου και της Σαρλίν.

Η εμπρόσθια όψη απεικονίζει το προφίλ του πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό και το προφίλ της πριγκίπισσας Σαρλίν. Στο κάτω μέρος, η σύνθεση απεικονίζει την επιγραφή "2011 MARIAGE PRINCIER 2021" (σ.σ. Ο γάμος του Πρίγκιπα), ενώ στο επάνω μέρος υπάρχει η χώρα προέλευσης "MONACO".

Αξία νομίσματος: 700 ευρώ

#3 - Žuvintas, Λιθουανία

Εικόνα

Μπορεί να φανεί ειρωνικό, αλλά αυτό το νόμισμα έχει αποκτήσει σημαντική αξία λόγω των λαθών του από τους κατασκευαστές. Το σφάλμα βρίσκεται εντός της άκρης του νομίσματος, καθώς η επιγραφή "DIEVS * SVĖTI * LATVIJU" (Ο Θεός να ευλογεί τη Λετονία) αφορά τη σειρά κερμάτων των 2 ευρώ της Λετονίας.

Στην αρχή, τα κέρματα ήταν διαθέσιμα προς αγορά για εννέα ευρώ. Αυτή τη στιγμή η τιμή του νομίσματος ξεπερνά τα 1500 ευρώ. Στην κορυφή του κέρματος απεικονίζεται ένα σμήνος πουλιών που πετούν πάνω από το μεγαλύτερο βάλτο της Λιθουανίας.

Αξία νομίσματος: 1800 ευρώ

#2 - Πρώτο κάστρο του Μονακό

Εικόνα

Η έκδοση των μόλις 10.000 τεμαχίων έχει χαρίσει σε αυτό το κέρμα μια φήμη κύρους μεταξύ των συλλεκτών. Το νομισματοκοπείο του Παρισιού κυκλοφόρησε αυτό το αναμνηστικό νόμισμα για την 800ή επέτειο του πριγκιπικού παλατιού του Μονακό. Η ιστορία του πριγκιπικού παλατιού του Μονακό χρονολογείται από το 1215. Κατά τη διάρκεια των επόμενων αιώνων, οι διάφοροι ιδιοκτήτες του παλατιού διαμόρφωσαν την κατοικία σε μία από τις πιο πολυτελείς της Ευρώπης. Σήμερα το Παλάτι του Πρίγκιπα έγινε ένα από τα πιο καυτά τουριστικά αξιοθέατα του Μονακό.

Η εμπρόσθια όψη απεικονίζει το πριγκιπικό παλάτι του Μονακό πάνω στον γκρεμό που περιβάλλεται από τον απέραντο ωκεανό. Στο επάνω μέρος της σύνθεσης απεικονίζεται η χώρα προέλευσης "MONACO", ενώ στο κάτω μέρος γράφει "1215 FOUNDATION DE LA FORTERESSA" (σ.σ. 1215 ίδρυση του κάστρου).

Αξία νομίσματος: 2.000 ευρώ

#1 - Γκρέις Κέλι

Το ακριβότερο 2ευρω είναι το κέρμα της Γκρέις Κέλι του 2007. Γιατί αυτό το κέρμα είναι τόσο πολύτιμο; Ήταν το σπανιότερο αναμνηστικό νόμισμα των 2 ευρώ μεταξύ 2007 και 2014 (κοπή 20.000 τεμαχίων). Αυτό το αναμνηστικό νόμισμα ήταν ένας από τους κύριους καταλύτες που βρίσκονταν πίσω από την άνοδο της αξίας των σπάνιων κερμάτων των 2 ευρώ. Το κέρμα εμφανίστηκε σε κυκλοφορία για να τιμήσει τη διάσημη πριγκίπισσα του Μονακό Γκρέις Κέλι το 2007. Πριν από περίπου μια δεκαετία οι συλλέκτες κερμάτων αγόραζαν τα κέρματα αυτά για 120 ευρώ. Τώρα η αξία του κέρματος αυτού έχει φτάσει στα 5.000 ευρώ ή και περισσότερα. Η πριγκίπισσα του Μονακό Γκρέις Κέλι ήταν σύζυγος του πρίγκιπα Ρενιέ Γ'.

Οι άνθρωποι τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το Μονακό λάτρευαν την Γκρέις Κέλι. Ήταν μια δημοφιλής Αμερικανίδα ηθοποιός που έγινε γνωστή για το ρόλο της στην ταινία High Noon (1952), ενώ ο ρόλος της στο The Country Gild (1954) της χάρισε την υποψηφιότητα για τα βραβεία Όσκαρ. Στην μπροστινή μεριά απεικονίζεται το ομοίωμα της πριγκίπισσας Γκρέις Κέλι (1929-1982). Στα δεξιά της σύνθεσης υπάρχει η χώρα προέλευσης της κοπής "MONACO" και το έτος κυκλοφορίας "2007" λίγο πιο πάνω. Κάτω από τα μαλλιά της πριγκίπισσας υπάρχουν τα αρχικά του σχεδιαστή του νομίσματος "R.B.Baron".

Αξία νομίσματος: 5.000 ευρώ