Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Οικογένεια ξεπληρώνει χρέη 1.000 φτωχών ετησίως

Η εύπορη οικογένεια έχει κεφαλαιοποίηση 9 δισ. ευρώ. Το φιλολαϊκό πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Να γίνουμε... Άρνεμ!
Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Οικογένεια ξεπληρώνει χρέη 1.000 φτωχών ετησίως

Μία από τις πλουσιότερες οικογένειες της Ολλανδίας εξοφλεί τα χρέη των 1.000 οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών του Ρότερνταμ ετησίως, μέσω του δικτύου φιλανθρωπικών οργανώσεων της. Ο λόγος για την οικογένεια Van der Vorm, η οποία έχτισε την περιουσία της από τη ναυτιλία και τις κρουαζιέρες μέσω της Holland America Line.

Εικόνα

Η εύπορη οικογένεια έχει κεφαλαιοποίηση 9 δισ. ευρώ και διευθύνοντας μια σειρά από φιλανθρωπικές οργανώσεις, σκοπεύει να ξοδέψει τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μάλιστα, το οικογενειακό ίδρυμα Stichting Nieuw Vaarwater, θα ασχοληθεί με τις διαπραγματεύσεις με τoυς servicers, ενώ το Fonds de Loods, θα «χαρίσει» όλα τα «φέσια», με τις οικονομικά ασθενείς οικογένειες να μην επιστρέφουν δραχμή.

Εικόνα

Η πρωτοβουλία αφορά κάθε οικογένεια με τουλάχιστον ένα παιδί και χρέη που έχουν προκληθεί από γεγονότα που ανατρέπουν την καθημερινότητα των ατόμων, επιφέροντας ριζικές αλλαγές στην ζωή τους, όπως μια απόλυση ή ένας θάνατος. Περίπου 15.000 νοικοκυριά στο Ρότερνταμ είναι «πνιγμένα» στα χρέη.

Εικόνα

Η οικογένεια Van der Form διέθεσε ταυτόχρονα 15 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει οικογένειες με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια ώστε να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και καυσίμων, που γιγαντώθηκαν την τελευταία διετία μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εικόνα
Ευρώ / Πηγή Φωτογραφίας: Gettyimages

«Αισθανόμαστε την ευθύνη να σκεφτούμε τα χρέη των συνανθρώπων μας και να προσφέρουμε λύσεις», υπογραμμίζει ο Μπας Γούνστρα, διευθυντής του Nieuw Vaarwater. «Η αποστολή μας είναι να κάνουμε την κοινωνία ισχυρότερη. Ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους να βάλουν τη ζωή τους πάλι σε καλό δρόμο. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως οι άνθρωποι έχουν χρέη που θα πρέπει να πληρώσουν. Ωστόσο, πολλοί δεν μπορούν και μικρά παιδιά υποφέρουν» συμπλήρωσε.

Να γίνουμε... Άρνεμ!

Η κίνηση της οικονομικά καλοστεκούμενης οικογένειας, εμπνέεται από ένα φιλολαϊκό πρόγραμμα που έχει υιοθετήσει η ολλανδική πόλη του Άρνεμ, που «σβήνει» τα χρέη των πιο αδύναμων νοικοκυριών στην Ολλανδία σε μια προσπάθεια να προσφέρει στους ανθρώπους μια νέα αρχή. Νωρίτερα αυτό το μήνα, δημοτικοί υπάλληλοι άρχισαν να χτυπούν τις πόρτες στην περιοχή Immerloo II, μια από τις φτωχότερες γειτονιές της Ολλανδίας, προσφέροντας να ξεπληρώσουν χρέη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το... ντονέρ της έριδος: Σε «πόλεμο» Τουρκία - ΕΕ για το κεμπάπ

Στην αρχή, όπως είναι φυσικό, οι άνθρωποι ήταν καχύποπτοι, σύμφωνα με τον Mαρκ Λόρικς, αρμόδιο σύμβουλο για την κοινωνική ασφάλιση στο Άρνεμ, καθώς είχαν συνηθίσει να δέχονται επισκέψεις από στελέχη εισπρακτικών εταιρειών και ήταν επιφυλακτικοί απέναντι στην κυβέρνηση. Ωστόσο, το σκηνικό άλλαξε άρδην όταν το πρόγραμμα με την πλήρη απαλοιφή χρεών χωρίς καμία δεσμεύσεις – εμφανίστηκε στα ΜΜΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα εστιατόρια της Κοπεγχάγης με αστέρια Michelin είναι τα πιο ακριβά στον κόσμο

Σύμφωνα με τον Guardian, περίπου 40 με 60 οικογένειες θα δηλώνουν αίτηση για το διετές πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο θα εξοφλήσει τα χρέη τους, χωρίς να ζητήσει αντάλλαγμα. Οι οικογένειες με παιδιά έχουν προτεραιότητα, με το μέγεθος, τη διάρκεια του χρέους και τον αριθμό των πιστωτών να λαμβάνονται επίσης υπόψη κατά τη λήψη της απόφασης για τη συμμετοχή. Η αποπληρωμή του χρέους θα καλύπτεται από τέσσερα φιλανθρωπικά ιδρύματα και όχι από τους φορολογούμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θα τρέχατε 3 χλμ την ημέρα για έναν έξτρα μισθό και γενναίο μπόνους;

Το πείραμα του Άρνεμ ακολουθεί πρωτοβουλίες ελάφρυνσης του χρέους από άλλες ολλανδικές πόλεις που παλεύουν με την φτώχεια. Αν και η Ολλανδία είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης, το 16,5% του πληθυσμού είναι στα όρια της φτώχειας και κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό, σύμφωνα με τη Eurostat.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το βιογραφικό που εξασφάλισε σε εργαζόμενο της Google αποδοχές 275.000 ευρώ

«Η ευκαιρία να ξαναχτίσεις τη ζωή σου είναι άμεση. Πιστεύουμε επίσης ότι είναι μια μεγαλύτερη ευκαιρία για αυτές τις οικογένειες μακροπρόθεσμα, με ακόμη χαμηλότερο κόστος, υγειονομικής περίθαλψης, κοινωνικής ασφάλισης κτλ» επεσήμανε ο Λόρικς, εξηγώντας πως είναι μια πρωτοβουλία με ειδικό συμβολισμό: η ολλανδική λέξη για το χρέος, «schuld», όπως στα γερμανικά, σημαίνει επίσης λάθος ή ενοχή και κανείς δεν θα έπρεπε να αισθάνεται έτσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα μυστικά της πιο ευτυχισμένης χώρας στον κόσμο

Το χρέος θεωρείται ως «αποτυχία» και «κάτι ανήθικο». Ενέχει όλες τις έννοιες του εγκλήματος, της αναξιοπιστίας και της αφερεγγυότητας, τονίζει ο Ρόμπερτ Βονκ, καθηγητής της ιστορίας της κοινωνικής ασφάλισης στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. «Αν έχετε χρέος, μπορείτε να λάβετε βοήθεια… Αλλά αυτή η βοήθεια είχε πάντα το σιωπηρό μήνυμα ότι κάνατε κάτι λάθος και πρέπει να τιμωρηθείτε, μια αντίληψη που είναι δομικά λανθασμένη» πρόσθεσε.