​​Με νέα πεντάστερα υποδέχεται τη σεζόν ο ελληνικός τουρισμός

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
​​Με νέα πεντάστερα υποδέχεται τη σεζόν ο ελληνικός τουρισμός
Ξενοδοχείο - Σαντορίνη (Πηγή: Shutterstock)
Ρυθμούς συνεχίζουν να ανεβάζουν οι ξενοδοχειακές επενδύσεις στη χώρα με τα διεθνή μπραντ να διευρύνουν την παρουσία τους στη χώρα και τις εγχώριες ξενοδοχειακές αλυσίδες να δρομολογούν νέες επενδύσεις - Τα νέα πεντάστερα.

Αύξηση των πολυτελών μονάδων, διεύρυνση της παρουσίας των διεθνών μπραντ και νέες επενδυτικές συμφωνίες χαρακτηρίζουν το τελευταίο διάστημα το ξενοδοχειακό τοπίο της χώρας. Η αύξηση των τουριστικών ροών δε, σε συνδυασμό με την δημοφιλία που κερδίζει η χώρα ως τουριστικός επενδυτικός προορισμός προοικονομούν ότι το μομέντουμ θα συνεχιστεί.

Να θυμίσουμε ότι ήδη το πρώτο τετράμηνο του έτους ο τουρισμός δείχνει να κατακτά νέα ιστορικά υψηλά, βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο τις ήδη ικανοποιητικές επιδόσεις της «χαμηλής» κατά το παρελθόν χειμερινής σεζόν. Παράλληλα η Αθήνα περιλαμβάνεται για πρώτη φορά στο top10 των ευρωπαϊκών πόλεων με το υψηλότερο ενδιαφέρον για ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Ευρώπη το 2024, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων CBRE.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι μεγάλες αλυσίδες να ενισχύουν το αποτύπωμα τους την ίδια στιγμή που και οι εγχώριες ξενοδοχειακές αλυσίδες προσθέτουν νέα ξενοδοχεία στο χαρτοφυλάκιό τους. Ήδη μάλιστα, από την πρώιμη έναρξη της θερινής σεζόν, νέες πολυτελείς μονάδες φιλοδοξούν να υποδεχτούν τους επισκέπτες των κατά τόπους προορισμών.

Το νέο πεντάστερο της Χαλκιδικής

Σε αυτές συγκαταλέγεται για παράδειγμα το πολυτελές Cora Hotel & Spa στην Άφυτο, στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, στη Χαλκιδική που άνοιξε τις πύλες του την πρωτομαγιά. Με αναβαθμισμένες υπηρεσίες και υψηλού επιπέδου γαστρονομικές εμπειρίες, υπό τη διαχείριση της SWOT Hospitality, το Cora Hotel & Spa φιλοδοξεί να αναδείξει την βαθιά πνευματική κληρονομιά της περιοχής και να αποτίσει φόρο τιμής στη γενέτειρα του αρχαίου φιλοσόφου Αριστοτέλη. Χτισμένο σε ένα κατάφυτο λόφο με θέα τη θάλασσα και απόλυτα εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον, το ξενοδοχείο διαθέτει 181 πλήρως ανακαινισμένα δωμάτια, 48 εκ των οποίων με ιδιωτική πισίνα ή τζακούζι, 3 πισίνες και παραλία.

Νέο ξενοδοχεία από την Hilton στην Κρήτη

Αντίστοιχα στον δημοφιλή προορισμό της Κρήτης κάνει εγκαίνια το Numo Ierapetra Beach Resort Crete, Curio Collection της Hilton. Ο παγκόσμιος ξενοδοχειακός κολοσσός διευρύνει με ταχείς ρυθμούς το χαρτοφυλάκιο των resorts του στην Ευρώπη, ανοίγοντας φέτος το καλοκαίρι 10 ξενοδοχεία (συνολικά πάνω από 1.500 δωμάτια) μεταξύ των οποίων και το Numo Ierapetra.

To πολυτελές κατάλυμα αποτελεί ένα exclusive παραθαλάσσιο resort σχεδιασμένο για ενήλικες με δυναμικότητα 132 δωματίων και σουιτών. Το σκηνικό εμπλουτίζουν δύο πισίνες, γυμναστήριο εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, γήπεδο τένις και ένα μπουτίκ σπα. Έρχεται δε κατόπιν συμφωνίας franchise με την NUMO Hospitality, την δεύτερη αντίστοιχη συμφωνία της Hilton με την εταιρεία μετά το άνοιγμα του Royal Senses Resort & Spa Crete, Curio Collection by Hilton το 2021.

Η Thanos hotels ενισχύει την παρουσία της στο νησί των ανέμων

Ποδαρικό στη σεζόν της Μυκόνου κάνει από την 1η Μαΐου και το νέο «Amyth» της κυπριακής Thanos Group στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise. Μετά από έναν χρόνο επιτυχημένης παρουσίας στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο, με τη λειτουργία του πρώτου πεντάστερου «Amyth» στον Άγιο Στέφανο της Μυκόνου, ο κυπριακός όμιλος διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο «Amyth». Πρόκειται για ένα πλήρως ανακαινισμένο συγκρότημα που απαρτίζεται από 50 δωμάτια, σουίτες και βίλες. Οι επιλογές διαμονής που προσφέρει εκτείνονται από δωμάτια 25 τ.μ. μέχρι σουίτες έως και 110 τ.μ., πολλές από τις οποίες διαθέτουν ιδιωτικές πισίνες και υπαίθρια τζακούζι. Η εμπειρία εμπλουτίζεται με δύο εστιατόρια, εγκαταστάσεις περιποίησης και χαλάρωσης, μπουτίκ και γυμναστήριο.

Τα αστέρια του Ιονίου

Πέρα από το Αιγαίο βέβαια, ενισχύεται και το ξενδοχειακό χαρτοφυλάκιο των νησιών του Ιονίου, με τέσσερα πολυτελή ξενοδοχεία σε Κεφαλονιά, Κέρκυρα και Ζάκυνθο κάποια από τα οποία θα κάνουν εγκαίνια φέτος.

Πρεμιέρα στην παλιά πόλη της Κέρκυρας κατά την εκκίνηση της σεζόν έκανε το Domes Maison Corfu της Domes Resorts, εταιρείας που μέσα στο 2023 είχε στο χαρτοφυλάκιό της 11 μονάδες σε Ελλάδα και Πορτογαλία. Το Domes Maison, το οποίο θα φιλοξενείται σε ένα αυθεντικό αρχοντικό του 1903, θα λειτουργεί ως ένας χώρος φιλοξενίας προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και αντιπροσωπεύοντας τη στρατηγική της Domes Resorts, της αλυσίδας που συνδέεται με την οικογένεια Σπανού, για πιο προσωποποιημένες υπηρεσίες.

Αντίστοιχα Κεφαλονιά και Ζάκυνθος θα υποδεχτούν το 2024 δύο νέα ξενοδοχεία των Louis Hotels. Το ολοκαίνουργιο King Jason Zante θα είναι δυναμικότητας 87 σουιτών, η πλειονότητα των οποίων θα διαθέτει και ιδιωτική πισίνα. Μεταξύ άλλων, το πολυτελές ξενοδοχείο θα διαθέτει 3 χώρους εστίασης και ένα κέντρο θαλασσοθεραπείας. Στη Σκάλα της Κεφαλονιάς θα ανοίξει και το Louis Apostolata Island Resort που εντάσσεται στη συλλογή Family του ομίλου. Συνολικά, υπό το brand των Louis Hotels λειτουργούν σήμερα 20 ξενοδοχεία στην Κύπρο και άλλα 6 στην Ελλάδα (Ρόδος, Κρήτη, Μύκονος, Κέρκυρα), τα οποία το καλοκαίρι θα γίνουν 8.

Στα σκαριά μπαίνει άλλωστε και ένα ακόμα σημαντικό asset που θα ενισχύσει το ξενοδοχειακό προφίλ του νησιού των Φαιάκων. Ο λόγος για την επένδυση από το σχήμα του ομίλου Φάις και της Bluehouse που αφορά το Castello Bibelli. Ο εμβληματικός πύργος της Κέρκυρας θα μετατραπεί σε ένα boutique ξενοδοχείο 5 αστέρων, δυναμικότητας 51 κλινών ενώ εντός του χώρου θα δημιουργηθούν και κατοικίες. Το ξενοδοχείο θα είναι έτοιμο σε τέσσερα χρόνια από την στιγμή που θα αρχίσουν οι εργασίες.

Οι επενδύσεις της τελευταίας τριετίας

Με εφαλτήριο την άνοδο του τουρισμού, οι ξενοδοχειακές επενδύσεις πολλαπλασιάζονται. Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια υπολογίζεται ότι έχουν επενδυθεί στον ελληνικό τουρισμό περί τα 12 δισ. ευρώ, με τις 5άστερες μονάδες να συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο όγκο κεφαλαίων που έχουν δαπανηθεί από το 2021 έως το 2023, είτε για την ανάπτυξη νέων μονάδων, είτε για την ανακαίνιση υφιστάμενων.

Ειδικότερα, από τα 6,7 δισ. ευρώ που έχουν κατευθυνθεί στην κατασκευή και την ανακαίνιση ξενοδοχείων την τελευταία 3ετία, τα 2,4 δισ. ευρώ αφορούσαν επενδύσεις που έγιναν σε ξενοδοχεία της υψηλότερης κατηγορίας. Μόνο πέρυσι τοποθετήθηκαν κεφάλαια ύψους 2,05 δισ. ευρώ για την κατασκευή καινούργιων ξενοδοχείων, με το μεγαλύτερο ποσό να κατευθύνεται σε επενδύσεις που αφορούν την ανάπτυξη ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να προστεθούν 4.092 νέα δωμάτια της υψηλότερης κατηγορίας και 4.205 νέα δωμάτια σε ξενοδοχεία 4 αστέρων.

Την ίδια στιγμή, βάσει των στοιχείων, το 2023 δαπανήθηκαν περίπου 761 εκατ. ευρώ για ανακαινίσεις ξενοδοχείων, εκ των οποίων 242 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν σε 5άστερα ξενοδοχεία και 258 εκατ. ευρώ σε 4άστερα. Πέρα, όμως, από τα ξενοδοχεία, πραγματοποιήθηκαν επίσης 2,26 δισ. ευρώ επενδύσεις σε άλλους κλάδους του τουρισμού, όπως σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλες κ.λπ., ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση 39% σε σχέση με το 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 1,2% σημείωσαν τον Φεβρουάριο οι αφίξεις στα ξενοδοχεία

Νέα ξενοδοχεία από τη Zeus International Hotels & Resorts

Τουρισμός: Οι περιφέρειες που ξεχώρισαν το 2023 και τα «καμπανάκια» για την ανάπτυξη του κλάδου

gazzetta
gazzetta reader insider insider