Παραμένει στα 90 δολάρια το Brent - Αυξάνονται οι ανησυχίες για έλλειμμα στην αγορά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παραμένει στα 90 δολάρια το Brent - Αυξάνονται οι ανησυχίες για έλλειμμα στην αγορά
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 87,13 δολάρια και το Brent στα 89,99 δολάρια.

Ανοδικά εξακολουθούν να κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, εν μέσω ανησυχιών για περιορισμένες προμήθειες καθώς οι μεγάλοι παραγωγοί συνεχίζουν την πολιτική τους για περιορισμένες αυξήσεις της παραγωγής εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης καυσίμων.

Τόσο το Brent όσο και το WTI καταγράφουν κέρδη για έκτη εβδομάδα, το μεγαλύτερο σερί από πέρυσι τον Οκτώβριο.

Φέτος, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά περίπου 15% εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας, της δεύτερης μεγαλύτερης πετρελαιπαραγωγού χώρας στον κόσμο και βασικού προμηθευτή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, και της Δύσης για την Ουκρανία. Η επίθεση των Χούθι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δυναμιτίζει περαιτέρω το κλίμα και ενισχύει τις ανησυχίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό.

«Η αγορά αναμένει ότι η προσφορά θα παραμείνει περιορισμένη καθώς ο ΟΠΕΚ+ φαίνεται να διατηρεί την υπάρχουσα πολιτική σταδιακής αύξησης της παραγωγής», δήλωσε ο Tatsufumi Okoshi, ανώτερος οικονομολόγος στο Nomura Securities. Τα μέλη του οργανισμού αναμένεται να συναντηθούν στις 2 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με πηγές της αγοράς ο ΟΠΕΚ+ είναι πιθανό να επιμείνει σε μια προγραμματισμένη αύξηση του στόχου της παραγωγής πετρελαίου για τον Μάρτιο.

Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες παραγωγής που εξαργυρώνουν το ακριβό αργό έχει εξαντλήσει το μαξιλάρι της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που προστατεύει την αγορά από ξαφνικούς κλυδωνισμούς και έχει αυξήσει τον κίνδυνο εκτίναξης των τιμών ή ακόμη και έλλειψης καυσίμων.

«Ο ΟΠΕΚ αγωνίζεται να αυξήσει την παραγωγή σύμφωνα με τη συμφωνηθείσα αύξηση των ποσοστώσεων... Στην πραγματικότητα, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα είναι σε επίπεδο που μπορεί να μην είναι αρκετό για να καλύψει τυχόν γεωπολιτικές διαταραχές», ανέφεραν σε σημείωμα την Παρασκευή αναλυτές της ANZ Research.

«Βλέπουμε την αγορά να παραμένει ελλειμματική το πρώτο τρίμηνο του 2022. Με τους περιορισμούς προσφοράς που είναι πιθανό να είναι χαρακτηριστικό της αγοράς πετρελαίου για λίγο, βλέπουμε τις αγορές να τιμολογούνται με ένα σημαντικό ασφάλιστρο κινδύνου», δήλωσε η ANZ, προσθέτοντας ότι αύξησε τη βραχυπρόθεσμη τιμή-στόχο στα 95 δολάρια το βαρέλι.

Από την πλευρά της ζήτησης, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο, θα μπορούσαν να ανακάμψουν έως και 7% φέτος, αντιστρέφοντας τη σπάνια πτώση του 2021 καθώς οι αγοραστές αυξάνουν τις επενδύσεις σε νέες μονάδες διύλισης και αναζητούν να αναπληρώσουν τα χαμηλά αποθέματα , δήλωσαν αναλυτές και στελέχη της εταιρείας.

Την Παρασκευή το πρωί (10:40 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 87,13 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,60% και το Brent στα 89,99 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,73%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωπαϊκές αγορές: Ευρείες απώλειες στην «σκιά» Fed και Ουκρανίας - Στο -1,5% ο Stoxx 600

Γάλλος ΥΠΕΞ: Παρά την ένταση στην Ουκρανία, υπάρχει ακόμη δυνατότητα για διάλογο με τη Ρωσία

Κλιμάκωση στην Ουκρανία: Ο Μπάιντεν προειδοποιεί για εισβολή Ρωσίας - Δεν θέλουμε πόλεμο, λέει η Μόσχα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider