Σε ανοδική τροχιά το πετρέλαιο - Διατήρηση των υψηλών τιμών αναμένει η αγορά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ανοδική τροχιά το πετρέλαιο - Διατήρηση των υψηλών τιμών αναμένει η αγορά
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 90,35 δολάρια και το Brent στα 92,02 δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Πέμπτη μετά την απροσδόκητη πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ ενώ οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν, οι οποίες, ανάλογα με το αποτέλεσμα θα μπορούσαν να προσθέσουν επιπλέον ποσότητες αργού στις παγκόσμιες αγορές.

Μια συμφωνία θα μπορούσε να άρει τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο ιρανικό πετρέλαιο και να προσθέσει γρήγορα επιπλέον βαρέλια στην αγορά, αν και ορισμένα ζωτικής σημασίας ζητήματα παραμένουν για την ώρα προς διευθέτηση.

Επιπλέον, οι ανησυχίες της βιομηχανίας για τους γεωπολιτικούς κινδύνους φάνηκε να μειώνονται την Τετάρτη, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές.

«Οι ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας φαίνεται να έχουν αμβλυνθεί κάπως μετά τις τελευταίες διπλωματικές προσπάθειες, οι οποίες μειώνουν το ασφάλιστρο κινδύνου στην τιμή του πετρελαίου», δήλωσε ο αναλυτής εμπορευμάτων της Commerzbank Carsten Fritsch.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Τρίτη ότι πιστεύει ότι μπορούν να ληφθούν μέτρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και κάλεσε όλες τις πλευρές να παραμείνουν ψύχραιμες.

Ωστόσο, η JPMorgan προειδοποιεί ότι το Brent θα μπορούσε «εύκολα» να φτάσει τα 120 δολάρια το βαρέλι - εάν οι γεωπολιτικές συνθήκες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επιδεινωθούν.

Η άνοδος των τιμών για την οποία προειδοποιεί η JPMorgan θα μπορούσε να προκύψει ως αποτέλεσμα της διακοπής των ροών πετρελαίου από τη Ρωσία, εάν οι ΗΠΑ την επιβάλουν κυρώσεις για εχθρικές δραστηριότητες στην Ουκρανία.

Αυτό δεν είναι απίθανο αν ληφθεί υπ' όψιν ότι η Ρωσία παραμένει ένας από τους τρεις κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, παράγοντας περίπου 11 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα.

Την Πέμπτη το μεσημέρι (13:14 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 90,35 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,77% και το Brent στα 92,02 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,51%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Ο Σολς συναντά τους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής, για την κρίση στην Ουκρανία

Πεντάγωνο: Η Ρωσία εξακολουθεί να στέλνει δυνάμεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

Βρετανία: Η Ρωσία σχεδιάζει επιχειρήσεις αντιπερισπασμού για μια εισβολή στην Ουκρανία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider