Ο κόσμος καταναλώνει περισσότερο πετρέλαιο από όσο νομίζουμε

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο κόσμος καταναλώνει περισσότερο πετρέλαιο από όσο νομίζουμε
Τα στοιχεία των αποθεμάτων για τις χώρες του ΟΟΣΑ υποδηλώνουν ότι ενδέχεται να υπάρξουν νέες αναθεωρήσεις ως προς την πορεία της ζήτησης.

H αγορά του πετρελαίου ίσως να είναι πολύ πιο σφιχτή από ό,τι εκτιμούσαν οι διεθνείς αναλυτές το προηγούμεο διάστημα καθώς όπως φαίνεται τα τελευταία 15 χρόνια ο κόσμος χρησιμοποιεί περισσότερο πετρέλαιο από ό,τι πιστεύουν οι επίσημες υπηρεσίες παρακολούθησης όπως είναι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Τα αποθέματα έχουν περιοριστεί σημαντικά εν μέρει χάρη στα διυλιστήρια και στα εργοστάσια πετροχημικών της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας ενισχύοντας την πεποίθηση ότι το γεγονός ότι η ζήτηση αυξάνεται με ρυθμούς τους οποίους δεν μπορεί να καλύψει η ζήτηση, οδηγεί αναπόφευκτα στην αναζήτηση νέων πηγών προμήθειας.

Ο ΙΕΑ, στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του την Παρασκευή, αναθεώρησε τα ιστορικά στοιχεία της ζήτησης πετρελαίου και όπως προέκυψε ο κόσμος καταναλώνει πολύ περισσότερο πετρέλαιο από όσο αναμενόταν εν όψει και εν μέσω της πράσινης μετάβασης. Η επιπλέον ζήτηση των 2,9 δισ βαρελιών που καταγράφει ο οργανισμός, ισοδυναμεί με πέντε φορές το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου των ΗΠΑ ή την κατανάλωση ενός ολόκληρου έτους στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Μεξικό.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αναθεωρήσεις έγιναν σε προϊόντα πετρελαίου και σε τομείς που είναι από τους λιγότερο "διαφανείς" στο ισοζύγιο πετρελαίου - οι βιομηχανίες πετροχημικών στη Σαουδική Αραβία και την Κίνα. Αυτό όμως δεν τις καθιστά ήσσονος σημασίας. Τα πετροχημικά είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος στις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις της ζήτησης πετρελαίου και είναι ένας τομέας που γνωρίζει ταχεία επέκταση κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 λόγω της αύξησης της ζήτησης για εξοπλισμό ατομικής προστασίας και για συσκευασίες που υποστήριξαν την έκρηξη των online αγορών.

Ο αντίκτυπος στις εκτιμήσεις των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι έντονος. Τα 660 εκατομμύρια βαρέλια πλεονασματικών αποθεμάτων που είδε ο IEA πριν από ένα μήνα έχουν γίνει "καπνός'. Οι αναθεωρήσεις της ζήτησης σημαίνουν ότι ο οργανισμός εκτιμά τώρα ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου έπεσαν κάτω από τα επίπεδα του τέλους του 2019.

Και αυτό μπορεί να μην είναι το τέλος. Τα στοιχεία των αποθεμάτων για τις χώρες του ΟΟΣΑ υποδηλώνουν ότι ενδέχεται να υπάρξουν νέες αναθεωρήσεις ως προς την πορεία της ζήτησης.

Τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών μειώθηκαν κατά 60 εκατομμύρια βαρέλια τον Δεκέμβριο και οι νεότερες εκτιμήσεις δείχνουν ότι μειώθηκαν περαιτέρω τον περασμένο μήνα. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προειδοποιήσεις του Σαουδάραβα υπουργού Ενέργειας πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν ότι το ισοζύγιο πετρελαίου θα μεταβληθεί από έλλειμμα σε πλεόνασμα τον τελευταίο μήνα του 2021.

Η διάρκεια που θα έχει ωστόσο το ράλι των τιμών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη σχιστολιθική παραγωγή στις ΗΠΑ και από την πιθανή αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν. Και αυτό, διότι είναι σαφές εδώ και πολλούς μήνες ότι ο ΟΠΕΚ+ δεν είναι σε θέση να προσθέσει τις ποσότητες που υπόσχεται. Η τελευταία ανάλυση του BloombergNEF δείχνει ότι 15 από τις 19 χώρες δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους παραγωγικούς τους στόχους τον Ιανουάριο. Η παραγωγή από τις 13 χώρες του ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά μόλις 65.000 βαρέλια την ημέρα τον περασμένο μήνα, ποσότητα που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο της προγραμματισμένης αύξησης.

Επομένως, η επιπλέον προμήθεια θα πρέπει να προκύψει από κάπου αλλού. Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ διατηρεί τις ανοδικές προβλέψεις ως προς το σχιστόλιθο. Νωρίτερα αυτό το μήνα αύξησε την πρόβλεψή της για την εγχώρια παραγωγή κατά άλλα 200.000 βαρέλια την ημέρα για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και το μεγαλύτερο μέρος του 2023. Τώρα βλέπει την παραγωγή να πλησιάζει στο προ-πανδημικό υψηλό της μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Μια ταχύτερη πηγή αύξησης της προσφοράς θα μπορούσε να είναι η επιστροφή στη συμφωνία για το πυρηνικό του Ιράν του 2015 που θα μπορούσε να απελευθερώσει γρήγορα 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από την παραγωγή της χώρας του Περσικού Κόλπου, τα οποία είναι αρκετά για να ανατρέψουν τις προβλέψεις για άνοδο των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι αργότερα φέτος. Η κυβέρνηση Μπάιντεν λέει ότι μια συμφωνία με το Ιράν είναι πλέον προ των πυλών, αλλά η ταχεία πρόοδος στο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας σημαίνει ότι το παράθυρο για την αναβίωση της συμφωνίας στενεύει.

Χωρίς αυτές τις αυξήσεις της παραγωγής, ωστόσο, η αγορά θα πρέπει να επανέλθει σε ισορροπία λόγω της καταστροφής της ζήτησης. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, που συμβάλλουν στην τόνωση του πληθωρισμού, θα αρχίσουν αναπόφευκτα να επιβραδύνουν την ανάπτυξη της ζήτησης, αλλά όσο περισσότερο αυξάνονται οι τιμές, τόσο πιο δύσκολο θα πέφτουν.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider