Χρηματιστήριο: Στο επίκεντρο οι τράπεζες με επιστροφή Κύπρου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Στο επίκεντρο οι τράπεζες με επιστροφή Κύπρου
Στις τράπεζες στρέφονται σχεδόν εξ ολοκλήρου οι προβολείς των επενδυτών. Είσοδος Κύπρου, στην τελική ευθεία το placement ΕΤΕ.

Τελ. ενημέρωση 11:10

Στις τράπεζες στρέφονται σχεδόν εξ ολοκλήρου οι προβολείς των επενδυτών, με την Κύπρου να επιστρέφει στο ταμπλό της Λ. Αθηνών και τις τελικές πινελιές για το placement ΤΧΣ σε ΕΤΕ να μπαίνουν αυτές τις μέρες για το άνοιγμα βιβλίου την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του insider.gr, ο κύβος ερρίφθη για την Εθνική Τράπεζα και ο νέος μήνας θα μπει με μία ακόμη αποεπένδυση του ΤΧΣ. Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει την 1η Οκτωβρίου με στόχο τη διάθεση ποσοστού 10% της Τράπεζας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ συνεδριάζει σήμερα για να δώσει το πράσινο φως στον σύμβουλο, JP Morgan, να προχωρήσει στην οριστική βολιδοσκόπηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την απόκτηση των μετοχών της ΕΤΕ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αποφάσεις είναι ειλημμένες για τη διάθεση ποσοστού 10% από το 18,39% που κατέχει το ΤΧΣ. Η κυβέρνηση και το ΤΧΣ έχουν κατασταλάξει ότι παρά το πολύ ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που θα επέτρεπε άνετα την πλήρη αποεπένδυση του ΤΧΣ, το προς διάθεση ποσοστό θα ανέλθει σε 10%, ούτε 8% - 10% ούτε 10% - 13%. Το υπόλοιπο ποσοστό (8,39%) θα παραμείνει στα χέρια του Δημοσίου και θα μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο, προκειμένου να διατεθεί για ενδεχόμενη διάθεση σε τυχόν στρατηγικό επενδυτή στο μέλλον.

Παράλληλα, η Τράπεζα Κύπρου θα εισαχθεί σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με 443,5 εκατ. μετοχές να διαπραγματεύονται με τιμή εκκίνησης 4,78 ευρώ ανά μετοχή, η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας υπολογίζεται στα 2,12 δισ. ευρώ, κατατάσσοντάς την στη 16η σε κεφαλαιοποιήσεις στο ΧΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράλληλη διαπραγμάτευση της τράπεζας στο ΧΑ συμπίπτει με την πιθανή πώληση του μεριδίου 4,84% της Λαϊκής Τράπεζας, αξίας 102,6 εκατ. ευρώ, όπως είχε αναδείξει το insider.gr. Κανένας από τους μετόχους δεν κατέχει επί του παρόντος περισσότερο από 10%, με τους βασικούς μετόχους να περιλαμβάνουν τους Lamessa (9,32%) και Osome (3,33%), μαζί με την CarVal (9,09%) και την EBRD (5,04%). Επιπλέον, ο όμιλος ανακοίνωσε την έναρξη επαναγοράς μετοχών στο ΧΑ με ισχύ από τις 23 Σεπτεμβρίου 2024.

Όπως αναφέρει ο Η. Ζαχαράκης της Fast Finance, Η εβδομάδα έκλεισε σχεδόν αμετάβλητα με οριακά θετικό πρόσημο με την λήξη των συμβολαίων να είναι παρελθόν και παράλληλα να τελειώνει και το rebalancing σηκώνοντας τζίρο 210 εκ. ευρώ. Η αγορά δείχνει ότι πλέον είναι κοντά στην ολοκλήρωση της συσσώρευσης με κάποιους τίτλους ήδη να αρχίσουν να αλλάζουν συμπεριφορά χωρίς αυτό να αντικατοπτρίζεται στις τιμές του ΓΔ. ΟΤΕ, ΛΑΜΔΑ, ΑΛΦΑ, ΚΡΙ ΚΡΙ είναι κάποιες εξ’ αυτών ενώ σχεδόν οι μισοί τίτλοι των επιλογών μας είναι σε Long κατάσταση. Η περιβόητη διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου επιτέλους υπογράφτηκε και είναι και το μεγαλύτερο νέο την εβδομάδα που πέρασε. Η φωτιά της ΜΟΗ μπορεί να μην δημιουργεί τόσο μεγάλες ζημιές στην ΜΟΗ με την μετοχή να δέχεται το νέο σε μία ήδη πτωτική κίνηση των τελευταίων μηνών. Η μείωση 0,50% της FED έδωσε την ευκαιρία για νέα υψηλά στην Αμερική και κέρδη για όλα τα χρηματιστήρια με τον ΓΔ στην παρούσα να σφυρίζει αδιάφορα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί με πολύ πιο γρήγορο τρόπο να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Το road show της Bank of America πλησιάζει με το σύνολο του Ελληνικού τραπεζικού κλάδου να έχει γεμίσει την ατζέντα του με ραντεβού.

Στο τεχνικό σκέλος η αγορά δεν μας έδωσε νέα δεδομένα συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο σφυρίζοντας αδιάφορα σε νέα και κινήσεις ξένων αγορών. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχιστεί για πολύ μιας και η αγορά είναι έτοιμη να βγάλει κίνηση. Πλέον πλησιάζουμε στο τελευταίο τρίμηνο τους έτους που συνήθως βγάζει σημαντικές κινήσεις.

Ο FTSE 25 συνεχίζει την συσσώρευση πέριξ του 3.450 σημειώνοντας ότι για τρίτο συναπτό τρίμηνο λήξης το συμβόλαιο λήγει στην ίδια περιοχή. Πλέον το 3.529 είναι το μεγάλο make or break σε μέρα και σε εβδομάδα. Ο τραπεζικός αντίστοιχα έχει κύριο μέλημα την κατοχύρωση του 1.265 με το βαρίδι της Εθνικής να συνεχίζει να τον ταλαιπωρεί στην ζώνη του 1220. Η ΑΛΦΑ είναι η πρώτη που έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα κερδίζοντας εντυπώσεις και αποδόσεις την εβδομάδα που πέρασε».

Στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει πτώση 0,10% στις 1.423,73 μονάδες με ισχνό τζίρο, ενώ ανάλογη πτώση καταγράφει και ο FTS 25. Απώλειες 0,27% για τον ΔΤΡ στις 1.216,64 μονάδες.

Στις τράπεζες άνοδο 1,03% καταγράφει η ΕΤΕ, με την Πειραιώς οριακά υψηλότερα κατά 0,16%. Βουτιά 2,85% για Optima, -1,5% για Alpha και -0,7% για ΕΥΡΩΒ.

Απώλειες για Τιτάν, ΜΠΕΛΑ, αλλά και σε ΔΕΗ ΜΟΗ. Στο -1,3% η Aegean, ενώ κατά 1,11% υποχωρεί η Cenergy.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εθνική Τράπεζα: Προς διάθεση το 10% των μετοχών, 1 – 3 Οκτωβρίου το βιβλίο προσφορών 

Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Η «επόμενη ημέρα» μετά τη διακρατική συμφωνία

Ρεύμα: Κρατική «ένεση» 400 εκατ. για τις ΥΚΩ – Αποτρέπεται αύξηση στη ρυθμιζόμενη χρέωση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider