Εκλογές ΗΠΑ: Η «λυδία λίθος» και το «ενεργειακό χάσμα» μεταξύ Τραμπ - Μπάιντεν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκλογές ΗΠΑ: Η «λυδία λίθος» και το «ενεργειακό χάσμα» μεταξύ Τραμπ - Μπάιντεν
Εκ διαμέτρου αντίθετες οι απόψεις Τραμπ-Μπίντεν για την ενεργειακή πολιτική στις ΗΠΑ.

Μία εξόφθαλμη διαφορά που χωρίζει τους δύο υποψήφιους για την προεδρία των ΗΠΑ είναι οι θέσεις τους για την ενεργειακή πολιτική της χώρας στην πιο κρίσιμη ίσως περίοδο των τελευταίων ετών όπου η κρίση της πανδημίας του COVID-19 πιέζει το ενεργειακό κόστος για τα αμερικανικά νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία.

Ο Δημοκρατικός αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ, Τζο Μπίντεν, διακηρύσσει ότι θα εφαρμόσει μια πράσινη ατζέντα, ύψους 1,7 τρισ, δολαρίων η οποία αφορά μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πολιτικές σε βάθος δεκαετίας. Βασικός πυλώνας είναι η ενίσχυση της ανανεώσιμης ενέργειας και η επίσπευση της ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων. Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθεί έμφαση στην έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογιών όπως αποθήκευση ισχύος μπαταρίας μεγάλης κλίμακας και δέσμευση άνθρακα καθώς και στον εκσυγχρονισμό των υποδομών συμπεριλαμβανομένου του εθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και ενός εθνικού δικτύου δημόσιων σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικές συσκευές και ηλεκτροκίνητα οχήματα. Στο πλαίσιο αυτό, οι απλοί καταναλωτές θα λάβουν και επιδοτήσεις για τη μετάβαση σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ο Ρεπουμπλικανός, Ντόναλντ Τραμπ, από την άλλη, δεν έχει παρουσιάσει κάποιο λεπτομερές και επίσημο σχέδιο για το κλίμα. Το ενεργειακό σχέδιο στο οποίο επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή είναι η επέκταση των γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ομοσπονδιακά εδάφη και υπεράκτια, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Καταφυγίου Άγριας Ζωής της Αλάσκας. Η πλατφόρμα GOP για το 2016, αναφέρει ότι «η αλλαγή του κλίματος απέχει πολύ από το πιο πιεστικό ζήτημα εθνικής ασφάλειας αυτού του έθνους» και χαρακτήρισε το κλιματικό σχέδιο του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα «θρίαμβο του εξτρεμισμού έναντι της κοινής λογικής».

«Ο Τραμπ δίνει προτεραιότητα στα ορυκτά καύσιμα, και ο στόχος είναι να αναζωογονήσει το πετρέλαιο», δήλωσε ο Stewart Glickman, αναλυτής στην CFRA Research. «Ο Μπίντεν αποθαρρύνει την περαιτέρω ανάπτυξη των ορυκτών καυσίμων. Θα προωθήσει κάτι διαφορετικό και για κάτι τέτοιο θα απαιτηθεί χρόνος», εκτιμά.

Η Moody's θεωρεί ότι το συνολικό οικονομικό σχέδιο του Μπίντεν θα δημιουργήσει 8,8 εκατομμύρια περισσότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με ό,τι προτείνει ο Τραμπ. Ο οργανισμός εκτιμά ότι το κλιματικό σχέδιο του Μπίντεν θα κοστίσει 490 δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες έως το 2030 και άλλα 360 εκατομμύρια δολάρια για το κόστος των φορολογικών ελαφρύνσεων για την προώθηση της καθαρής ενέργειας.

Μια δημοσκόπηση των Vice Media και The Guardian, που κυκλοφόρησε στις 23 Σεπτεμβρίου, έδειξε ότι το 70% των Αμερικανών ευνοούν την κυβερνητική δράση για την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η οποία προκαλείται από την απελευθέρωση υπερβολικών ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και άλλων αερίων του θερμοκηπίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider