Σταϊκούρας: Το πρώτο 15ήμερο Δεκεμβρίου η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Το πρώτο 15ήμερο Δεκεμβρίου η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης

Της Δήμητρας Καδδά

Το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην καταβολή των τελών κυκλοφορίας εξετάζει η κυβέρνηση, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 είπε πω είναι μία πρόταση «την οποία θα δούμε το επόμενο διάστημα». Επίσης, δεν απέκλεισε λέγοντας πως «αξιολογείται» αλλά «δεν έχει ληφθεί απόφαση», το σενάριο για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας με τον μήνα.

Εκτίμησε πως έως το τέλος του 1ου δεκαπενθήμερου του Δεκεμβρίου θα έχει καταστεί εφικτό όχι μόνο να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ αλλά και να είναι λειτουργική η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης. Όπως επανέλαβε, θα καταβληθεί εντός του έτους. «Υπογράφουμε την ΚΥΑ αυτές τις ημέρες» είπε, εξηγώντας ότι η καθυστέρηση συνδέεται με το γεγονός ότι «ταυτόχρονα οι ίδιοι δημόσιοι υπάλληλοι επεξεργάζονται πολλές πλατφόρμες».

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως θα ληφθούν νέα μέτρα από τον Ιανουάριο και μετά για τη στήριξη των επιχειρήσεων. «Θα έρθουμε να προσθέσουμε όπλα και τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, θα δούμε ποιες θα είναι οι επιλογές της κυβέρνησης στο υγειονομικό πεδίο και ανάλογα θα τοποθετηθούμε» είπε. Εξήγησε πως έως τότε θα παρατείνονται όπου χρειάζεται τα υφιστάμενα μέτρα. Πρόσθεσε πως «θα είμαστε κοντά στην οικονομία και στην κοινωνία και μετά το Μάρτιο του 2021».

Η επιστρεπτέα 6

Εξήγησε πως θα υπάρξει μετά την 5η Επιστρεπτέα «ακόμα μία Επιστρεπτέα Προκαταβολή μετά το πρώτο δίμηνο του έτους». Αναφέρθηκε ουσιαστικά σε Επιστρεπτέα 6 που τοποθέτησε χρονικά στον Μάρτιο του 2021.

Για τις εταιρείες που δεν μπήκαν στον 4ο κύκλο γιατί δεν είχαν πτώση τζίρου άνω του 20% το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου ή ήταν νέες είπε πως «αυτές θα προσπαθήσουμε να τις καλύψουμε στην Επιστρεπτέα 5», λέγοντας πως «θα καταβληθεί εκτιμούμε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου».

Προανήγγειλε επέκταση των αναστολών και για το μήνα Δεκέμβριο για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με αναγκαστική εντολή. Για τις 120 δόσεις είπε ότι «δεν μελετάμε αυτή τη στιγμή τίποτα διαφορετικό από αυτά που έχει μέσα ο προϋπολογισμός». Επισήμανε ότι τα μέτρα στήριξης αυξήθηκαν σε 7,5 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ που υπολόγιζε αρχικά η κυβέρνηση για το 2021

Για το ρυθμό ανάπτυξης από 3μηνο σε 3μηνο που αυξήθηκε κατά 2,3% με βάση τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το Γ τρίμηνο του 2020 είπε πως σε άλλα κράτη- μέλη υπήρξε πιο έντονη άνοδος αφού η επίπτωση «βάσης» στην Ελλάδα δεν βοήθησε. Δηλαδή, εξήγησε πως η Ελλάδα είχε πολύ καλύτερες επιδόσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους, «είχε θετικό πρόσημο το πρώτο τρίμηνο όταν η Ευρώπη έτρεχε με βαθιά ύφεση και το δεύτερο τρίμηνο είχε μικρότερη ύφεση από τις άλλες χώρες». Κατά συνέπεια επισήμανε «είχε να καλύψει μικρότερο κενό». Επίσης ως 2ο λόγο ανέφερε πως «είναι πολύ μεγαλύτερη η εξάρτηση της χώρας από τον τουρισμό που είχε πολύ χειρότερες επιδόσεις το καλοκαίρι».

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider