Καραμούζης: «Βροχή» οι ξένες ψηφιακές τράπεζες μετά τα capital controls

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Καραμούζης: «Βροχή» οι ξένες ψηφιακές τράπεζες μετά τα capital controls
Στον μετασχηματισμό του τραπεζικού κλάδου τα επόμενα χρόνια, και τις σημαντικές προκλήσεις που έπονται, μίλησε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Στις προκλήσεις που επιφυλάσσει για τις ελληνικές τράπεζες η απελευθέρωση του κλάδου και ο ψηφιακός μετασχηματισμός αναφέρθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους σήμερα, Πέμπτη, ο κ. Καραμούζης επισήμανε την ανάγκη η προσοχή των τραπεζικών διοικήσεων να στραφούν από την απομείωση των κόκκινων δανείων τον εκσυχρονισμό και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών τους, ώστε να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν επάξια τους νέους «παίκτες» που θα μπουν (και) στην ελληνική αγορά.

«Η άρση των capital controls, πιθανότατα έως το τέλος του έτους, θα ανοίξει τον δρόμο στις ψηφιακές τράπεζες ή τους τεχνολογικούς κολοσσούς του εξωτερικού να διεκδικήσουν μερίδιο αγοράς και στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε, η επέκτασή τους στη χώρα μας δεν θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία, δηλαδή νέα καταστήματα, αλλά μέσω των ψηφιακών εφαρμογών. Ήδη, στον χώρο αυτό ετοιμάζονται να δραστηριοποιηθούν και μη τραπεζικοί οργανισμοί, με μεγάλη αναγνωρισιμότητα και διείσδυση στο ελληνικό κοινό, όπως ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ, σημείωσε ο κ. Καραμούζης.

Οι επιχειρήσεις σύντομα δεν θα πηγαίνουν καν στο κατάστημα και θα εκτελούν όλες τις εργασίες τους ηλεκτρονικά, εξήγησε ο ίδιος και τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να γίνουν σε αυτό το πλαίσιο, έχουν προγραμματίσει επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στην τεχνολογία την επόμενη τριετία.

«Κάτω από το 10% ο δείκτης NPEs έως το 2022»

Ο κ. Καραμούζης αναφέρθηκε, επίσης, σε ακόμη μία σημαντική αλλαγή που θα συντελεστεί στον τραπεζικό κλάδο τα επόμενα χρόνια και αφορά στη μεταφορά των κόκκινων δανείων στα οχήματα ειδικού σκοπού (SPV) που θα δημιουργήσουν οι τράπεζες με στόχο την ταχύτερη εξυγίανση του χαρτοφυλακίου τους.

Ανάλογη κίνηση με αυτή που ανακοίνωσε πρώτη η Eurobank ετοιμάζουν και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, τόνισε, εκτιμώντας ότι έως το 2021 –ή το αργότερο το 2022-ο δείκτης NPEs θα διαμορφώνεται κάτω από το 10% στην Ελλάδα –κάτι που αποτελεί πρωτεύουν στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το χαρτοφυλάκιο των ληξιπρόθεσμων δανείων θα περάσει σε μεγάλο βαθμό από τις τράπεζες στις εταιρείες διαχείρισης (servicers), και αυτό συνιστά μια τεράστια αλλαγή στον κλάδο με κοινωνικές προεκτάσεις, σημείωσε, αφού πλέον η απόφαση για τη διαχείριση του κακού χαρτοφυλακίου φεύγει από τις τράπεζες και περνά σε τρίτους. «Κλειδί» για το τι σημαίνει η μετάβαση αυτή για το ενεργητικό και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών θα αποτελέσουν οι όροι αυτής της μεταβίβασης, τόνισε ο ίδιος.

«Στόχος μας να ενισχυθεί η επιρροή της Ένωσης»

Στις δράσεις που ανέλαβε και υλοποίησε με επιτυχία η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, υπό την προεδρία του ίδιου τα δύο προηγούμενα χρόνια αναφέρθηκε ο κ. Καραμούζης. Στόχος των διοικήσεων ήταν, όπως ανέφερε, να ενισχυθεί ο ρόλος της Ένωσης και ο ρόλος της στη λήψη αποφάσεων με αντίκτυπο στις ίδιες και την κοινωνία. Για τον λόγο αυτό, σύστησε τρεις επιτροπές για βελτίωση της συνεργασίας με την κυβέρνηση (NPEs, Ανάπτυξη, Δικαιοσύνη και Φορολογικά/Νομικά ζητήματα) και ανέλαβε ενεργό ρόλο στην κατάρτιση νομοθετημάτων.

Ταυτόχρονα, ενισχύθηκε η συνεργασία μεταξύ των τραπεζών-μελών με τη σύσταση τεσσάρων επιτροπών (NPEs, Ψηφιακού Μετασχηματισμού, CFOs και Πληρωμών/Λειτουργιών), ενώ προστέθηκαν στην Ένωση και δύο νέα μέλη, η Praxia Bank και η IBG, ενώ αποκάλυψε ότι σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκεται και η Aegean Baltic Bank. «Ήταν επιτυχία μας η συσπείρωση του κλάδου», υπογράμμισε ο κ. Καραμούζης.

Τέλος, ο κ. Καραμούζης επισήμανε τους τέσσερις πυλώνες της δράσης της ΕΕΤ υπό την προεδρία του οποίου:

• Αύξηση της επιρροής της Ένωσης
• Ενίσχυση των υποδομών
• Νέα ενεργή συλλογικότητα
• Βελτίωση της εικόνας του κλάδου και τους κοινωνικού της προσώπου

Τόνισε, τέλος, δύο ακόμη προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη: την αναβάθμιση της βάσης ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ, για την οποία οι τράπεζες έχουν συνεισφέρει οικονομικά στις προσπάθειες της Πολιτείας, καθώς και τη θέσπιση του Μεσολαβητή –του οργάνου διαμεσολάβησης το οποίο θα επιλύει τις διαφορές τραπεζών-πολιτών ώστε να αποφορτιστούν οι δικαστικές αίθουσες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider