Νέους ορίζοντες στην αποθήκευση ενέργειας ανοίγει η SUNLIGHT

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέους ορίζοντες στην αποθήκευση ενέργειας ανοίγει η SUNLIGHT

Με μια επένδυση η οποία ανοίγει νέους ορίζοντες στην αποθήκευση ενέργειας, έναν τομέα στον οποίο η Ελλάδα βρίσκεται πίσω συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η SUNLIGHT θέτει στο επίκεντρο της μπαταρίες λιθίου κεφαλαιοποιώντας 12 χρόνια συνεχούς έρευνας στον τομέα αυτό. Με μια επένδυση 105 εκατ. ευρώ σε Έρευνα και Ανάπτυξη για «φιλική ενέργεια», με μπαταρίες τεχνολογιών λιθίου, η εταιρεία εφαρμόζει τη δική της στρατηγική επίτευξης των στόχων του Green Deal.

Ο κ. Λάμπρος Μπίσαλας, Διευθύνων Σύμβουλος της SUNLIGHT, μιλώντας την Δευτέρα σε σχετική παρουσίαση που έκανε η εταιρεία παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, σημείωσε ότι οι νέες τεχνολογίες που έρχονται, η στροφή προς τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση επιφυλάσσουν για την εταιρεία μόνο ευκαιρίες. «Στο επίκεντρο όλων των αλλαγών προς μια βιώσιμη ενέργεια βρίσκεται και η μπαταρία και είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ευρώπης όσον αφορά στο Green Deal το 2050 και όλα τα υπόλοιπα προγράμματα που αναπτύσσονται. Θα προωθήσουμε ευρωπαϊκές συνεργασίες τοποθετώντας δυναμικά τη Sunlight στην αναπτυσσόμενη ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αλυσίδα αξίας στον τομέα των μπαταριών. Η παρουσία της χώρας μας και η εκπροσώπηση της ελληνικής βιομηχανίας μέσω της επένδυσης της Sunlight σε μια περίοδο ανακοπής της επενδυτικής δραστηριότητας στη χώρα λόγω της πανδημίας συμβάλει στην ένταξη της χώρας μας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης», σημείωσε σχετικά.

Προκειμένου να υλοποιηθεί η επένδυση, η εταιρεία αποφάσισε να συμμετάσχει στην κοινή πρόταση του έργου «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Καινοτομίας Μπαταριών» (“European Battery Innovation” - EuBatIn), το οποίο αποτελεί «Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος» (“Important Project of Common European Interest”). Με τον τρόπο αυτό, η SUNLIGHT θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο ευρωπαϊκό δίκτυο εταιρειών που έχουν επιλεγεί να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην αναβάθμιση της καινοτομίας στην παραγωγή μπαταριών στην Ευρώπη.

Οι μπαταρίες σε κεντρικό ρόλο στην αποθήκευση ενέργειας

Για τη μαζική μετάβαση από τη χρήση ορυκτών σε ηλεκτρικές λύσεις, η διαθεσιμότητα μπαταριών είναι καθοριστικός παράγοντας. Η ανάγκη για αποδοτικές μπαταρίες – στις εφαρμογές μεταφορών, ενέργειας και βιομηχανίας - αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς.

Η αγορά των μπαταριών συνεχώς και αυξάνεται και προβλέπεται ότι η αξία αυτής της αγοράς στην Ευρώπη το 2025 θα φτάσει περίπου τα 250 δισ. ευρώ. Κατ’ επέκταση, για την Ευρώπη, η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης «αλυσίδας αξίας» για τις μπαταρίες είναι επιτακτική για μια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και για τη δημιουργία μίας ανταγωνιστικής βιομηχανίας και περιλαμβάνεται σε μια από τις 9 αλυσίδες αξίας που έχουν αναδειχθεί ως στρατηγικής σημασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Γιάννης Τσακίρης: Σημαντική η συμβολή στην αποθήκευση ενέργειας

Κατά την τοποθέτησή του κατά την παρουσίαση της νέας επένδυσης της SUNLIGHT, ο υφυπουργός ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, αναφέρθηκε στο «κενό» που υπάρχει στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας και στην αξία της συγκεκριμένης επένδυσης: « Το έργο αυτό αφορά στην πρώτη βιομηχανική ανάπτυξη καινοτόμων στοιχείων λιθίου με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συστημάτων αποθήκευσης βιομηχανικής χρήσης για την ενέργεια. Σαν ΕΕ παρότι έχουμε προχωρήσει πολύ σε ό,τι φορά την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω σε αποθήκευση. Και αυτό ακριβώς το project έρχεται να κλείσει ένα σημαντικό κομμάτι έρευνας στο κομμάτι της αποθήκευσης ενέργειας. Το ερευνητικό αυτό έργο της Sunlight περιλαμβάνεται επίσης στην πρόταση ευρωπαϊκό πρόγραμμα Καινοτομίας της Μπαταρίας, η οποία αποτελεί και ένα κοινό ευρωπαϊκό έργο μεγάλου ενδιαφέροντος. Είναι η πρώτη φορά που ελληνική εταιρεία συμμετέχει σε τέτοιου είδους έργο στο οποίο συμμετέχουν 46 ευρωπαϊκές εταιρείες του τομέα των μπαταριών από 12 διαφορετικά κράτη-μέλη», σημείωσε σχετικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider