Η καρδιά του ελληνικού τουρισμού «χτυπά» στο Βερολίνο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η καρδιά του ελληνικού τουρισμού «χτυπά» στο Βερολίνο

Θεαματική διψήφια αύξηση που ανά περιπτώσεις αγγίζει και το 70% καταγράφεται στα τουριστικά πακέτα από τη Γερμανία προς την Ελλάδα για το 2017 σε σχέση με το 2016, όπως επίσημα δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Γραφείων της Γερμανίας DRV, κ. Norbert Fiebig στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο.

H έκθεση άνοιξε τις πύλες της την Τρίτη με ιδιαίτερα θετικά μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό και έντονη παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων και φορέων του τουριστικού κλάδου. Η σημαντική άνοδος που καταγράφεται σε προκρατήσεις από τη μεγαλύτερη αγορά τουρισμού της Ευρώπης επιβεβαιώνεται άλλωστε κι από τα στοιχεία των tour operators, σύμφωνα με τους οποίους ο τουριστικός προορισμός της χώρας καταγράφει άνοδο έως και 45% σε σχέση με πέρυσι ενώ ανακάμπτουν και παραδοσιακοί τουριστικοί προορισμοί όπως η Κως.

Στο πλαίσιο της έκθεσης αναμένεται να γίνουν πολλές επαφές τόσο των θεσμικών εκπροσώπων της χώρας όσο και των επιχειρηματιών με στόχο την ανάδειξη της εγχώριας αγοράς. Ήδη η υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά πραγματοποίησε συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κορυφαίων tour operators, μεταξύ των οποίων η TUI και η Thomas Cook, και τα μέχρι στιγμής στοιχεία που παρουσιάστηκαν και τα οποία συμφωνούν με τα στοιχεία της Ένωσης DVR δείχνουν ότι η ζήτηση για την Ελλάδα το 2017 είναι αυξημένη κατά 30%- 70%.

Η υπουργός συμμετείχε στη συνάντηση υπουργών Στρογγυλής Τραπέζης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη στις Τοπικές Κοινότητες του Δρόμου του Μεταξιού, που διοργανώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, UNWTO. Παράλληλα προανήγγειλε ότι θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη, τον ερχόμενο Απρίλιο, το πρώτο διεθνές workshop στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και της ΕΕ για το πρόγραμμα «Δυτικός Δρόμος του Μεταξιού», με συνδιοργανωτές το Υπουργείο Τουρισμού και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.

Ωστόσο, η μεγάλη άνοδος των κρατήσεων δεν αναμένεται να συνοδευτεί κι από αντίστοιχη άνοδο των εσόδων αφού σημαντικός παράγοντας χάρη στον οποίο αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον των ξένων για την χώρα είναι οι χαμηλές τιμές των τουριστικών πακέτων.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στην 51η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ) συμμετέχουν φέτος 10.000 εκθέτες από 180 χώρες του κόσμου.

Τιμώμενη χώρα είναι η Μποτσουάνα. Μάλιστα η έκθεση φέτος αφιερώνει χώρο και χρόνο στο ψηφιακό κομμάτι του τουρισμού. Έτσι η τεχνητή νοημοσύνη στον τουρισμό θα παρουσιασθεί σε όλες τις εκδοχές της, με αφιερώματα στους τρόπους εφαρμογής της καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, o τουριστικός κλάδος έχει κάθε λόγο να ατενίζει με περισσή αισιοδοξία τη φετινή σεζόν αφού ο αριθμός των κρατήσεων για τους ερχόμενους μήνες βρίσκεται σε συνεχή ανοδική τροχιά. «Πολλοί Γερμανοί έκλεισαν αυτή τη φορά τις κύριες διακοπές τους νωρίτερα απ΄ ότι συνήθως, εν μέρει το Νοέμβριο και Δεκέμβριο της περασμένης χρονιάς», επισημαίνει στην DW ο πρόεδρος του Γερμανικού Τουριστικού Συνδέσμου Νόρμπερτ Φίμπιγκ.

Στις απόλυτες «top» τάσεις του φετινού καλοκαιριού βρίσκεται η Ελλάδα που εξελίσσεται στον δεύτερο δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό για τους Γερμανούς μετά τις Βαλεαρίδες Νήσους.

Βουλιάζουν οι κρατήσεις της Τουρκίας

Εξαιρετικά δυσοίωνες, από την άλλη, παρουσιάζονται οι προβλέψεις για τον τουρκικό τουρισμό. Τέλη Ιανουαρίου ο τζίρος των τουριστικών γραφείων για κρατήσεις προς την Τουρκία ήταν μειωμένος κατά 58% σε σχέση με πέρσι. Και αυτό ενώ πέρσι είχε υποχωρήσει ήδη κατά 40% σε σχέση με το 2015. Οι δηλώσεις Ερντογάν περί ναζιστικών μεθόδων με αφορμή την ακύρωση προεκλογικών συγκεντρώσεων του AKP στη Γερμανία σίγουρα δεν συμβάλλουν στη βελτίωση της κατάστασης.

Αντιθέτως, σε περίπτωση που εδραιωθεί η εν μέρει αντιγερμανική και αντιευρωπαϊκή αυτή στάση, «τότε φυσικά αυτό θα ζημιώσει την εικόνα της Τουρκίας ως τουριστικού προορισμού για τους Γερμανούς», επισημαίνει ο ειδικός σε θέματα τουρισμού Τόρστεν Κίρστγκες, σε συνέντευξή του προς την Neue Osnabrücker Zeitung.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη χρονιά οι Γερμανοί απέφυγαν μαζικά την Αίγυπτο, την Τυνησία και την Τουρκία η οποία το 2015 ήταν ακόμα ο τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός των Γερμανών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider