Την Τετάρτη «κληρώνει» για το Athens Ledra

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την Τετάρτη «κληρώνει» για το Athens Ledra

Για την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί ο νέος πολυαναμενόμενος πλειστηριασμός του φημισμένου ξενοδοχείου της Λεωφόρου Συγγρού, Athens Ledra, με επισπεύδουσα αρχή την Τράπεζα Alpha Bank.

Πέρα από το ξενοδοχειακό ακίνητο το τίμημα του οποίου έχει πέσει στα 37,8 εκατ ευρώ, θα βγουν σε πλειστηριασμό και ένα ακόμα κτήριο που χρησιμοποιείτο ως αποθήκη, πάρκινγκ και γραφεία, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το ξενοδοχείο. Πρόκειται στην ουσία για όμορες ιδιοκτησίες της εταιρείας ΑΣΤΥ επί της οδού Πύρρας.

Η τουριστική αγορά αναμένει με ενδιαφέρον την επαναληπτική διαδικασία του διαγωνισμού αφού θα είναι ο πρώτος πλειστηριασμός ο οποίος θα διεξαχθεί με χαμηλότερο τίμημα (37,8 εκατ. ευρώ έναντι 47,8 εκατ. ευρώ όπου είχε τοποθετηθεί ο πήχης στις προηγούμενες φορές). Να διευκρινίσουμε πως στελέχη της ξενοδοχειακής αγοράς είχαν χαρακτηρίσει εξαρχής υψηλή την τιμή αφού ο δυνητικός αγοραστής θα πρέπει να προχωρήσει και σε εκτενείς παρεμβάσεις ανακαίνισης της ξενοδοχειακής μονάδας. Μάλιστα όπως είχαν αναφέρει στο insider.gr, οι πιθανοί αγοραστές αναμένουν η τιμή να πέσει τουλάχιστον κατά 30% προκειμένου να χτυπήσουν το ξενοδοχείο, δυναμικότητας 314 δωματίων.

Την ώρα που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στον πλειστηριασμό μια ακόμα εξέλιξη στην υπόθεση του Ledra σημειώθηκε χθες όπου και εκδικάστηκε η αγωγή των εργαζομένων του ξενοδοχείου εις βάρος των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ιδιοκτήτριας εταιρείας για παραβίαση διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας (μη καταβολή δεδουλευμένων και δώρου Πάσχα). Το δικαστήριο δικαίωσε τους εργαζόμενους επιβάλλοντας ποινές φυλάκισης στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο παραμένουν απλήρωτοι από τα μέσα του περσινού Μάρτη, ενώ η εργοδοσία δεν τους είχε καταβάλει ούτε το δώρο Πάσχα για την ίδια χρονιά (2016). Στα τέλη του Μάη όπου και μπήκε αιφνιδιαστικά το «λουκέτο» στο ξενοδοχείο οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας και μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει τα δεδουλευμένα τους, τα οποία υπολογίζεται πως πλέον ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ.

Η πλευρά των εργοδοτών ζήτησε και πάλι αναβολή, όπως είχε ζητήσει και στην προηγούμενη εκδίκαση της υπόθεσης. Το αίτημά της όμως αυτή τη φορά δεν έγινε δεκτό, η υπόθεση εκδικάστηκε και οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης «ΑΣΤΥ», στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο, καταδικάστηκαν. Επιπλέον, το δικαστήριο όρισε την καταβολή 10.000 ευρώ ως προϋπόθεση προκειμένου να ασκήσει καθένας από τους καταδικασμένους έφεση.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που η αθηναϊκή αγορά βρίσκεται μπροστά σε λουκέτα ιστορικών ξενοδοχείων - το ιστορικό «Πεντελικόν» αλλά και το Esperia Hotel στη Σταδίου, το La Mirage στην Ομόνοια και το Athens Imperial στην Πλατεία Καραϊσκάκη - η περίπτωση του Athens Ledra περιλαμβάνει 150 μόνιμους εργαζόμενους πολλοί εκ των οποίων έχουν προυπηρεσία η οποία ξεπερνά τα 30 χρόνια καθώς επίσης και περίπου 70 ακόμα με συμβάσεις (κυρίως καμαριέρες και σερβιτόροι).

Παρά το γεγονός πως η μείωση της τιμής έχει καταστήσει ελκυστικότερη την διαδικασία κι έχει αυξήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, τον αριθμό των ενδιαφερόμενων επενδυτών, κύκλοι της αγοράς δεν χαρακτηρίζουν απίθανο το σενάριο να μην τελεσφορήσει και ο νέος πλειστηριασμός με στόχο την περαιτέρω μείωση του τιμήματος. Απορίας άξιο παραμένει πάντως πως το τόσο ενδιαφέρον δεν μπορεί να μετουσιωθεί σε πώληση, με πολλούς να κάνουν λόγο για άγνωστα συμφέροντα.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι για το ξενοδοχείο που παραμένει κλειστό από τον περασμένο Μάιο έχουν διεξαχθεί τρεις πλειστηριασμοί, όλοι άγονοι: ο πρώτος που είχε οριστεί για τις 13 Ιουλίου, ακυρώθηκε λόγω της εισβολής μελών του Eνιαίου Παλλαϊκού Μετώπου, ο δεύτερος στις 21 Σεπτεμβρίου είχε κηρυχθεί άγονος λόγω απουσίας υποψήφιων αγοραστών ενώ το ίδιο συνέβη και στον τελευταίο στις 7 Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά τους ενδιαφερόμενους αγοραστές και παρότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία κρατά κλειστά τα χαρτιά της, αξίζει να σημειωθεί πως είναι τόσο ξένοι όσο και εγχώριοι ξενοδοχειακοί όμιλοι. Πέραν των Ισραηλινών, των Αμερικανών και των Βρετανών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, στο χορό έχουν προστεθεί και έλληνες εφοπλιστές ενώ δεν λείπουν και τα fund που αγοράζουν ξενοδοχειακά ακίνητα και αναθέτουν εν συνεχεία την διαχείρισή τους σε αρμόδιες εταιρείες. Στα ονόματα που έχουν κατά καιρούς ακουστεί συμπεριλαμβάνονται οι όμιλοι Λασκαρίδη και Διβάνη, ενώ ενεργό παραμένει και το ενδιαφέρον της αλυσίδας διαχείρισης ξενοδοχειακών μονάδων Movenpick Hotels & Resorts, η οποία είναι γνωστό πως αναζητεί ευκαιρίες στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας και έχει στο παρελθόν, προτού το ξενοδοχείο βγει στο σφυρί, συνομιλήσει με τον όμιλο Παρασκευαΐδη. Ενεργό, σύμφωνα με πηγές της ιδιοκτήτριας εταιρείας, παραμένει και το ενδιαφέρον των κινέζων επενδυτών, οι οποίοι είχαν εμφανιστεί στο τέλος του προηγούμενου χρόνου ως πιθανότεροι μελλοντικοί ιδιοκτήτες χωρίς όμως η συμφωνία εξαγοράς να ευδοκιμήσει. Την τελευταία περίοδο στο χορό των μνηστήρων ήρθαν να προστεθούν και Τούρκοι επιχειρηματίες.

Το Athens Ledra, το οποίο κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τον επιχειρηματία Γιώργο Παρασκευαΐδη, αντιμετώπιζε εδώ και καιρό οικονομικά προβλήματα. Επί 30 χρόνια, τη διαχείριση του ξενοδοχείου είχε η αλυσίδα Marriott International, η οποία όμως αποφάσισε να αποχωρίσει τον Νοέμβριο του 2013. Ήδη όμως είχε συσσωρευτεί ένα «βουνό» οφειλών προς τους εργαζόμενους, το ΙΚΑ, τους προμηθευτές και τις τράπεζες, κυρίως λόγω των δανείων που έλαβε η επιχείρηση για την επέκταση και ανακαίνισή της ξενοδοχειακής μονάδας πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. To 2014 το ξενοδοχείο μετονομάστηκε σε Athens Ledra και λειτουργούσε υπό αυτή την επωνυμία μέχρι η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου ΑΣΤΥ να υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, η οποία εν συνεχεία απεσύρθη. Έπειτα το ξενοδοχείο οδηγήθηκε σε πλειστηριασμό (επισπεύδουσα πιστώτρια η Alpha Bank), ο οποίος τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Τελικά το λουκέτο μπήκε στις 31 Μαϊου του 2016.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider