Με πλειστηριασμούς και νόμους «πολεμούν» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με πλειστηριασμούς και νόμους «πολεμούν» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

«Πόλεμο» κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών έχουν κηρύξει οι τράπεζες, καθώς οι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων δεν θα επιτευχθούν εάν δεν συνεργαστεί ο ένας στους τέσσερις οφειλέτες που «έχει αλλά δεν δίνει».

Τα όπλα με τα οποία μπορούν οι τράπεζες να αναγκάσουν αυτή τη μερίδα των κακοπληρωτών να αρχίζει να αποπληρώνει τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της είναι η ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου –η οποία έχει εν πολλοίς ολοκληρωθεί– και οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές ανέρχονται στο 20-25% των συνολικών κακοπληρωτών, το οποίο σημαίνει ότι οφείλουν συνολικά στις τράπεζες 20-25 δισ. ευρώ τα οποία δεν πληρώνουν γιατί απλώς… δεν θέλουν.

Μέχρι τώρα, η αθέτηση των πληρωμών παραμένει «ατιμώρητη» εξαιτίας των νομοθετικών ρυθμίσεων οι οποίες ή απαγόρευαν ή καθιστούσαν εξαιρετικά δυσχερή την ανάκτηση των δανείων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το πλαίσιο βελτιώνεται, αλλά οι εξωγενείς παράγοντες που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και κυρίως οι αργές δικαστικές διαδικασίες, καθιστούν τη διαχείριση των κόκκινων δανείων ένα δύσκολο έργο, επισήμανε η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), καθ. Χαρούλα Απαλαγάκη, μιλώντας στο risk management forum της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

Η γενική γραμματέας της ΕΕΤ επισήμανε, πάντως, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει πλέον γνώση και εμπειρία και μπορεί να πετύχει τους στόχους τους και να κάνει μια δυναμική επανεκκίνηση.

Γεωργακόπουλος (Πειραιώς): Δραστικές ρυθμίσεις και στοχευμένοι πλειστηριασμοί

Σε δύο άξονες -την πραγματοποίηση δραστικών ρυθμίσεων, και την διενέργεια στοχευμένων πλειστηριασμών σε βάρος στρατηγικών κακοπληρωτών- θα κινηθούν οι τράπεζες με στόχο την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων, τόνισε ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Γεωργακόπουλος, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο.

Η λειτουργική ετοιμότητα των τραπεζών και η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, θα συμβάλλουν στην αποτελεσματική διαχείριση των προβληματικών δανείων, εκτίμησε ο κ. Γεωργακόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι χρειάζεται προσπάθεια και θέληση και από την πλευρά των δανειοληπτών.

Ειδικά στις επιχειρήσεις, καταγράφονται προβλήματα όπως, μεταξύ άλλων, η έλλειψη κεφαλαίων, χαμηλής ποιότητας σε μάνατζμεντ, έλεγχο και λογιστική απεικόνιση μεγεθών, τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, με τη συνδρομή και των τραπεζών, υπογράμμισε.

Ο κ. Γεωργακόπουλος δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί πρόοδος στη διαχείριση των προβληματικών δανείων καθώς και οι ίδιες οι τράπεζες έχουν τις κατάλληλες υποδομές και το θεσμικό πλαίσιο έχει ενισχυθεί, σημειώνοντας πάντως ότι υπάρχει η αναγκαιότητα και περαιτέρω βελτίωσής του.

Ο επικεφαλής της Recovery Business Unit του Ομίλου Πειραιώς επισήμανε ότι στο μίγμα κινήσεων από πλευράς τραπεζών εντάσσονται και οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων, παράλληλα με τις ριζικές και αποτελεσματικές ρυθμίσεις και τους πλειστηριασμούς. Στους τελευταίους, η στόχευση γίνεται στους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές με τις τράπεζες να επιδεικνύουν σταθερά κοινωνική ευαισθησία έναντι των αδύναμων δανειοληπτών.

Υπογράμμισε, παράλληλα, την ανάγκη να ενισχυθεί η κουλτούρα συνέπειας, η οποία φαίνεται να έχει «πληγεί» στην Ελλάδα εξαιτίας της μακροχρόνιας και βαθιάς κρίσης και της αβεβαιότητας. Δεν είναι χαρακτηριστικό των Ελλήνων, είπε χαρακτηριστικά, και σημείωσε ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας, θα επιτρέψει την αποκατάσταση της κουλτούρας αυτής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider