Δείτε το χρήμα… αλλιώς στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δείτε το χρήμα… αλλιώς στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η αρχαία Ελλάδα και τα νομίσματά της αναβιώνουν στην μεγάλη έκθεση με τίτλο «ΧΡΗΜΑ. Σύμβολα απτά στην Αρχαία Ελλάδα», που συνδιοργανώνουν για πρώτη φορά το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να δει το χρήμα… αλλιώς.

Τα πρώτα νομίσματα στην Ελλάδα κόπηκαν στην Αίγινα, κατά τον 6ο αιώνα π.Χ., και στην εμπρόσθια όψη απεικόνιζαν τη θαλάσσια χελώνα. Γιατί οι ηγέτες της εποχής επέλεξαν να χαράξουν το συμπαθές ζώο στο νεόκοπο μέσο πληρωμών; Γιατί η χελώνα, όπως ονομάστηκαν και τα νομίσματα, ήταν το έμβλημα του νησιού. Το γεγονός αυτό είναι ένα από τα πολλά απτά δείγματα της σημασίας του χρήματος, όχι απλώς ως εργαλείου συναλλαγών μεταξύ ανθρώπων και κρατών, αλλά και ως μέσου συμβολισμού, ανάλογα με την εποχή και την εκδότρια αρχή.

Τα νομίσματα, σε μια ιστορική πορεία 2.500 και πλέον χρόνων, μηνύουν πολλά για την εξέλιξη της πολιτικής, της κοινωνίας, της θρησκείας, των ιδεών, της οικονομίας, της ίδιας της ανθρώπινης υπόστασης. Αρκεί κανείς να «διαβάσει» τα χαρακτικά τους σύμβολα και θα διαπιστώσει ότι οι πρόγονοί μας επέλεξαν ένα τόσο μικρό και καθημερινό αντικείμενο για να διατρανώσουν την τέχνη, τη δύναμη, τη νίκη, το μεγαλείο, τον πλούτο και καθετί που στη δεδομένη χρονική στιγμή ήθελε να διακηρύξει ή να προπαγανδίσει ένας άρχοντας ή μια εξουσία.

Η έκθεση, η οποία φιλοξενείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, θα υποδέχεται το κοινό έως τις 15 Απριλίου 2018, παρουσιάζοντας εξαιρετικά δείγματα της αρχαίας νομισματοκοπίας, προερχόμενα κατά κύριο λόγο από τη σημαντική Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, μία από τις σημαντικότερες του είδους της παγκοσμίως, με περίπου 11.000 νομίσματα από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, από τα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. και την εφεύρεση του νομίσματος έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. και τη λήξη των ελληνορωμαϊκών κοπών.

Η έκθεση εστιάζει στις ποικίλες αναφορές και ερμηνείες των συμβόλων που είναι χαραγμένα επάνω στα νομίσματα, από τα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. έως τη ρωμαϊκή περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό, εκτίθενται 85 νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank και 159 αντικείμενα (πήλινα αγγεία και ειδώλια, μαρμάρινα και χάλκινα αγαλμάτια, ανάγλυφα, χρυσά κοσμήματα, μετρητικά σκεύη, νομίσματα από κλειστά σύνολα και επιγραφές) που προέρχονται από 29 Αρχαιολογικά Μουσεία και Συλλογές της Ελλάδας, 2 Αρχαιολογικά Μουσεία της Ιταλίας, το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο του Λούβρου.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε οκτώ θεματικές ενότητες, ξεκινώντας από τα πρώτα ανεικονικά νομίσματα και στην συνέχεια αναπτύσσει την εξέλιξη των νομισμάτων ως νέο μέσο συναλλαγής, τα οποία καθιερώθηκαν και εξαπλώθηκαν τάχιστα στον αρχαίο κόσμο, φέροντας ακόμη και συγκεκριμένες ονομασίες, όπως δαρεικοί, χελώνες, γλαύκες κλπ. Η περιήγηση ολοκληρώνεται με την κοινωνική ανάδειξη του νομίσματος και με μία σύντομη αναφορά στην αρχαιοελληνική τραπεζική δραστηριότητα, ενώ στην έκθεση υπάρχει και σχηματική αναπαράσταση μίας τράπεζας του 2ου αιώνα π.Χ.

Επιμελητές της Έκθεσης είναι οι: Καθηγητής Nίκος Σταμπολίδης, Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Γιώργος Τασούλας, Αρχαιολόγος MPhil., Επιμελητής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη, Επιμελήτρια Νομισματικής Συλλογής Alpha Bank. Η ιδέα και ο συντονισμός ανήκουν στον κ. Σταμπολίδη και την κυρία Τσαγκάρη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider